След имунизацията: Как се чувстват първите ваксинирани?

Във Великобритания стартираха с най-възрастните
2 яну 2021 09:35, Петя Славова
195
След имунизацията: Как се чувстват първите ваксинирани?
Снимка: БГНЕС

Новата 2021-ва година започна под знака на ваксината срещу COVID-19. Докато у нас имунизацията тече паралелно с дебата "за" и "против", други страни вече натрупаха известен опит. Великобритания първа в света използва ваксината на Pfizer  и BioNTech. А британското контраразузнаване МИ-5 посъветва да не се огласяват предварително местата за ваксиниране, за да се избегне саботаж от противници на процеса.

В Обединеното кралство ваксинацията започна от най-възрастните. 91-годишната Джийн Лей е сред първите ваксинирани. До 84-годишна възраст е работила като консултант в магазин. Сега живее сама, но дъщеря й Сандра често идва да я вижда по време на пандемията. Идва с нея и до центъра за ваксинация. А самата Сандра пази топъл спомен за България от времето, в което пътуванията не бяха опасност.

Още по темата

"Прекарах две много щастливи седмици в Банско през 2012 г. Беше фантастично", спомня си Сандра, цитирана от Нова тв.  Тя обаче вече не пътува, за да пази майка си. Досега за защита двете са разчитали на изолацията.

"Плета много. Решавам своята кръстословица всеки ден и като цяло гледам да съм заета. Когато дъщеря ми ме посещава, ме извежда на разходка. Липсва ми това, че не мога да се кача на автобуса и да отида до центъра на града, но трябва да се спазват правилата и точно това правя, защото не искам да бъда в тежест на никого", споделя Джийн.

От тук насетне ще разчитат вместо на изолация, на ваксинация, през която възрастната жена е минала току-що.

"Усещаш само, когато иглата влиза и след това лек натиск, когато вкарват самата течност в тялото. Това е единственото нещо. Аз се ваксинирам всяка година, за да се предпазя от грип през зимата заради възрастта си и винаги съм била добре", разказва Джийн за процеса на ваксинацията.

За да няма хаос, във Великобритания са разработени много строги графици за работа. Хората получават съобщения къде и в колко часа да се появяват за инжекция.

"Обадиха ми се по телефона миналата седмица, за да кажат, че имам запазен час за ваксинация днес и попитаха дали бих дошла. Казах, да, моля и това беше. Ще получа втората доза след три седмици, за да се засили ефектът от ваксината", заяви Джийн.

Голяма част от познатите на Джийн също имат намерение да се ваксинират. Според нея конспиративните теории, че ваксинирането е опит за контрол на гражданите са далеч от истината: "Всичко е открито. Щеше да има сериозни проблеми, ако нямахме ваксината. Иначе нямаше да останат много хора. Да се надяваме, че ще се отървем от вирус по някое време следващата година, ако всички правят това, което трябва и се ваксинират. Просто да са внимателни и да се опитват да не предават болестта, ако са заразени", съветва възрастната дама.

Според Британското правителство повече от половин милион граждани са ваксинирани след началото на кампанията на 8 декември. А до януари за доставка са планирани общо 5 млн. дози, които ще стигнат за предпазване на два милиона и половина души. Това са най-уязвимите възрастни хора над 80 г. и медици на първа линия. Сред тях е и Любомир Кунторов, който е клиничен фармацевт в COVID отделение.

"В Англия приоритетно се ваксинират старите хора. Започнаха със старчески домове и хора с високорисков статус. Те получиха писмо да си стоят вкъщи, подписано от Борис Джоунсън. Миналия петък бяха направени към 500 000 такива ваксинации. От тази седмица започват ваксинациите във всички болници", заяви Любомир Кунторов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аве помислете малко, ако имаше измама и далавера в цялата работа, някоя близка до Бойко фирма щеше да е първа в света с ваксината. Толкова ли нямате акъл а.
138
6
 
9
 
! Отговори
Дупнишкио Фантомас преди 3 години
Как ??? ЯКО !!! Как да се чувстват два метра под земята ! Гледат корените на една магнолия !
137
3
 
22
 
! Отговори
45932 преди 3 години
Повече ме интересува състоянието на ваксинираните в България.
136
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изреждаш му на пpoст Гaньо един лист тревоги, възможни проблеми, факти - но на него са му КАЗАЛИ, че като се ваксинират всички, ще си получи стария живот, и ще е всичко както преди, и вече kpaтунaтa му се е фиксирала върху това, обижда всички, които му развалят приказката, готов е с приклада да подкара враговете на народа, само и само да може пак да ходи на кръчма без ограничения, и Цонка да си покаозва грима на свобода. Противно.
135
5
 
1
 
! Отговори
do 148 преди 3 години
Фалшива новина.Научи се да различаваш истината от измислицата.
134
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой нямаше да прави ваксини ,ако нямаше да се използват. Храната по магазините е пълна с консерванти и отрови,но *** се е притеснил от ваксината срещу този вирус...
133
8
 
