Броят на самоубийства в Япония само за месец е по-голям от жертвите на COVID-19

2153 са отнели живота си през октомври, а коронавирусът е убил 2087
2 дек 2020 21:15, Нели Христова
101
Броят на самоубийства в Япония само за месец е по-голям от жертвите на COVID-19
Снимка: БГНЕС

Ерико Кобаяши e на 43 години и се е опитала да се самоубие четири пъти. Тя е само на 22 години, когато прави първия си опит. Тогава Ерико има щатна работа в издателска къща, но заплатата й не стига, за да покрие сметките си за наем и хранителни стоки в Токио. "Наистина бях бедна", казва Кобаяши, която прекарва три дни в безсъзнание в болница след инцидента, пред CNN.

Още по темата

Сега, 21 години по-късно, Кобаяши е написала книги за борбата си за психичното здраве и има постоянна работа в неправителствена организация. Но коронавирусът отново връща стреса, който е изпитвала и преди.

"Намалиха заплатата ми и не виждам светлината в края на тунела", казва тя. "Непрекъснато изпитвам чувство на криза, че отново може да изпадна в бедност."

Експертите предупредиха, че пандемията може да доведе до криза в психичното здраве на хората. Масовата безработица, социалната изолация и безпокойството оставят своя отпечатък върху хората по цял свят.

А в Япония правителствената статистика показва, че през октомври самоубийството е отнело повече животи, отколкото COVID-19 през цялата година. Месечният брой самоубийства в Япония се е увеличил до 2153 през октомври, а общият брой на жертвите на коронавируса от началото на пандемията са 2087, съобщава министерството на здравеопазването.

Япония е една от малкото големи икономики, които разкриват своевременни данни за самоубийствата - най-новата информация за САЩ например е от 2018 г.

Данните от азиатската държава могат да дадат представа на другите страни цялостна картина за въздействието на мерките за ограничение на вируса върху психичното здраве и кои групи са най-уязвими.

"Дори нямахме локдаун и въздействието на COVID тук е минимално в сравнение с други страни. Но все пак наблюдаваме това голямо увеличение на броя на самоубийствата", казва Мичико Уеда, доцент в Университета Васеда в Токио и експерт по самоубийствата. "Това предполага, че и други държави могат да видят подобно или дори по-голямо увеличение на броя на самоубийствата в бъдеще."

COVID влияе най-тежко на жените

Япония отдавна се бори с едно от най-високите нива на самоубийства в света според СЗО. През 2016 г. в Япония смъртността от самоубийства е 18,5 на 100 000 души. Тя се намира на второ място след Южна Корея в региона на Западен Тихи океан и почти удвоява глобалната средна стойност от 10,6 на 100 000 души.

Сложно е да се определят конкретните причини за високия процент на самоубийства в Япония. Дългото работно време, натискът в училище, социалната изолация и културна стигма около проблемите с психичното здраве са посочени като фактори, допринасящи за това.

Но през последните 10 години до 2019 г. броят на самоубийствата в Япония намалява, като през миналата година спада до около 20 хил. случая, според министерството на здравеопазването - най-ниският брой, откакто здравните власти в страната започват да водят статистика през 1978 г.

Пандемията обаче обърна тази положителна тенденция и отново започна нарастване на самоубийствата, като най-засегнати се оказаха жените.

Въпреки че те представляват по-малък дял от общия брой самоубийства в сравнение с мъжете, броят на жените, които отнемат живота си, се увеличава. През октомври самоубийствата сред жени в Япония са се увеличили с почти 83% в сравнение със същия месец на миналата година. За сравнение, самоубийствата при мъжете са се увеличили с почти 22% за същия период от време.

Има няколко потенциални причини за това - жените съставляват по-голям процент от работещите на непълно работно време в хотелиерството, хранително-вкусовата промишленост и търговията на дребно - където съкращенията са били най-големи. Кобаяши казва, че много от нейните приятелки са съкратени. "Япония пренебрегва жените", заявява тя. "Това е общество, в което най-слабите хора са съкращавани първи, когато се случи нещо лошо."

В глобално проучване на над 10 000 души, проведено от международна организация за помощ с нестопанска цел CARE, 27% от жените съобщават за повишени предизвикателства, свързани с психичното здраве, по време на пандемията, в сравнение с 10% от мъжете.

