Предлагат строги здравни мерки, затварят държавата от петък?

Какви са предложенията на здравния министър Костадин Ангелов?
Обновена: 23 ное 2020 18:59 | 23 ное 2020 17:16, Веселина Йорданова
1226

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравният министър Костадин Ангелов предлага от петък нови строги здравни мерки, които ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет.

На практика отново ще останат да работят само хранителните магазини, банките, аптеките, общественият транспорт, ако те се приемат.

Още по темата
Удължаване срока на обявената епидемична обстановка до края на март 2021 г., предлага здравният министър, освен това преустановяване на присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли.

Преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, културни и развлекателни мероприятия, включително частни тържества.

Продължаване на забраната за работа на нощните заведения и преустановяване на работата на баровете и ресторантите, като те да могат да работят само за доставка по домовете.

Ангелов предлага още забрана на работата на моловете и нехранителните магазини, да няма и екскурзии.

Той беше категоричен, че това не е локдаун, но здравната система трябва да поеме глътка въздух. По думите му предвижда се преосмисляне на мерките около Коледа, ако се види, че има резултат от тях. КПП-та не се предвиждат, не давали резултат при дифузно разпространение на вируса.

"Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е отново да се обединим в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим хиляди наши сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава, в каквато и криза да се намира", заяви министърът. По думите му няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

От думите на Ангелов стана ясно, че "зеленият коридор" за пазаруване на възрастни пак ще се промени и ще бъде само сутрин.

Все повече пациенти с коронавирус у нас се нуждаят от интензивно лечение. В момента в реанимация са 408 пациенти. 5950 се лекуват в болница от коронавируса, стана ясно на брифинга.

11 място заемаме в ЕС по заболеваемост - 666.5 на 100 хил. души. Най-ниска е тя в Кърджали, а най-висока в Габрово, Кюстендил и София град.

Изключително голям натиск има върху нашите лечебни заведения и върху всички останали в сферата на здравеопазването, каза шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

Четирима колеги са с повторно заразяване, информира той, като уточни, че има между 5-8 месеца интервал от първото им заразяване. Става дума за двама лекари, сестра и административен секретар.

При двама клиничната картина е по-тежка от първия път, а при другите двама - по-лека.

В Александровска болница общо са заети 184 легла. Има възможност за още 120, но няма персонал, който да ги обслужва, призна директорът на болницата проф. Борис Богов. По думите му на първа линия има дори психиатри, а някои медици не са си тръгвали от месец.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехо, ***... само да ви светна че декември е месеца в който се слагат ваксините на домашните животни и ако се пропуснат ще видите чудо след месец. Как ще затваряте всичко, бе кре*тени? Има толкова малки но важни магазинчета и бизнеси, където хората не се събират на купища. А ако ми протече чешмата от къде ще си купя каквото и било, че да не наводня съседа например. Хаховци!
5
 
13
 
! Отговори
Клозетно пате преди 3 години
"а има и скъп ток-- зима сме !Може ли да мисли изобщо"народът го е казал - сит на гладен не вярва. Зависи ти от коя страна ще се паднеш. При капитализма 90% са от едната страна, 10% - от другата. Когато скачахте си мислехте, че в новото време всички ще сте заможни. Това е фундаментално неразбиране на капитализма
4
 
10
 
! Отговори
Ангелов може да..... преди 3 години
....предлага подобни щу......р...тйи само ако докаже че тези който НЕ карантинира няма да се разболеят и след това да подпалят пък тези който са били гладни по домовете си освен това искам да брани и да купи новогодишни подаръци на децата ни ! Този човек направо ни лишава от средства да живеем ! Защо ще ни разбива живота заради хора който също са свободни и могат да се пазят и да си стоят по къщите докато решат ! Без пари също няма живот ,а има и скъп ток-- зима сме !Може ли да мисли изобщо !
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зо, айде бегай за днес, направиха те cмeшен
3
 
8
 
! Отговори
ТИКВУН ВЕЛИКИ преди 3 години
ДОГОНВАМЕ ТОГО БЪЛГАРИ ИЗБЕРЕТЕ МЕ ОТНОВО,ОБЕЩАВАМ ЧЕ ОТ 384 СВЕТОВНА ИКОНОМИКАЩЕ ВИ ПРЕВЪРНА В 385-ТАИ ПИИИИИСЕЕЕЕ ЛЕВА ЗА ВСЕКИ ПЕНСИОНЕР
8
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахахаа, кеф.... Ревът на гладни, дръти, руски комунисти е музика за ушите :)))))))))))БСП повече никога няма да управлява, лично ще се ангажирам.
1
 
4
 
! Отговори
Барбата рече : преди 3 години
Вас и Мугадишо може да ви изпревари ама мене и Тръмп не може да ме стигне !
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Комунисти, ама сини комунисти не червени"пич, ти си в начална фаза на комунистофрения. Ако се третира навреме, не е летална
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Мдаа, ако управлява Корни /да не дава Господ/ няма да има вирус и болни"такова съждение може да се роди само в тиква, изпълнена с гнила пулпа
8
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До АнонименКомунисти, ама сини комунисти не червени :)))))))))))))))))))))))За мен е важно БСП да се ликвидира - глад и лабуть за дрътите червени, руски комунисти
0
 
7
 
! Отговори
уморен доктор преди 3 години
Не ще болни от ковид ...иска обаче да работи на поне две места и в частния си кабинет консултации да дава ! В пловдив правя частните болници в двора на държавната че да им е по- близко ! Абе пародия от всякъде !
7
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Мдаа, ако управлява Корни /да не дава Господ/ няма да има вирус и болни :))))))))))))))))Жалък руски плач!!! :))))))))))))))))))))))))))))))))))
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Каквото и да става комунистите от БСП"душицо, комунистите ВИ управляват в момента... мамин златен
7
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Каквото и да става комунистите от БСП повече никога няма да управляват.
2
 
9
 
! Отговори
Ковидов ден преди 3 години
в момента всячески се търси оправдание за разнебитеното положение на държавата, което лъсна покрай вируса. Ще ви затворят, но като излезете - koчината ще е същата - тиквена
999
3
 
11
 
! Отговори
гербедян преди 3 години
"Щяхме да сме сега Камерун или Танзания"ако не ти е направило впечатление - в момента сме на тяхното ниво, ако има Борисов 4 - ще ни задминат
998
2
 
5
 
! Отговори
ПИДИСЕ ЛЕВА преди 3 години
ЗАТВАРЯМ ДЪРЖВАТА И ШКАФА С КЕША ЗАТВАРЯМ, И ГЕШЕВ ЩЕ ГО ЗАТВОРЯ
997
1
 
5
 
! Отговори
Arbeit преди 3 години
До ЗозоСамо за твое сведение, аз пенсия не взимам, защото работя. И заплатата сам си я изкарвам. Да, знам че не е сигурна, но вече няма нищо сигурно. Ама ако нещо се случи, отивам на село да копам земята, същото което правих цяло лято докато много бяха на море.
996
0
 
11
 
! Отговори
Бунак Обама преди 3 години
"тебе и ми плащат 30 евро на час"и ако няма кой да ти отгледа и сготви храната, евро ли ще ядеш бе, лeke? Ходи се селфи на римските плочки с другите парвенюта
995
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
щяхме щяхме щяхме...80-те години имахме някаква индустрия, която ако бяхме надградили, вместо да разграбим, можеше да сме Словакия вече. Това е сигурно, останалото са фантазии какво е могло, ама не е