12
 
! Отговори
Еди преди 3 години
Как да са чувстват? У Швейцария един ваксиниран е вече под земята. Властите даже го обявиха. Чухте ли?
132
10
 
8
 
! Отговори
ОПА преди 3 години
Кефи ме, и ме впечатлява, колко лесно стана приет и приемлив факт, че ЩЕ НИ ПРИНУДЯТ да участваме в медицински експеримент. Много сте лесни бе, един грип, и станахте фашисти??
131
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да видим как ще принудят 50%+ от населението да се ваксинира... Щото *** тиkви трябвало да ни ваксинират... Да видим кой бизнес може да си позволи да загуби повече от половината си клиенти, понеже нямали БОЦ.
130
10
 
3
 
! Отговори
Др. Акула преди 3 години
Когато ни лъгаха за едно, второ, трето - после казват "ми то така трябваше, за добро беше"! Когато Фаучи ЛЪГА американците за носенето на маски - после каза, "налагаше се, понеже... " Сега, след две-три години, ще ви кажат "ние знаехме, че има тези или онези рискове и такива проблеми, но се НАЛАГАШЕ да ви ваксинираме, затова не ви казахме! То беше ЗА ДОБРО! За да може Бау пак да ходи без маска и да си показва червилото!"
129
4
 
2
 
! Отговори
Фин преди 3 години
До do137;напротив ти си ***, всеки грамотен знае ,че рак се лекува с изкуствено повишаване на температура. Който не боледува от грип и подобни, се разболява от рак. Затова всички загрижени лекари съветват хората, да не си понижават температурата
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мир на праха им
127
14
 
20
 
! Отговори
Топлата вода преди 3 години
В Израел ваксинират по 150 000 на ден! До края на Февруари епидемията в Израел ще е ликвидирана! Някой мисли ли, че прави грешки народ, който за 80 години от нищото направи държава с 10 млн. население, а от пустинята - градина.
126
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че ваксините са безопасни! Нали ги тествахме върху млади, здрави хора в продължение на 5-6 месеца! Вярно, че 2000 от тестваните мистериозно отпаднаха между първата и втората доза, но и това няма връзка с нищо! Помните ли напълно безвредното лекарство Thalidomide? И него го тествахме много "пълноценно" и кратко, и установихме, че е безопасно! Докато не мина година-две, и не се разбра, че не е!
125
9
 
12
 
! Отговори
Ко, не! преди 3 години
Естествено, че ракът ви на белия дроб няма да е от цигарите и пушещите дизели, а от ваксината срещу covid. *** най-обича да търси вина във всичко наоколо, но никога в себе си. Нема вирус, нито полза от маските и хигиената, но като се разболее и се уплаши търси връзки да го лекува "гадния" Мутафчийски, когото е плюл.
124
4
 
9
 
! Отговори
Др. Акула преди 3 години
Имунитетът към Ковид-вируса отслабва след няколко месеца, и изчезва след половин година. Ваксината имитира вирусна инфекция, за да създаде имунен отговор. Тоест, имунитетът след ваксината трае също толкова - до половин година, по сегашна информация. Да кажем, че искаме да ваксинираме 3 500 000 българи, за да достигнем "групов имунитет" - за половин година - това са по 26 000 човека на ден, всеки работен ден. Какъв е шансът да се случи, според вас? Дори всички да се бутат на опашката?
123
9
 
10
 
! Отговори
do 137 преди 3 години
А веселбата с неваксинираните е сега...Между, другото около 1/3 от туморите по света са следствие на инфекции и възпаления. Чакай да се сетя ковид какво беше... аааа, да.Само *** може да си мисли, че РНК ваксина може да инициира онкогенен процес. За съжаление, неграмотниците у нас са огромно мнозинство. Още по-голям *** трябва да си, за да си мислиш, че РНК, която се разпада буквално за часове и дни, ще има какъвто и да е ефект след 4-5 години.
122
6
 
13
 
! Отговори
мнение от форума преди 3 години
Мнение от друг форум, което харесах:"Веселбата с ваксинираните ще е след 4-5 години. Като почнат да отключватракови и автоимунни заболявания, ще се оцъклят. Тогава обаче ще хванат Пфазер за дедушковия ония айдуци са си вързали гащите, не може да ги съдите. Те естествено ще викат: А, то не се знае ракът ти от какво е. И без ваксина щеше да го получиш.Ха-ха-ха, хитро, а?!"
121
3
 
5
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 години
Да се чипираш си има и плюсове, вече могат да се свързват с интернет-портала на Майкрософт на Бил Гейтс и да свалят филми и музика без такси, директно на чипа в мозъка си :)
120
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото, във Великобритания годишно срещу грип се ваксинира над 70% от най-възрастното население. Всяка една година през последните десетилетия.Пак между другото, средната продължителност на живота там е над 81 години.Още по- между другото, средната продължителност на живота у нас е под 75 години.Такива работи.