Учен от Станфорд: SARS вирусът става с времето по-смъртоносен, не отслабва!

Играем много опасна игра с този, коментира Георги Маринов
30 юни 2021 10:55, Петя Славова
260
Учен от Станфорд: SARS вирусът става с времето по-смъртоносен, не отслабва!
Снимка: БГНЕС

Тенденцията при SARS-коронавирусите е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни. Това заяви пред БНР Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

"В момента си играем много опасна игра с този. Както е опитът от предишния SARS-вирус и както наблюдаваме вече 18 месеца в реалния живот, тенденцията на тези вируси, SARS-коронавирусите, е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни", коментира Маринов.

Още по темата

Данните показват недвусмислено, че със сегашните ваксини след 6-8 месеца неутрализационната активност спрямо най-дивергиралите до момента щамове – южноафриканския и танзанийския, е почти нулева и човек трябва да се ваксинира отново, заяви Георги Маринов. Той съветва "който се е ваксинирал януари, да се ваксинира отново септември-октомври".

Според него антигенно различните варианти на вируса могат да се окажат проблем за ваксините.

"Ще е проблем да се създават ваксини, специфични за всеки един от тях. Най-вероятно ще трябва да се задоволим с по-малка ефективност на ваксината, но с използване на оригиналната ваксина. Тя ще дава най-широка защита спрямо всички съществуващи варианти."

В бъдеще ще се работи върху т.нар. панкоронавирусни ваксини, оптимистично това ще се случи към края на 2022 г. и началото на 2023-а, уточни Георги Маринов.

Това е вторият SARS вирус в човешката популация. Първият е бил изучаван много внимателно, например с експерименти за серийно предаване при мишки, допълни експертът.

В началото на този експеримент вирусът е бил безобиден за мишките, но след многократни серийни предавания – 15 до 30, е еволюирал в летален за тези животни.

"Ние реално в момента чрез отказа си да спрем трансмисията повтаряме този експеримент с човешката популация", подчерта Маринов.

Ваксинацията според него е мощно оръжие за редуциране на трансмисията и за евентуалното елиминиране на вируса.

"Но самата ваксинация може като нищо да селектира много по-смъртоносен вирус. Има такива примери, класически."

Специалистът даде пример с болест по кокошките в миналото, при която ваксинация е довела до превръщането й в летална. В началото тя е убивала 1-2% от заразените кокошки през 60-те години. След появата на ефективна, но нестерилизираща ваксина през 70-те, кокошките били предпазени от тежко заболяване, но не и от предаване.

"И в рамките на няколко десетилетия чрез това серийно предаване и селективния начин, който самата ваксина е оказала, се е стигнало дотам, че вирусът е станал 100% летален. Ваксината до момента е ефективна, кокошките, при които тя работи, не се разболяват тежко, но при тези кокошки, които не са ваксинирани, вирусът е 100% летален."

Този пример показва, че под селективното въздействие на ваксините определени вируси в миналото са еволюирали към много по-опасни, посочи още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ваксините са около 20% от тях 5% са с фалшиви сертификати. Ако наистина след всяка инжекция вируса мутира, явно трябва да им спрем боцкането и да ги изолираме. Здравето на нашите деца е по важно от лудостта на тестерите на ваксини.
145
14
 
10
 
! Отговори
Виж гърка преди 2 години
дава по 150 еврака евро пари на калпак,който се ваксинира. 8 милиона са ваксинирали. А нека и у нас да дойде мушмулата фон ква беше и да каже,че ги дава , да видиш,че БГ-то ще излезе на най,най първото място в света по ваксиниране . Няма да има и един антиваксър. Няма ли далаверабългарина не го търси. Еле пък ако има и елементи на натиск , въобще не го търси.
144
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не съм очаквал, че българина е толкова ниско интелигентен.братята роми поне имат оправдание - не ходят на училище.при българите това трябва да е генетичен дефект.
143
9
 
11
 
! Отговори
А ве преди 2 години
тез хора що се за ваксини говорят ами не измислят едно лекарство,че кат са разболей човек да се цери с него . Май пангара се пълни само от ваксините инак с лекарство дей Киро на кирия . Аз пък мисля,че през есента ще дойде най ама най ама най най най опасния щам на всички епохи и времена. Затова ваксинирайте се всяка седмица . Да не земете да пропуснете някоя седмица ей.
142
8
 
16
 
! Отговори
твърд антивакс преди 2 години
До До антиваксърите ....................Знаеш ли, че Индия е една от най-васкинираните страни. Тоест този Делта вирус от де иде тогава - ха, позна! От ваксините!!!
141
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами народа да се събуди и всички ваксинирани, които явно са инкубатор за корона да бъдат затворени в Белене.
140
16
 
10
 
! Отговори
Гого до 137 преди 2 години
Точно Мангъров е идиoта в случая. Новите щамове се появяват точно в страни без никакво проследяване и ограничаване на вируса - Бананови страни като Индия, ЮАР и Бразилия.
139
4
 
6
 
! Отговори
До антиваксърите преди 2 години
Също, първо вируса не съществува и сме прости че ни обработват с "уж ваксини." Сега аааа, не, има вирус, вие сте виновни с ваксини, които уж не бяха ваксини ... Измятате се и си нагаждате информацията както ви уйдисва.
138
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден за ваксини а що не кажете нещо за надписаните интензивни легла в Германия.
137
9
 
8
 
! Отговори
До антиваксърите преди 2 години
Първо казвахте, че това не са ваксини, и чипове., гмо и прочие простотии. Че не влияят на вируса и не създават имунитет. Сега разбираш ли, станаха ваксини, обаче вируса се мъчи за се измъкне и мутира заради тях. Дайте да се уточните, ваксини ли са или друго. :)
136
6
 
11
 
! Отговори
до149 преди 2 години
До Ваксините не работят Не само ,че не работят ами пострадали от ваксини ги представят за ''заразени с ковид" Така се правят нови 'щамове",вълни и се пълни статистиката .
135
2
 
4
 
! Отговори
А ДАНО! преди 2 години
Дано да е вярно, че да унищожи все по-вредящия и по-зловещо ставащия Западен свят!!!
134
4
 
15
 
! Отговори
Напълно е възможно преди 2 години
Побъркахте вируса с "ваксините" и той се опитва да оцелее, като мутира. Ако ваксината е ефективна, би трябвало да го стопира. Фактите говорят обратното.
133
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да забранят на глупаците в лабораториите да правят опити и ще намалеят болестите!
132
4
 
18
 
! Отговори
ддт преди 2 години
Всекидневни ''статии''като тази са форма на ТЕРОРИЗЪМ над населението ! Ще дойде момент ,когато на журнаглистите ще се потърси отговорност за това !
131
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На никой ли не му става ясно че свършека на света е започнал. Вижте какво става с природата вижте колко войни се водят и колко хора са убити. Вижте Содом и Гомор с леворезбовите. Всичко това си го пише в Библията. Които са я чели знаят какво ще се случи в дните преди свършека. Вижте че народа няма морал няма срам няма елементарна култура. И всичко тава в младото поколение което уж ще е бъдещето. Няма никакво бъдеще или ако има то ще е мрачно и страшно.
130
4
 
21
 
! Отговори
Ваксините не работят преди 2 години
В Англия са шампиони по ваксиниране, близо 70%, това са около 100% от неболедувалите, и новите случаи растат катастрофално, в момента е по-зле отколкото преди ваксините.
129
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено оправданията заради неефективните ваксини продължават.
128
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най-много умрели има сред антиваксърите.хем *** хем заразяват.
127
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече ваксинирани са умрели от Пфайзер, отколкото от АстраЗенека