Заедно с притесненията относно приходите си, върху плещите на жените пада и отговорността за децата. Майките, които запазват работата си, са задължени да поемат и отговорностите за децата си след като те се приберат от училище, заедно с техните обичайни работни задължения. Повишената тревожност за здравето и благосъстоянието на децата също е натоварила допълнително майките по време на пандемията.

35-годишната Акари, която не иска да използва истинското си име, заявява, че тази година е потърсила професионална помощ, когато недоносеният й син е бил хоспитализиран за шест седмици. "Притеснявах се по 24 часа в денонощието", споделя тя. "Преди не съм имал никакви психични заболявания, но през цялото време бях наистина, наистина разтревожена."

А това чувство на тревожност се засилва, когато пандемията настъпила с още по-голяма сила и у Акари се появило притеснението, че синът й може да се разболее от COVID-19.

"Чувствах, че няма надежда, винаги обмислях най-лошия сценарий", казва тя.

"Място за теб"

През март 21-годишният студент Коки Озора стартира денонощна гореща линия за психично здраве, наречена Anata no Ibasho (Място за теб). Той казва, че горещата линия, организация с нестопанска цел, финансирана от частни дарения, получава средно над 200 обаждания на ден и че по-голямата част от обаждащите се са жени.

"Те са загубили работата си и трябва да отгледат децата си, но не разполагат с пари", казва Озора. "И така, те правят  опит за самоубийство."

Повечето обаждания идват през нощта - от 22:00. до 4 часа сутринта. 600 доброволци, които живеят в различни часови зони по света, са будни за да говорят с тях. Но вече броят им е недостатъчен за да успеят да справят с обема на съобщенията, споделя Озора. За да се справят с този проблем, доброволците са разработили система, която им посочва по-спешните случаи. Повечето млади хора търсят помощ не чрез обаждане, а чрез текстово съобщение, което включва някои основни ключови думи.

През април най-често срещаните съобщения са от майки, които изпитват затруднение да отглеждат децата си, като някои признават, че са мислили да убият дори собствените си деца. Сега най-често съобщенията са от жени, които са загубили работата си и изпитват финансови затруднения. Често срещано е и домашното насилие.

Натиск върху децата

Япония е единствената страна от Г-7, в която самоубийствата са водещият начин на смърт сред младите хора на възраст от 15 до 39 г. А самоубийствата сред младежите под 20 години са се увеличавали дори преди пандемията, показват данни на здравното министерство.

Затворените училища оставят децата извън социалните ситуации, а у дома те трябва да се справят със стресиращ домашен живот и натиск заради изоставане с домашните, казва Озора. На горещата си линия той е получавал съобщения и от деца под 5 години.

Децата имат и по-малко свобода да виждат приятелите си, което също допринася за стреса, според Нахо Морисаки от Националния център за детско здраве и развитие. Наскоро центърът проведе интернет проучване сред повече от 8 700 родители и деца и установи, че 75% от японските ученици показват признаци на стрес, причинен от пандемията.

Морисаки казва, че смята, че има голяма връзка между тревожността на децата и техните родители. "Децата, които се самонараняват, изпитват стрес, но не могат да говорят със семейството си, защото вероятно виждат, че техните майки или бащи също са стресирани и не са в състояние да ги слушат."

Психическото здраве все още е тема табу в Япония

В Япония все още има стигма срещу признаването, че някой изпитва психически затруднеия или самота. Озора казва, че често хората започват разговора с доброволците с фразата: "Знам, че е лошо да се иска помощ, но мога ли да говоря?"

Уеда казва, че "срамът" да се говори за депресия често спира хората. "Не е нещо, за което се говори публично, или с приятели, или някой друг, казва тя. - Това може да доведе до забавяне в търсенето на помощ, така че това е един потенциален културен фактор, който имаме тук."

Акари, майката на недоносеното бебе, е съгласна. Преди да се върне в Япония е живяла в САЩ, където според нея изглежда по-лесно да се потърси помощ. "Когато живеех в Америка, познавах хора, преминали през терапия. Това е често срещано нещо там, но в Япония е много трудно", споделя тя.

