Убиват ли UV лъчите коронавируса в самолета?

Единствено от „България Еър“ дезинфекцират самолетите си с UV светлина у нас
Обновена: 20 ное 2020 15:03 | 20 ное 2020 15:03, Александър Попов
16

В края на октомври Boeing и учени от Аризона оповестиха, че са провели експеримент, с който да установят дали дезинфектантите, които авиокомпаниите ползват, за да убият вируса, са достатъчно надеждни.

За да стигнат до заключението, те умишлено пускат в самолетната кабина сурогатния вирус MS2 - считан за невреден за хората, но по-труден за убиване от SARS-CoV-2, а след това дезинфекцирали кабината детайлно с препарати и UV светлина. След края на процедурата, учените от Аризона анализират различните части на самолета, а резултат е: вирусът е унищожен. На базата на това учените констатират, че щом използваните методи успяват да убият по-устойчивия вирус, то без проблем ще унищожат и коронавируса.

Междувременно авиокомпаниите в цял свят започнаха да въвеждат различни процедури и иновации, с които да възвърнат доверието на пасажерите в пътуването. Изключение не прави и националният превозвач. В началото на ноември от „България Еър“ обявиха, че започват да използват ултравиолетова светлина като допълнение към методите си за почистване и дезинфекция на самолетите, а малко след това публикуваха и рекламно видео, в което нагледно се вижда как се извършва самата UV дезинфекция.

От превозвача обясниха, че мярката се взима в интерес здравето и сигурността на пасажерите,  а UV машината  е адаптирана специално за авиацията по подобие на системата за дезинфекция с UV лъчи, която се използва в лечебни заведения и COVID отделения. Тя разполага с разтегателни UV рамена, които обработват седалките, повърхностите и кабините на самолета, без да използват почистващи химикали.Труднодостъпните места в самолета също могат да бъдат дезинфекцирани благодарение на подвижна лампа. По този начин, след обработка с машината, пътниците могат да се качат в изцяло стерилен салон.

"Технологията е съвсем нова. Клиничните изследвания показват, че UV лъчите унищожават COVID-19, всъщност те унищожават всички вируси и бактерии вътре в кабината, затова и решихме да я използваме като допълнение към мерките за дезинфекция", обясни директорът "Наземно обслужване" в националния превозвач - Любо Илиев пред новините на Bulgaria ON AIR.

Машината е с мощност близо 1000 вата и честотa 250 нанометра, което позволява бързото неутрализиране на всички вируси и бактерии.

Към момента едва няколко авиокомпании използват ултравиолетова светлина за почистване на самолетите си. Сред са световният превозвач Qatar Airways, американската United Airlines.


16
Още от Коронавирус
Как в 5-милионна Нова Зеландия има само 61 заразени с коронавирус?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 дни
В България по време на тестове в поликлиники засякохме опасни мутанти COVID в поликлиники обемно обгазени с хлор токсични газове след миене с хлор токсични водни разтвори.
Заразите се трупаха на границите на дестrуктурирана биосферна охрана с хлор токсичния облак.След писмено предупреждение в тази поликлиника няма заразни мутанти от месеци.
13
0
 
3
 
! Отговори
Паметлив преди 4 дни
Точно преди 40 години при посещение в консервен завод ни показаха лабораторията,която се дезинфекцираше с ултравиолетова лампа.Естествено казаха,че всички излизат и тогава се пуска УВ-то.Естествено не всички повърхности се дезифекцират идеално,но въздухът-определено!
12
1
 
1
 
! Отговори
До 7/8 преди 5 дни
Всъщност, ти си единственият, който ме е разбрал... и то погрешно!

Като избегнем детайлите – сила, приложна точка, закони на Нютон, принцип на суперпозицията и други разни устоболи, всеки удар с чук върху наковалня генерира достатъчно енергия да деформира някаква метална заготовка. Един вирус може да е много опасен и вреден, но за негово голямо съжаление, приложената енергия в точката на удар ще сложи край на физическото му присъствие.

Е, аз бях дотук. За разни други идеи нямам заслуга...
11
0
 
1
 
! Отговори
Доко преди 5 дни
До инженер

Това са новини! Под "убиват" разбирай "обезвреждат"! Няма как UV лъчите да "убият" и хората, тъй като лампите се пускат само в отсъствието на такива. Някои доктори суъщо не ги разбират тия неща, така че - споко, не се срамувай от себе си. Но не си и гордост за инженерите с това си изказване.
10
0
 
2
 
! Отговори
Vandim преди 5 дни
До инженер
Инженерчето, влизал ли си в истинска микробиологична лаборатория?
9
0
 
5
 
! Отговори
Ммм преди 5 дни
Премахва дори петната от лютеница по седалките.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До :3
Така ще бъде Пирова победа. Един от тях, един от нас.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До :3
Така ще бъде Пирова победа. Един от тях, един от нас.
6
2
 
3
 
! Отговори
инженер преди 5 дни
До: номер 2

Така е! Абсолютно вярно!
Само да внеса уточнение: Ставс въпрос за йонизираща радиация.
Щото и микровълновата фурна излъчва електромагнитна радиация, ама пусто не е йонизираща. Нас пак може да ни убие - като ни свари, ама вирусите ще оцелеят! Не се подлъгвайте по съветите на пишман-доктора Тошо Кантарджиев!
5
4
 
8
 
! Отговори
инженер преди 5 дни
Уфффф... краткия или дългия отговор да дам?
Значи накратко, убиват ли UV лъчите коронавируса? Ами не, не ги убиват. Защото как можеш да убиеш нещо, което не е живо?
Вирусите са просто молекула РНК или ДНК обвита в протеинова обвивка.
После, UV лъчите с дължина на вълната 250nm унищожават вирусите, но те убиват и хората.
Ще ни изпържат. Буквално.
Затова го правят преди да качат пътниците.
Тези кифли, които ходят на солариум си мислят, че се дезинфекцират, са в жестока заблуда.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Да пробват с ДДТ
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
то и удар с чук със сигурност ще ликвидира вируса, само дето трябва пряко попадение...
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Радиация трепе короната но трепе и човека.
1
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
kambanata bie...niakoi e gushnal chemshira