Математика и медицина - как цифрите помагат да определим края на епидемията

Изчисленията са базирани на теорията на разклоняващите се схоластични процеси
26 юни 2021 21:54, Анисия Иванова
28

В последната година математиката навлезе в новините и като част от медицината. Математическите модели бяха неразривна част от борбата с пандемията от COVID-19 и помагаха на здравните власти.

Изчисленията са базирани на теорията на разклоняващите се схоластични процеси. Тя е възникнала в Швейцария, след като местните аристократични фамилии наблюдавали родословното си дърво.

"И те са се учудвали защо при наличието на толкова много синове, които отново имат случаен брой синове и така нататък, рано или късно тези фамилии в рамките на два века са изчезвали. Това ги е вълнувало! И двама математици, придворни, ако мога така да ги нарека, Сър Галтън и Уотсън всъщност правят този модел, с който отговарят на този въпрос. Чисто математически и техният отговор е бил правилен и това, което всъщност се наблюдава в еволюционната теория на видовете, е че рано или късно видовете изчезват", каза проф. Марусия Божкова от Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски".

Именно този модел използват и математиците, за да изчислят кога една епидемия ще приключи. Защото вирусът също се размножава и разпространява, въпросът е докога.

"Но специално в епидемиологията, за да бъдат прогнозите реалистични и доколкото се може правдоподобни, трябва да сме наблюдавали поне едно огнище, което е елиминирано. Нещо, което за съжаление в България не се наблюдава до момента. И не само в България", добави тя.

Точността, с която работят математиците, им дава възможност да реализират знанията си в различни сфери – от банки и застрахователни компании до обработка на огромни масиви от данни. И ако в началото математиката е част от философията, то с напредването на техниката тя се превръща в основата върху, която науката надгражда във всички области.

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Бачкатор преди 2 години
Пландемията ще приключи към 2028-*** година. Такива са разчетите към момента. Със или без ваксини и лекарства, населението трябва да бъде психически побъркано !!!
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПАРАДОКСАЛНО Е, ЧЕ ВЪОБЩЕ НЕ ПОМАГАТ, НО ХОРАТА ОБИЧАТ ДА СИ СЪЗДАВАТ ИЛЮЗИИ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ АКО АВТОРЪТ Е "КАПАЦИТЕТ".
22
1
 
0
 
! Отговори
11 преди 2 години
Схоластика??? Това е когато малoумни пишат за сТохастика.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна стъкмистика. Нищо вярно няма.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиците се оплетоха в лъжи и инсинуации и сега са поръчали на медиите да пробват да ги спасяват като набутват в лъжите и други науки като математиката но математиците да не се поддават на журналистическите опити да се спасят медиите, политиците и медиците за отговорността която носят пред обществото и за проваления човешки потенциал.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като знам, че журналистите тука пишат с правописни грешки, слагат препинателни знаци на произвол, имат словоред на google транслатор т.е. са силни застъпници на синтактични, морфологични и семантични грешки, няма как да разглеждаме тази статия като освен на присмех! Благодарим на журналистите за веселата сутрин тук!
18
3
 
3
 
! Отговори
aa преди 2 години
пожелавам на журналята като влязат с двустранна бронхопневмония да ги лекуват математици. Каквото повикало такова да се обади.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойде момента в който и пренебрегвани учени да достигнат своята душевно-емоционална полюция.
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече всички науки са мобилизирани в подкрепа на ковид измамата, понеже толкова са науки. Открай време научен подход му викат само на нещо, което е политкоректно.
15
7
 
5
 
! Отговори
Санди преди 2 години
Платени стъкмисти. От кой пръст си го изсмукахте?
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ифра и число. И второ говорите за математически предикшън на база статистика , но отново бърката статистиката със стъкмистика и затова фантазирате края на пандемията, а статистиката показва точно обратното.Хайде първо научете какво е цифра и какво стъкмистика и после пишете простотии. Необразовани сте Вие там в тая медия. Дами може да сте, но явно това, което Ви вълнува са късите поли и кой голям ХУР да Ви го $%@%@^@
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново журналистите се изложиха. Как може цифрите да показват края на пандемията при положение, че цифрите показват числови стойности. От своя страна резултата показва обратното - пандемията се връща с нови сили и нов по-опасен щам. И като за капак старите цифри ги няма, защото някой крие нещо важно и затова ги е изтрил.Как може да напишете статия, която първо противоречи на математиката, защото не правите разлика между цифра и число. И второ говорите за математически предикшън на база статист
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато въобще не ти е ясно за какво става дума, дори и гугъл не помага, защото дори не ти и хрумва, че може да си в грешка и е добре да провериш.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълно със схоластични философи в България, но никой не знае математика и статистика.
10
1
 
8
 
! Отговори
Двойкаджия преди 2 години
"схоластични процеси" ?! На коеееее ? Бе поне гугъл имате! Оставете общата култура.
9
5
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Още лъжци, като ония Витанав ли? А, не мерси, няма нужда!
8
2
 
12
 
! Отговори
бай Стамат преди 2 години
къде е схоластика, къде е стохастика?за това сме на това дередже...
7
6
 
11
 
! Отговори
инженер преди 2 години
Извинявайте много, аз не съм от стар математически род, ама имам много учители в рода си!!! В това число спадат учители както във средни, така и във висши учебни заведения, т.нар. ВУЗ-ове.Имам вуйчо математик в УНСС.Прочие без повече увертюри, това със предсказването на пандемията е като хвърляне на боб, гледане на кафе, или леене на куршум. Сори, но това са фактите!!!
6
1
 
0
 
! Отговори
ОТГОВОР преди 2 години
Никак!
5
2
 
16
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
разклоняващи стохастични процеси- се наричат, а за домашно мис-мис-сир-ките да научат разликата между схоластика и стохастика.