Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията

Ще се свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай
20 окт 2020 22:15, Елка Василева
201
Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Китай беше първата държава, засегната от коронавируса. Но след месеци на тежки рестрикции и сериозен икономически спад страната отново е в подем.

Китай първи беше засегнат от коронавируса. Локдауните и сериозните рестрикции, които Пекин въведе, за да ограничи разпространението на COVID-19, удариха тежко търговията в страната.

За първи път от началото на официалната статистика през 1992 г. втората по големина икономика в света отчете спад от 6,8% през първото тримесечие. След избухването на епидемията от коронавирус в Ухан на практика цялата страна беше затворена. Стотици милиони хора нямаха друг избор, освен да спазят строга карантина в продължение на седмици.

Тези строги мерки очевидно са се отплатили не само от епидемиологична, но и от икономическа гледна точка, пише Дойче веле. От месеци в Китай почти не са регистрирани нови случаи на заразени. Според официалните данни от Пекин на ден има не повече от 20 позитивни тестове, които обикновено се откриват само при влизащите в страната. Пристигайки в Китай, те така или иначе трябва да останат в карантина в специално обособени за целта хотели в продължение на две седмици. По този начин рискът от разпространение се предотвратява.

Китайската икономика отново е в подем

Китайската икономика отново набира скорост. След ръст от 3,2 процента през второто тримесечие през третото тримесечие той достигна 4,9 процента, съобщи в понеделник статистическата служба в Пекин. Представеното число е малко по-ниско, отколкото анализаторите прогнозираха. Те очакваха увеличение от 5,5 процента. Резултатът обаче позволява на Китай да компенсира спада през пролетта.

Още по темата

Според официалните данни икономиката на Китай е нараснала с 0,7 процента през първите девет месеца на годината, съобщава "Шпигел". Хората на Запад с учудване виждат как в Ухан отново се организират партита с десетки хиляди участници и че в Китай са извършени над 600 милиона пътувания по време на празниците в началото на октомври.

Китайската статистическа служба обяви, че други показатели също са показали подобрения през третото тримесечие: промишленото производство се е увеличило с 5,8%, а продажбите на дребно са отчели ръст от 0,9% в сравнение с предходната година.

Данните за външната търговия миналата седмица отново задминаха очакванията. Въпреки че много от търговските партньори на Китай се борят с вируса, износът е нараснал с 9,9% през септември в сравнение с предходната година, а вносът е скочил с 13,2%.

Пекин се доближава до Вашингтон

Икономистите очакват Китай да бъде единствената голяма икономика тази година, която да завърши годината с положителен растеж. В настоящата си прогноза Международният валутен фонд (МВФ) изчислява, че Китай ще излезе като победител в световната надпревара за икономическо възстановяване.

Според МВФ китайският брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 1,9 процента тази година, с 0,9 процентни пункта повече от прогнозата за юни. През 2021 г. валутният фонд очаква ръст от 8,2%.

За сравнение: За Германия тази година се очаква спад от 6,0%, последван от увеличение с 4,2%. Според прогнозата американската икономика ще се свие с 4,3% през 2020 г. и след това ще нарасне с 3,1% през следващата година. В краткосрочен план пандемията от коронавирус ще свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай.

Страхът от следваща вълна остава

Въпреки че възстановяването изглежда добре на хартия, Китай също се бори с различни проблеми. Както и в други страни, пандемията засегна силно бедните слоеве от населението. Средният месечен доход на работниците мигранти е спаднал с почти 7 процента през второто тримесечие в сравнение с предходната година, според изчисленията на Световната банка. Милиони хора са загубили работата си. Безработицата е 5,4 процента, съобщава "Файненшъл Таймс". В САЩ тя е 7,9%.

Сериозна са и опасенията, че пандемията ще се завърне. Страхът на правителството от нова мащабна епидемия беше демонстриран ясно през последните няколко дни в крайбрежния град Циндао. След като в болница се появи локално огнище на COVID-19, властите веднага подложиха повече от 100 000 служители на тестове. В рамките на четири дни цялото население от почти десет милиона души също беше тествано. В крайна сметка стана ясно, че огнището на 13 инфекции е ограничено до болницата и не е разпространено сред широката общественост. С подобни масови тестове и локални локдауни Китай успя да задържи под контрол и други локални огнища, например в Пекин и на границата с Мианмар.
 