След финансовата криза през 90-те години процентът на самоубийствата в Япония нараства до рекордно висок процент през 2003 г., когато около 34 000 души отнемат живота си. Експертите казват, че срамът и безпокойството от съкращения, предимно при мъжете по това време, са допринесли за депресията и увеличаването на броя на самоубийствата. В началото на 2000-те японското правителство ускори инвестициите и усилията за предотвратяване на самоубийствата и осигури подкрепа за оцелелите. През 2006 г. е приет и Основния закон за предотвратяване на самоубийствата, който трябма да осигури подкрепа на засегнатите от проблема.

Но както Озора, така и Кобаяши твърдят, че това не е достатъчно: намаляването на степента на самоубийства изисква японското общество да се промени. "Срамно е другите да знаят за вашата слабост, така че криете всичко, държите го в себе си", казва Кобаяши. "Но трябва да създадем култура, която да приема, че хората имат слабости.

Въпреки че се налага да се справя с по-малка заплата и постоянна финансова несигурност, Кобаяши казва, че сега е много по-добра в това да се справя с тревожността си. Тя се надява, че говорейки публично за страховете си, повече хора ще направят същото и ще разберат, че не са сами, преди да е станало твърде късно.

"Излизам пред обществото и казвам, че съм бил психично болна и съм страдал от депресия с надеждата други да бъдат насърчени да говорят за проблемите си", казва Кобаяши. "Сега съм на 43 и животът ми е по-вълнуващ от всякога. Чувствам, че е добре, че все още съм жива."

 


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Япония си имат една гора,но само името и е гора.Всъщност това е един приказно красив парк,изпълнен целия с цветя и алеи.Има снимки от които се вижда че този парк е изключително добре поддържан от местната управа.И който желае да отнеме сам живота си,обикновено го прави в тази ,,гора''.Тази традиция е многовековна,и самоубийствата не са от вчера.Японците са добри и трудолюбиви хора,имат си техни си традиции и културни особености на които държат изключително.Имас си и собствен стандарт за качест
90
0
 
1
 
! Отговори
IT-спец преди 1 месец
"доцент в Университета Васеда в Токио и експерт по самоубийствата" тази е сериозна работа, когато ми трябва да самоубия някого с нея ще се съветвам как да го направим правилно, иначе японците от край време си се самоубиват още от времето на самураите, чест и там квото друго .... няма кво да ги мислим тях...
89
0
 
0
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
До глас от тъдява
Ако ти се гледа японска мизерия, гледай филма на Акира Куросава "Додесккаден" !
Но краят не е за хора със слаби нерви !
88
2
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 1 месец
Обсебени от масови убиици терористи ползват точно същата техника за пресканиране на жертви описана подробно от инж.геолог Йордан Йорданов придружена с филми от болниците ползвана за убиване на жертв3и по време на подобна нагла диверсия рекламирана като SARS and Birdflu 2003 - 2004..Вижте снимани убити в Сингапур,Виетнам 2003..Тогава приложено лечение в горещи минерални бани в България даде перфектни резултати
87
2
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 1 месец
ЗАРАЗЕНИ ДАВАВИДИМИ ДАННИ ЗА ОБЛЪЧване и прескнаниране с COVID generators..

ДА се направят веднага каталози на пресканирaни с COVID generators Средно до три дни след пресканирането жертвите МОГАТ ДА РАЗВИЯТ COVID MUTANTS в Устата..
ПОразени от Масови убиици вкл ОСТЪР ПРОНИКВАЩ МАСОВ УБИЕЦ МОГАТ ДА КОЛАБИРАТ С ИЛИ БЕЗ НАНО МУТАНТИ>>/вижте интубирани вкл Навални
Имат ясно следи вкл на гръдния кош от жестоко проникващо облъчване..
86
2
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 1 месец
НЯМА ДОСТОВЕРНИ ДАННИ ЗА УБИТИ ОТ НАГЛО РЕКЛАМИРАНАТА COVID Диверсия..
УБИИСТВАТА СЕ ИЗВЪРШВАТ от МАсови убиици вкл ползващи дигитално холограмна видео пресканираща техника открита у нас Февруари 2001 година ..

