Пробив! Ваксината на Pfizer и BioNTech с 90% ефективност

Съвсем скоро тя ще бъде предложена за одобрение
Обновена: 9 ное 2020 15:00 | 9 ное 2020 14:58, Нели Христова
242
Пробив! Ваксината на Pfizer и BioNTech с 90% ефективност
Снимка: БГНЕС

"Днес е страхотен ден за науката и човечеството. Първите резултати от нашите клинични изследвания на ваксината срещу COVID-19 от фаза 3 съдържат доказателства за способността на нашата ваксина да предотврати COVID-19." Това обяви д-р Алберт Бурла, председател и главен изпълнителен директор на Pfizer, пред журналисти.

Ваксината BNT162b2, която компанията разработва заедно с BioNTech е била ефективна при 90% от доброволците, които не са имали SARS-CoV-2 инфекция при първия междинен анализ на ефикасността. В проучването са участвали 43 538 участници, като досега не са наблюдавани сериозни проблеми, които да водят до опасения за безопасността. Едва 94 доброволци са се заразили с COVID-19 след приемане на ваксината.

Все още обаче се събират данни за безопасността на ваксината. Когато учените са напълно сигурни, ще бъде отправено запитване за одобрение към Американската администрация по храните и лекарствата. Това може да се случи най-скоро в третата седмица на ноември.

"Постигаме тази критична точка в нашата програма за разработване на ваксина в момент,  в който светът се нуждае най-много от нея, когато нивата на заразяване всеки ден поставят нови рекорди, болниците се приближават до запълване на пълния си капацитет, а икономиките се опитват да отворят отново. Благодарение на днешните новини ние сме една значителна стъпка по-близо до предоставянето на ваксина за хората по целия свят. По-близо сме до така необходимия пробив, който да помогне да се сложи край на тази глобална здравна криза. Очакваме с нетърпение да споделим допълнителни данни за ефикасността и безопасността, генерирани от хиляди участници през следващите седмици.", каза още д-р Алберт Бурла.

"Първият междинен анализ на нашето глобално проучване от фаза 3 предоставя доказателства, че ваксината може ефективно да предотврати COVID-19. Това е победа за науката и глобалните усилия за съвместна работа", каза проф. Угур Шахин, съосновател и главен изпълнителен директор на BioNTech. "Когато тръгнахме на това пътешествие преди 10 месеца, се стремяхме да постигнем точно това. Особено днес, докато всички сме в разгара на втора вълна и много от нас живеят в локдаун, още повече оценяваме колко важен е този етап на нашия път към прекратяване на тази пандемия. Ще продължим да събираме допълнителни данни, тъй като процесът продължава да се следи за окончателен анализ, в който трябва да са натрупани общо 164 потвърдени случая на COVID-19."

Фаза 3 на клиничните изпитания на BNT162b2 започна на 27 юли и до момента в нея участват 43 538 души, 38 955 от които са получили втора доза от кандидата за ваксина до 8 ноември 2020 г.

Приблизително 42% от глобалните участници и 30% от американските участници имат расов и етнически разнообразен произход. Процесът продължава да се следи, като проучването ще оцени и възможността кандидатът за ваксина да осигури защита срещу COVID-19 при тези, които са били изложени преди това на SARS-CoV-2, както и дали препаратът може да служи като профилактична ваксини срещу по-тежко заболяване от COVID-19. 

Компаниите са публикували актуализирана версия на протокола за проучване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не беше ли Кил Гейтс основен инвеститор в тези корпорации? Нищо чудно че толкова натиска за ваксините
169
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
13 души починаха в Южна Корея след ваксинация против грип. Странно защо Южна Корея демократично не учочнява против какъв точно грип.
168
3
 
