Ще спаси ли ваксината света от коронавируса?

Много въпроси остават без отговор, предупредиха експерти
14 ное 2020 14:15, Петя Славова
145
Ще спаси ли ваксината света от коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Седмицата започна с голяма новина и то добра. Разработена е ваксина срещу COVID-19, която е с 90% ефективност. Това показват първоначалните резултати от изследванията на две международни фармацевтични компании. Те обявиха победа във войната срещу вируса.

Още по темата

Експерти на световно ниво приветстваха постижението, но предупредиха,че още много въпроси остават без отговор, съобщава Нова тв. Как реагираха учените на откритието, какво представлява ваксината и кога може да стигне до нас – след тези въпроси тръгна Виктория Бояджиева.

За света девети ноември 2020-та ще остане в историята като една от малкото дати в тази година, които дадоха повод за празник и надежда. Това е денят, в който Филзер и Байонтех обявиха: "Изследваната от нас ваксина може да предотврати зарзяване с COVID-19. Това е голяма победа за човечеството!".

"Надеждите на милиарди хора, милиони бизнеси и стотици правителства падат на нашите плещи. Сега, мисля, че можем да им кажем с надежда: Виждаме светлината в края на тунела", заяви Aлберт Бурла – главен изпълнителен директор на "Pfizer".

След като стана ясно, че данните от изследванията върху  43 500 доброволци от шест различни страни не показват сериозни странични ефекти, не закъсня и реакцията на Световната здравна организация. "Светът е свидетел на безпрецедентни научни иновации и сътрудничество за прекратяване на пандемията!%, казаха оттам.

Експертите определиха първите успешни данни от клиничния тест като преломен момент във войната с COVID-19. "Първоначалната ми реакция, разбира се, беше – ето, светлина в края на тунела, малко добри новини, нещо, което да ни накара да се усмихнем, защото случаите на COVID се разрастват така бързо. Въпреки това обаче, сега са все още ранните дни на ваксината", казва д-р Уилям Шафнър - експерт по инфекциозни болести в Медицинското училище на Университета "Вандербилт" в Нешвил, Тенеси.

Все пак учените казват, че още е рано да се говори за победа. Не и преди да се отговори на някои ключови въпроса.

Според проф. Ива Христова ефективността, която сега е 90%, вероятно ще намалее при по-мащабното използване на ваксината, но на този етап е сред най-впечатляващите научи постижения. По думите й при тази ваксина се използва специфичен подход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе що не питате БЦЖ върши ли работа......там конспиражията къде е. Там са ви чипирали аналогово сега с този вирус вече цифриво и с 5g мрежите ви управляват с нано чипове, ааа и от въздуха ви ръсят да става по добра спойката на чиповете
106
4
 
5
 
! Отговори
До 114 преди 3 години
Западна Европа не се ваксинират срещу туберкулоза от години, но не са в първите места?
105
5
 
5
 
! Отговори
Майна до 111 преди 3 години
Просто чета всичко достъпно за ковид - ваксините. Любопитен съм. Също знай, че плацебото им е друга ваксина, а не физиологичен разтвор както би трябволо да бъде. Интересно, нали??? Или не мислиш така???
104
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 88 не сме първи по заболеваемост от туберкулоза в Европа, само плямпаш: Заболеваемост от туберкулоза в Европа: Румъния 65 заболели на 100 000 души, Литва - 35 заболели на 100 000 души, Украйна - 34 заболели на 100 0000, Босна и Херецеговина - 30 заболели на 100 000 души, Турция - 29 на 100 000, Латвия - 28 - на 100 000, Беларус - 24 на 100 000, Португалия -24 , България - 24. Македония и Молдавия не дават данни
103
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 107я научи малко да смяташ
102
5
 
2
 
! Отговори
до майна преди 3 години
бреййй ти фа видиш, как си разбрал, а за паднал зъб има ли информация.
101
5
 
