Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията

Ще се свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай
20 окт 2020 22:15, Елка Василева
201
Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Китай беше първата държава, засегната от коронавируса. Но след месеци на тежки рестрикции и сериозен икономически спад страната отново е в подем.

Китай първи беше засегнат от коронавируса. Локдауните и сериозните рестрикции, които Пекин въведе, за да ограничи разпространението на COVID-19, удариха тежко търговията в страната.

За първи път от началото на официалната статистика през 1992 г. втората по големина икономика в света отчете спад от 6,8% през първото тримесечие. След избухването на епидемията от коронавирус в Ухан на практика цялата страна беше затворена. Стотици милиони хора нямаха друг избор, освен да спазят строга карантина в продължение на седмици.

Тези строги мерки очевидно са се отплатили не само от епидемиологична, но и от икономическа гледна точка, пише Дойче веле. От месеци в Китай почти не са регистрирани нови случаи на заразени. Според официалните данни от Пекин на ден има не повече от 20 позитивни тестове, които обикновено се откриват само при влизащите в страната. Пристигайки в Китай, те така или иначе трябва да останат в карантина в специално обособени за целта хотели в продължение на две седмици. По този начин рискът от разпространение се предотвратява.

Китайската икономика отново е в подем

Китайската икономика отново набира скорост. След ръст от 3,2 процента през второто тримесечие през третото тримесечие той достигна 4,9 процента, съобщи в понеделник статистическата служба в Пекин. Представеното число е малко по-ниско, отколкото анализаторите прогнозираха. Те очакваха увеличение от 5,5 процента. Резултатът обаче позволява на Китай да компенсира спада през пролетта.

Още по темата

Според официалните данни икономиката на Китай е нараснала с 0,7 процента през първите девет месеца на годината, съобщава "Шпигел". Хората на Запад с учудване виждат как в Ухан отново се организират партита с десетки хиляди участници и че в Китай са извършени над 600 милиона пътувания по време на празниците в началото на октомври.

Китайската статистическа служба обяви, че други показатели също са показали подобрения през третото тримесечие: промишленото производство се е увеличило с 5,8%, а продажбите на дребно са отчели ръст от 0,9% в сравнение с предходната година.

Данните за външната търговия миналата седмица отново задминаха очакванията. Въпреки че много от търговските партньори на Китай се борят с вируса, износът е нараснал с 9,9% през септември в сравнение с предходната година, а вносът е скочил с 13,2%.

Пекин се доближава до Вашингтон

Икономистите очакват Китай да бъде единствената голяма икономика тази година, която да завърши годината с положителен растеж. В настоящата си прогноза Международният валутен фонд (МВФ) изчислява, че Китай ще излезе като победител в световната надпревара за икономическо възстановяване.

Според МВФ китайският брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 1,9 процента тази година, с 0,9 процентни пункта повече от прогнозата за юни. През 2021 г. валутният фонд очаква ръст от 8,2%.

За сравнение: За Германия тази година се очаква спад от 6,0%, последван от увеличение с 4,2%. Според прогнозата американската икономика ще се свие с 4,3% през 2020 г. и след това ще нарасне с 3,1% през следващата година. В краткосрочен план пандемията от коронавирус ще свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай.

Страхът от следваща вълна остава

Въпреки че възстановяването изглежда добре на хартия, Китай също се бори с различни проблеми. Както и в други страни, пандемията засегна силно бедните слоеве от населението. Средният месечен доход на работниците мигранти е спаднал с почти 7 процента през второто тримесечие в сравнение с предходната година, според изчисленията на Световната банка. Милиони хора са загубили работата си. Безработицата е 5,4 процента, съобщава "Файненшъл Таймс". В САЩ тя е 7,9%.

Сериозна са и опасенията, че пандемията ще се завърне. Страхът на правителството от нова мащабна епидемия беше демонстриран ясно през последните няколко дни в крайбрежния град Циндао. След като в болница се появи локално огнище на COVID-19, властите веднага подложиха повече от 100 000 служители на тестове. В рамките на четири дни цялото население от почти десет милиона души също беше тествано. В крайна сметка стана ясно, че огнището на 13 инфекции е ограничено до болницата и не е разпространено сред широката общественост. С подобни масови тестове и локални локдауни Китай успя да задържи под контрол и други локални огнища, например в Пекин и на границата с Мианмар.
 