Истерията се ползва за тежко НЕЛЕЧИМО ПОРАЗЯВАНЕ НА МИЛИАРДИ ХОРА ВКЛ ЧРЕЗ PCR TERROR...
Поразените от терора получават ТРАЙНИ НЕДОПУСТИМИ ПРОБИВИ В УСТАТА И НОСА Позволяващи проникване в телата на жертвите на черна и сива чума масови убиици..
Ренгенови снимки доказват black death ter
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пред твоите витрини блескави
накуп застават често те
и колко скръб в очите трескави,
и колко мъка се чете
84
1
 
2
 
! Отговори
глас от тъдява преди 1 месец
Скоро гледах един японски филм от 2018г , разкриващ мизерията , която не ти показват по репортажите за Токио. До толкова е близък по тематика , че съм убеден че "***" е корейския му вариант.
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Каналето

63% oт транс-сексуалните (минали операция за смяна на пола) се самоубиват до 2 години след операция - природата си взима своето :)
82
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 1 месец
Тук няма как да стане това.
1)Много сме напред по заразени и жертви от ковида тук.
2)За японеца самоубийството е въпрос на чест. Пример: началник който се налага да закрие фирмата в япония се самоубива. В БГ началството си прави сек-у-ро и реве за помощи от държавата, които после "усвоява" сам след като е уволнил служителите.
81
2
 
4
 
! Отговори
Каналето преди 1 месец
А джендерастите посягат ли на себе си?Че така статистиката-само за мъже и жени е малко едностранна и намирисва на хетерастия...
80
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който е искал, отдавна е заминал. В България има работа. Ако не можеш да си намериш в малкия град, отиваш в големия. Ако по някакъв начин и там ти е трудно, опитваш в чужбина. Няма нищо лошо в това. Трябва да се бориш. А че България не е като другите Европейски страни, това няма как да е иначе. Нямали сме колонии, нямали сме роби, били сме ние роби. Така че даже сме добре.
79
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само изчакайте, и нели христова ще разкрие след 20ти януари истинския виновник за самоубийствата в Япония - Доналд Джей Тръмп. нели ще покаже на света истинския дявол Тръмп който продължава да е причина номер едно за самоубийствата, не само в Япония, но и в Южна Корея.
78
1
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Самоубийството е национална черта на японците, част от тяхната култура е ...
Жалко, но наследство от Бушидо !
За тях не е грях ...
Чудно ми е да се говори за бедност в Япония, но навсякъде по света в отделните общества има и бедни и богати ...
Целта на една държава е да намалява разликите между тях, не да ги изличава !!!
77
3
 
5
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 1 месец
Като си немат Банкянската Генералка-нека се излагат със тия смешни цифри!!!
76
2
 
19
 
! Отговори
До 80 преди 1 месец
Безроднико, емигрирай в чужбина, като не ти харесва в България! Втръснало ми е от чуждопоклонници! Сакън да не се каже лоша дума за чужбина, независимо дали е вярно, или не! В същото време с голям хъс плюете по собствената си страна.
75
1
 
4
 
! Отговори
ED преди 1 месец
Медиите да внимават като пишат за самоубийства, защото е научно доказано, че така склонността към самоубийство се увеличава.
74
3
 
19
 
! Отговори
реалнафантазия преди 1 месец
В коментарите пак се намериха да съдят без да вземат по въпрос в каква к.лоака живеем ние. Да не би да сме цъфнали и вързали ние, като сме най-бедната страна и последна дупка не само в ЕС, но и в цяла Европа!
Въпреки, че са роботизирана нация, хора затворени в себе си, интроверти, пак погледнато са нация, която живее дълго, въпреки самоубийствата.
Виждали ли сте, колко чисти са градовете ми? А за вкусната и здравословна храна чували ли сте?
Тръгнали да се присмиват на третата икономика в света..
73
5
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До 78

Що пишеш, бе з да си наясно Японците са депресантска нация и се самоубиват най-много от всички в света. Дори имат гора на самоубийците и няма нищо общо това с политиците и политиката. Аз пък имах дек Nakamichi Dragon и ме е яд, че го продадох като млад дихател. Сега е безценен
72
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако прочетете статията, ще видите, че и самоубийствата се дължат не на вируса, а на създаденото от политиците във връзка с него икономическо положение, а човек посяга върху себе си, поради икономическата несигурност.