Ще спаси ли ваксината света от коронавируса?

Много въпроси остават без отговор, предупредиха експерти
14 ное 2020 14:15, Петя Славова
145
Ще спаси ли ваксината света от коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Седмицата започна с голяма новина и то добра. Разработена е ваксина срещу COVID-19, която е с 90% ефективност. Това показват първоначалните резултати от изследванията на две международни фармацевтични компании. Те обявиха победа във войната срещу вируса.

Още по темата

Експерти на световно ниво приветстваха постижението, но предупредиха,че още много въпроси остават без отговор, съобщава Нова тв. Как реагираха учените на откритието, какво представлява ваксината и кога може да стигне до нас – след тези въпроси тръгна Виктория Бояджиева.

За света девети ноември 2020-та ще остане в историята като една от малкото дати в тази година, които дадоха повод за празник и надежда. Това е денят, в който Филзер и Байонтех обявиха: "Изследваната от нас ваксина може да предотврати зарзяване с COVID-19. Това е голяма победа за човечеството!".

"Надеждите на милиарди хора, милиони бизнеси и стотици правителства падат на нашите плещи. Сега, мисля, че можем да им кажем с надежда: Виждаме светлината в края на тунела", заяви Aлберт Бурла – главен изпълнителен директор на "Pfizer".

След като стана ясно, че данните от изследванията върху  43 500 доброволци от шест различни страни не показват сериозни странични ефекти, не закъсня и реакцията на Световната здравна организация. "Светът е свидетел на безпрецедентни научни иновации и сътрудничество за прекратяване на пандемията!%, казаха оттам.

Експертите определиха първите успешни данни от клиничния тест като преломен момент във войната с COVID-19. "Първоначалната ми реакция, разбира се, беше – ето, светлина в края на тунела, малко добри новини, нещо, което да ни накара да се усмихнем, защото случаите на COVID се разрастват така бързо. Въпреки това обаче, сега са все още ранните дни на ваксината", казва д-р Уилям Шафнър - експерт по инфекциозни болести в Медицинското училище на Университета "Вандербилт" в Нешвил, Тенеси.

Все пак учените казват, че още е рано да се говори за победа. Не и преди да се отговори на някои ключови въпроса.

Според проф. Ива Христова ефективността, която сега е 90%, вероятно ще намалее при по-мащабното използване на ваксината, но на този етап е сред най-впечатляващите научи постижения. По думите й при тази ваксина се използва специфичен подход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да избираме химична кастрация или ....
86
4
 
6
 
! Отговори
Ню ордер преди 3 години
Искат население не повече от милион човеци.От които 99процента роби. Ще работят за едната ваксина. Ще трябва да си я бият на заплата.
85
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо няма да спаси. Вече го изкарахме край нас. Както върви до напролет ще го изкарат повечето хора у нас.
84
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чипи . Чипи . Чипчето ще ви оправи .Ваксина ,контрол ,стерелизация и ограничаване на годинките живот.Бедете послушни.
83
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Корона 19 няма ваксина, защото е създадена по изкуствен път!!!!
82
4
 
8
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
И защо човешката цивилизация все има нужда някой или нещо да я спасява? Колко спасители се изредиха и пак не става. Великолепката Четворка и Брус Уилис не успяха ли да го спасят това човечество? То само те да бяха. През ден от Холивуд излиза филм със спасители на човечеството и пак има недостиг. Нещо май не е наред с един вид, който все трябва да бъде спасяван. Врабчетата, птиците те нямат тази нужда например. Само човека е вечно закъсал.
81
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще спаси ама друг път. Само ще напълни едни шкафове и чекмеджета с едни трицифрени банкноти и жълтички кюлчета.
80
4
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Слагат ни ппослонетата БЦЖ ваксина вече от мнооооого години + реваксинации, а сме ПЪРВИ В ЕВРОПА ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ ТУБЕРКУЛОЗА. САМО ФАКТИ!
79
2
 
9
 
! Отговори
До 84 преди 3 години
А може би така е по- добре??? От известна гледна точка. Не на здравето, естествено. Фармакологията / С ПРИХОДИ ПОВЕЧЕ ОТ НА ОПЪЖЕЙНИЯ БИЗНЕС/ НЯМА НУЖДА ОТ ЗДРАВИ ХОРА.
78
4
 
5
 
! Отговори
Медик преди 3 години
ПРОЧЕТЕТЕ : 5 ФАКТА ЗА ВАКСИНИТЕ, КОИТО ЛЕКАРЯТ НЯМА ДА ВИ КАЖЕ.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента, когато се стигне до ваксиниране всички ще са се заразили с изключение на китайците и китайоподобни. Проблемът е, кого ще заразим ние след норките и котките. Засега кучетата се държат, но докога!
76
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
С нетърпение чакам да излезе ваксината,и да видя наивниците които ще идат да се ваксинират.Ето тогава,не повече от месец два след ваксинацията,Мутафчийски ще се издигне до пророк с думите за якото мрене.Нетествани ваксини,по нанотехнология,които ще ни хакват ДНК-то.Супер!Тичайте за ваксинка!!!Не ви трябва да знаете колко доброволци са си заминали до сега при тестовете.Не случайно се мълчи по въпроса!
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бездарниците в редакцията индс превеждат чужди статии не могат.......между другото ЗС пръв път чувам за компанията Филзер ;)
74
4
 
13
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
E, нали антителата изчезват до 2 месеца. От какво да ни спаси? Да се бодем всеки месец ли?
73
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев вчера показа как се клеца мутра публично.
72
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Te ne mogat da go lekuvat schte ni vaksinirat s kakvo be goveda??????
71
7
 
4
 
! Отговори
Imam 3 vyprosa преди 3 години
1Poznavat li dobre virusa covid 19?Izsledvan li e?2.Kakvo e lechenieto mu,s kakvi lekarstva se lekuva?Nqma takiva opredeleno.Zaschto ne se nablegne na pravilnoto lekarstvo i lechenie????3 vaksina nqma i nqma da pomogne Nablegnete na lechenietoTova e mnogo li pitam
70
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като вземем предвид че 50% няма да се ваксинират, то това не е никъква панацея. Цамо дето няма да има мерки и карантина. Хората просто ще се заразяват и ще хвърлят зарове!
69
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази ваксина е създадена изцяло от правоверни! Тя е халал!
68
7
 
12
 
! Отговори
999 преди 3 години
НЕ. ВАКСИНИТЕ НЕ ПРЕДПАЗВАТ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ. Евентуално - по- леко протичане??? Под въпрос.