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
1
 
! Отговори
аха преди 3 месеца
До Много Беден
Което си избереш все е вярно
118
4
 
3
 
! Отговори
аха преди 3 месеца
и кво ги прайм тези?Къде е оня милиционер Гешев питам?
117
0
 
5
 
! Отговори
аха преди 3 месеца
4) Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи.
Чл. 55.
Гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи. Те са длъжни да опазват околната среда.
Чл. 58.
(1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
Издателство PACПEP
116
0
 
6
 
! Отговори
аха преди 3 месеца
Чл. 40.
(1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.
Чл. 41.
(1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация
Чл. 43.
(1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.
(2) Редът за организиране и провеждане на събрания и манифестации се определя със закон.
(3) За събрания на закрито не се изисква разрешение.
Чл. 48.
(2) Държавата създава условия за осъществяване на правото на труд на лицата с физи
115
0
 
6
 
! Отговори
аха преди 3 месеца
(2) Влизане или оставане в жилището без съгласие на неговия обитател или без разрешение на съдебната
власт се допуска само за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на крайна необходимост
Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Чл. 40.
(1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.
Чл. 41.
(1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация
Чл.
114
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лошите комунисти победиха добрите капиталисти в собствената им игра.
Сега комунистите произведат всичко, продават го по целият свят и държат истинският капитал на света в ръцете си а капиталистите от запада живеят в някакъв виртуален финансов свят на социални помощи и вземат заеми за да си купят китайски стоки.
113
0
 
2
 
! Отговори
аха преди 3 месеца
Чл. 32.
(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
Чл. 33.
(1) Жилището е неприкосновено. Без съгласието на обитателя му никой не може да влиза или да остава в него освен в случаите, изрично посочени в закона.
(2) Влизане или оставане в жил
112
0
 
2
 
! Отговори
аха преди 3 месеца
(6) Държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото.
Чл. 28.
Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.
Чл. 29.
(1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.
Чл. 30
(1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.
(2) Никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед, обиск или на друго
111
0
 
2
 
! Отговори
аха преди 3 месеца
Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Чл. 7.
Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица.
Чл. 11.
(2) Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна.
Чл. 18.
(6
110
2
 
3
 
! Отговори
аха преди 3 месеца
ВАЖНО! ПРОЧЕТИ И СПОДЕЛИ! ПО-ВАЖНИ ЧЛЕНОВЕ И АЛИНЕИ ОТ КОНСТИТУЦИЯТА, КОИТО ЗАЩИТАВАТ НАШИТЕ ПРАВА СРЕЩУ НОСЕНЕТО НА НАМОРДНИЦИ! НИКОЙ ЗАКОН НЕ Е НАД КОНСТИТУЦИЯТА! СЪС ЗАПОВЕДТА ЗА НОСЕНЕ НА МАСКИ НА ОТКРИТО СЕ НАРУШАВАТ ОСНОВНИТЕ ПРАВА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! ТЯ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА И НЕЗАКОННА!
БЪЛГАРИЯ, ЛАЙФСТАЙЛ, ЛЮБОПИТНО / 20.10.2020


Член 4
(2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.
Чл. 5.
(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат
109
1
 
3
 
! Отговори
Е преди 3 месеца
Нали за това я създадоха ! Как се оказаха толкова подготвени !
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е вярно, че целият Китай е бил затворен, само Хубей беше
107
0
 
2
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 месеца
1336 калпака. Пандемици колко щеш) .
106
6
 
6
 
! Отговори
до 112 преди 3 месеца
Не съм чул немско предприятие да се прехвърлило в китай, нещо обърка германия с САЩ
Китай е фабриката на САЩ не на германия.Дори богата Китай се опита да купи немски предприятия и съответно технологиите те им , ама нещо ги резнаха, не си споделят технологиите си пазят си ги гермаците.
105
0
 
9
 
! Отговори
Кови преди 3 месеца
Кови-то е глобална политическа игра.

Това не е просто грип.
104
4
 
5
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
От години се очаква превъзходството на Китай.

Това наблюдаваме в момента.
103
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДА СЕ БАЧКА Е ПО ВАЖНО КОЙ ЩЕ ГИ ХРАНИ ЕДИН МИЛИЯРД СА И ПОВЕЧЕ
Мисля че и Америка скоро ще се оправи защото разбира какво трябва да прави.
Европа сме много зле просто живи да ни оплачеш толкоз е безнадеждно че няма на къде повече седнали мерки да въвеждат и ограничения срещу собствените си народи ..
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Просто са страна без избор не се ли справеха с корона и го подценят ,това означава една трета от световното население заразено.И понеже там са мегаполиси стопроцентовото разпространение е сигурно. Докато другите държави по имаха избор, не са толкова преселени.
101
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде пък вида похвала към Китай , тука се говори за система за справяне с корона и те са намерили начин, но техния начин не е приложим към другите системи ,нито за САЩ имат най добрата световна медицина, но нямат система която да обслужва незастрахованите американци ,те нямат право на медицинско обслуване,нито Русия която има огромна територия, нито към България нямаме достатъчно лаборатории, материалите са внос и скъпи, скъп тест.Това не означава че няма начин ,просто трябва да се открие как
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сащ и германияяя създадоха Китай.Да се надяваме че тези три тумора ще се унищожат взаимно.Наздраве!Еднакво гнусни са и трите.