3
 
! Отговори
Стискаме палци... преди 3 години
... новината да се окаже вярна, това е в интерес на човечеството, извън всякакво съмнение!
167
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 168Колко е жалко да копи пействаш една и съща боза от месец и половина?
166
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Рио де Женейро 28 годишен доброволец който участва в тестването на ваксината AstraZeneca на университета Оксфорд е умрял в следствие на усложнения от корона вирус. Странно защо тестват в Бразилия, а не на студенти от Оксфорд или на дъщерята на Борис Джонсън?
165
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През декември Унгария ще започне да внася малко количество руска ваксина срещу коронавирус. Това съобщи ръководителят на външното министерство на страната Петер Сиярто. Според него Русия ще започне да доставя малки партиди за завършване на клиничните изпитвания, проучване на ваксината и лицензиране в Унгария. Наскоро преди това режимът в Брюксел заплаши Унгария със санкции ако закупи руската ваксина.
164
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези ваксини щяха да излязат още преди месеци и да почне ваксинирането, нищо че не са разработени, щяха да пуснат нещо каквото и да е да се боцкат хората и да приберат парите, но Путин и Си Цзинпин им унищожиха плановете като съобщиха, че Русия и Китай вече имат ваксини, които са произведени в достатъчни милиарди количества, евтини, и ще има за всеки човек на Земята. При това няма да са задължителни.
163
5
 
6
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
Не може да има ваксина толкова бързо. Ако можеше, руснаците отдавна я създадоха, т.е. пробивът щеше да е РУСКИ, А НЕ НЕЧИЙ ДРУГ. Дори тук личи студената война - подтекстът е, че руснаците не са способни да решат такъв проблем. Само че нито руснаците, които бяха първи, нито другите са успели. Защото една ваксина се текства ПОНЕ 15 Г. ЗА СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ, ПРЕДИ ДА БЪДЕ ПРИЛОЖЕНА МАСОВО! Ясно ли е? Ето ви фейк нюз от "прозрачния", "демократичен" Запад.
162
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 162Важното е, е след поредния копи пейст хладилника ти се напълни.Нали така?Или нещо греша?
161
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 161Пий си хапчетата, че си на границата.
160
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Украйна няма да купува недемократична руска ваксина. Украинският министър на здравеопазването заяви, че не изключва възможността за закупуване на ваксина срещу ковид-19 от Русия, но след призоваване в американското посолство американският посланик в Киев Кристина Квин го уведоми, че е решила Украйна да не закупува руска ваксина.
159
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Световните агенции съобщиха, че "Астра Зенека" няма да изплаща обезщетения при потенциални съдебни искове и този текст е неразделна част от споразумението между ЕС и производителя. Според това споразумение, при евентуални странични ефекти, цялата финансова отговорност пада върху правителствата на отделните страни. Астра Зенека има договор за доставка на 400 милиона ваксини срещу ковид-19, при което още нямат разработена ваксина, също както България плати няколко милиарда за F-16 които не съществуват.
158
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия отдавна има ваксина и е тествана и не показва никакви проблеми, нито сериозни, нито несериозни.
157
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е най-демократичната ваксина която може да бъде създадена и поради тази причина най-ефективната,и да вие честита новата ваксина другарке и другари...
156
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 157Пий си хапчетата.
155
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо несвснах ! След приемане на ваксината се заразили 94 ! А са я изпробвали върху незаразни доброволци ! А бе тия тотално ли са откачили ? Какъв напредък ? Каква ваксина ?
154
0
 
5
 
! Отговори
северомакедонец преди 3 години
До Минко 47г ергене щом на 47 си опрял до виагра....
153
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страхотен ден за рептиломасоните ,започва масова ваксинация и чипиране!Стоп на чудовищата !Обърнете се към Бога за спасение всичко друго е от сатаната!Никоганяма да се ваксинирам ,за нищо на света!
152
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито руска, нито гейтска ваксина ще взема. Не съм ваксиниран от 78 година като бях хлапе от училище ни задължаваха. Никога не съм боледувал.Тогава ваксините минаваха държавна проверка, не като сега нетествани, корпоративни ваксини. Сега всеки може да си сложи олово и алуминий без да никой да го контролира. Защо случаите на рак, аутизъм и тн, се увелечиха главоломно през последните 30 год? Замисляте ли се? Откакто частни компании взеха контрола над здравеопазването, се отвори кутията на Пандора.
151
0
 
1
 
! Отговори
До Реджеб преди 3 години
Действа,действа.... ,)