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Целта беше да се зарази света,да се затвори,и да се ударят икономиките на запада,които са конкуренти на китайците,докато те си работят,и развиват.Типично коварно за китайците.
138
7
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Логично!
Китайците затваряха градове, докато ек постави "ценностите" над здравето на хората. Затова ес е обречен да загине.

ПП. Юнкер го каза същото есента на 2015та г.
137
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китай е номер едно в света. Обожавам красивите китайки
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 147 проблем с маските
Изби рибата ! но беше така, вярно е и даже срязваха дънки
135
6
 
7
 
! Отговори
китайска работа преди 3 месеца
Добре че са далече от страната ни!
134
0
 
8
 
! Отговори
проблем с маските преди 3 месеца
МВР няма да може да разпознава криминално проявени с маски на лицата! Ужас!
Ца тази цел през соца бръснеха брадите за разпознаване! Ами сега?
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ЦЕНАТА НА ПОБЕДАТА

Милиони човешки съдби когато, атовете се ритат то магаретата страдат!
132
2
 
3
 
! Отговори
Чикибойко преди 3 месеца
ЗАЩО БЪЛГАРИЯ НЯМА ПОДВОДНИЦИ?
131
1
 
3
 
! Отговори
До 140 преди 3 месеца
Пусни си канала за възрастни,може да ти помогне
130
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пуснаха вируса,сега са спокойни.
Докога ли?
129
3
 
3
 
! Отговори
До 121 преди 3 месеца
Тия членове са в защита на носене на маски.
Ако си си сложил ,, намордник,, крайно време е да го изпереш
128
5
 
6
 
! Отговори
Подем преди 3 месеца
От както пуснаха 5G, започнаха здравословните ми проблеми.
127
7
 
4
 
! Отговори
USA Today преди 3 месеца
Бойко не е в СОФИЯ заради новите антени 5G.
126
4
 
2
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 3 месеца
Аз съм човек от народа, но никога не приемам покана за закуска/обяд/вечеря.

Никога. Иначе съм народен.. много... честен кръст!
125
8
 
11
 
! Отговори
Само Факти! преди 3 месеца
Джипката (toyota sequoia/произвеждана само за САЩ) на мутрата гори по 3,000лв на месец.

Умножете го по 2, защото се движи в кордон.

Добавете бензина на патрулките, които го пазят.

Тиквата ви струва по 10,000 лв на месец за гориво, без да смятаме какво яде, а той не яде случайни неща никога (винаги отказва покана за закуска/обяд/вечеря).

Тиквата се пази от поръчково убийство като топ-мафиот. Никога не се поставя в риск.

ЗАЩО Е ТОЛКОВА ПРЕДПАЗЛИВ? ТОЙ МУТРА ЛИ Е НАИСТИНА?
124
3
 
23
 
! Отговори
ОПАСНОСТ! ПОМОЩ! преди 3 месеца
България 1024 заразени.
Китай .. 0 заразени..

България 5 , 000 , 000 човека
Китай 2 , 000 , 000 , 000 човека

Хммммм... тука да няма нещо гнило, а?
123
5
 
6
 
! Отговори
ЦЕНАТА НА ПОБЕДАТА преди 3 месеца
СМЪРТТА НА МИЛИОНИ!!!!!!
122
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А добър ден, како Сийке! Ама скопените евро-чиновници или са толкова нефелни, че не се усещат какво правят китайците, или чудесно знаят, ама по някаква причина им играят по свирката.
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
1336 не са си мили ръцете . Вече доволно има тураници-пандемици. Щом кат има над 500 софиянци да затворят София та да ми не сеят зарази по провинцията.
120
8
 
9
 
! Отговори
Гъбична Инфекция преди 3 месеца
ПРОСТРАНСТВОТО МЕЖДУ УСТАТА И МАСКАТА
е най-благоприятната среда за скоростно развитие на гъбична инфекция.

Няма спор по този въпрос.