7
 
! Отговори
Ваксините преди 3 години
...придставляват част от вирусното РНК, което ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НАВЛИЗА ВЪТРЕ В КЛЕТКИТЕ НИ, НО... КАКВО ТОЧНО СТАВА ТАМ...ЕДИН ГОСПОД ЗНАЕ!!! СИНТЕЗИРАТ СЕ И АНТИТЕЛА. НО ДАЛИ И НЕЩО ДРУГО НЕ СТАВА ВЪТРЕ В КЛЕТКИТЕ? КОЙ ЗНАЕ??? ЩЕ СИ ПРОЛИЧИ ЧАК СЛЕД ГОДИНИ.....
100
4
 
8
 
! Отговори
до 107 преди 3 години
надай се на 70% ти размърда ли си плиткуя мозък да сметнеш с това заразяване кога ще се заразят 4 милиона в Бг да кажем. За 10 дни 40 хиляди, за 100 дни грубо 3 месеца и нещо 400х за 1000 дни 4 милона. Тоест още 3 години. А умрелите знаеш ли колко ще са 5% от 800хиляфи заразени със тежки симптоми тоест 40000 умрели в Бг за 3 години за да има стсден имунитет. Хайде мерси .Каменната ера отдавна отмина.
99
5
 
7
 
! Отговори
Майна преди 3 години
Вече има случай на ваксиниран против ковид, но починал от усложниния от вирусна инфекция. 28 годишен. Вярвал във ваксините. Горкия!
98
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С това темпо, с което върви заразяването и преминаването на вируса през населението, след 2-3-4 месеца ще е достигната тази критична маса от около 70 %, при която вируса ще изчезне от само себе си. И няма да има нужда и смисъл от никакви ваксини. Така че това истерично бързане не е да се "спаси света", а да ни се продаде ваксината, докато сме още прясно нашашкани.
97
7
 
14
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
ВАКСИНИТЕ ЩЕ СПАСЯТ ТЕХНИТЕ ППОИЗВОДИТЕЛИ ОТ ФАЛИТ. НИЩО ПОВЕЧЕ. НИТО ЛЕКУВАТ. НИТО СПАСЯВАТ. МИНАЛО ИМ Е ВРЕМЕТО. РНК ВИРУСИТЕ МЕЛУТИРАТ И СЛЕД 6 МИС. - НОВА ВАКСИНА ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ БИЕТЕ. ЗАРОБВАНЕ ДО ГРОБ. ТОВА ЛИ Е ЦЕЛТА? ВИЖТЕ КАК ГАЛА И ДР. ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ СЕ ИЗЛЕКУВАХА И БЕЗ ВАКСИНА, ОТ КОЯТО НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ СМИСЪЛ, ОСВЕН ФИНАНСОВ - ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ.
96
3
 
6
 
! Отговори
До 103 преди 3 години
Е какво да обели? Вече има документирани случаи на заболели лекари, които са били ваксинирани . Не четеш ли руски новини?
95
3
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТЕ, те са против шап по прасетата и конете, на тях само окупанти като теб може да им се връзват, иначе джуджето ходи по Ковид отделенията в Джуджистан с американски космически скафандър, а лекари които казват какво е положението странно как се самоубиват хвърлени от прозорците....Това е истината, другарю колхозник :))))
94
7
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
През октомври се регистрираха 4 ваксини, ноникой и гък не обели по въпроса!
93
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо няма световен лидер какъвто беше Рейгън, да изравни със земята комунистически Китай заедно с дебе ло бузестия му и хитър Ким Чен "Мортос"!!!
92
6
 
6
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Ваш'та мама печалбарска....ваксината я имате готова още от две години, но чакахте момента за театъра. Ваксината ще е напълно безполезна и това се знае.
91
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ваксината ЩЕ СПАСИ коронавируса.
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайската ваксина е сто процента сигурна.Тя гласи Сталин- има човек има проблем!!!!!
89
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който или които не са разбрали че Корона 19 е създадена по изкуствен път за редуциране на населението на Земята, може да чакат сто ваксини ,сто години, както беше създаден ХИВ вируса!!!
88
3
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Коронавирус вече ще е спътник в нашият живот в следващите 10-20 години .Той ще мутира и ще стане съпътник в нашият живот,както е станал грипа.