Учен от Станфорд: SARS вирусът става с времето по-смъртоносен, не отслабва!

Играем много опасна игра с този, коментира Георги Маринов
30 юни 2021 10:55, Петя Славова
260
Учен от Станфорд: SARS вирусът става с времето по-смъртоносен, не отслабва!
Снимка: БГНЕС

Тенденцията при SARS-коронавирусите е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни. Това заяви пред БНР Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

"В момента си играем много опасна игра с този. Както е опитът от предишния SARS-вирус и както наблюдаваме вече 18 месеца в реалния живот, тенденцията на тези вируси, SARS-коронавирусите, е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни", коментира Маринов.

Още по темата

Данните показват недвусмислено, че със сегашните ваксини след 6-8 месеца неутрализационната активност спрямо най-дивергиралите до момента щамове – южноафриканския и танзанийския, е почти нулева и човек трябва да се ваксинира отново, заяви Георги Маринов. Той съветва "който се е ваксинирал януари, да се ваксинира отново септември-октомври".

Според него антигенно различните варианти на вируса могат да се окажат проблем за ваксините.

"Ще е проблем да се създават ваксини, специфични за всеки един от тях. Най-вероятно ще трябва да се задоволим с по-малка ефективност на ваксината, но с използване на оригиналната ваксина. Тя ще дава най-широка защита спрямо всички съществуващи варианти."

В бъдеще ще се работи върху т.нар. панкоронавирусни ваксини, оптимистично това ще се случи към края на 2022 г. и началото на 2023-а, уточни Георги Маринов.

Това е вторият SARS вирус в човешката популация. Първият е бил изучаван много внимателно, например с експерименти за серийно предаване при мишки, допълни експертът.

В началото на този експеримент вирусът е бил безобиден за мишките, но след многократни серийни предавания – 15 до 30, е еволюирал в летален за тези животни.

"Ние реално в момента чрез отказа си да спрем трансмисията повтаряме този експеримент с човешката популация", подчерта Маринов.

Ваксинацията според него е мощно оръжие за редуциране на трансмисията и за евентуалното елиминиране на вируса.

"Но самата ваксинация може като нищо да селектира много по-смъртоносен вирус. Има такива примери, класически."

Специалистът даде пример с болест по кокошките в миналото, при която ваксинация е довела до превръщането й в летална. В началото тя е убивала 1-2% от заразените кокошки през 60-те години. След появата на ефективна, но нестерилизираща ваксина през 70-те, кокошките били предпазени от тежко заболяване, но не и от предаване.

"И в рамките на няколко десетилетия чрез това серийно предаване и селективния начин, който самата ваксина е оказала, се е стигнало дотам, че вирусът е станал 100% летален. Ваксината до момента е ефективна, кокошките, при които тя работи, не се разболяват тежко, но при тези кокошки, които не са ваксинирани, вирусът е 100% летален."

Този пример показва, че под селективното въздействие на ваксините определени вируси в миналото са еволюирали към много по-опасни, посочи още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 182Виж данните на CDC ***. Има и 1 час филм със сенатор Johnson
165
1
 
4
 
! Отговори
До 177 преди 2 години
По -опашата лъжа не бях виждал! Мислиш ли че някой ще се върже? Не подценявай аудиторията. Макар и форумна
164
6
 
2
 
! Отговори
Всъщност преди 2 години
Още един довод да се ваксинираме!
163
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
споко, крийте се и треперете да не ви тръшне ковида.
162
2
 
16
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Човекът ви го казва в прав текст - самите ваксини създават по-смъртоносни щамове. Светът е полудял с тия ваксини.
161
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса става по-смъртоносен защото ваксинираните се заразяват повторно и са с отслабена имунна система. Това е доказано при опитите с животни, но за тия ваксини нямаше врвме за опити.
160
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 178 Защо призоваваш за ваксиниране? Ти акъл имаш ли? От януари 2021 до сега има 380000 пострадали от ваксини и близо 5000 умрели. Пострадали са и деца на луди родители дето сега реват по телевизията с въпроса що моето дете? Най тежките случай включват МС, паркинсон, Алцхаймер и пълно инвалидизиране!
159
0
 
12
 
! Отговори
Льо Кок преди 2 години
обърнете внимание на последното изречение в предпоследния абзац... ваксинираните кокошки се разболяват, ама не умират... неваксинираните 100 про умират... добре, че не съм кокошка, а петел
158
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората не веднъж написаха и тука пак го пише - мутации възникват когато на вируса му се даде възможност за безконтролно самовъзпроизвеждане. Това става, когато не се спазват мерки и се кара лекото грипче. Доста хора си заминаха вече, но явно това няма значение. Като не се ваксинират 80% от обществото и не се спазват мерки това се превръща в страхотна среда за размножаване и увеличаване на мутациите. Много са смешни невярващите във вируса като кажат: абе аз май го карах миналия март! Е нали няма
157
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирус създаден за биологично оръжие излязъл от лаборатория няма как да отслабне с времето. Да благодарим на велия Китай за това.
156
4
 
17
 
! Отговори
сашо преди 2 години
После ще лекуваме и ваксинираните, но да изчакаме 2 години ...
155
3
 
8
 
! Отговори
До 172 преди 2 години
"Тъпотий" - нов елемент в Менделеевата предполагам?
154
5
 
3
 
! Отговори
язе да кажа преди 2 години
До 159А UK - и те ли са бананова страна? Щото там има мутации и ти не една??? Ай стига тъпотий!!
153
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едните казват, че Делта е като настинка и затова се предава по-лесно, само един хоспитализиран. Други казват, че е по-страшен. Трябваше с три ваксини за по-сигурно....Луда работа
152
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво още са ни измислили учените на Сатаната?Обикновено всеки вирус отслабва като мутира.
151
3
 
14
 
! Отговори
Edin888 преди 2 години
Сенатор Рон Джонсън оглави прес-конференция за странични ефекти от ваксините срещу Ковид-19 в САЩ. Който желае и разбира английски, може да гледа, докато все още не са премахнати видеата - senator Ron Johnson covid vaccination conference youtube. Цялото видео е около 1 час и 10 минути.
150
3
 
12
 
! Отговори
Edin888 преди 2 години
Изглежда бързо бе забравена медицинската сестра, развила оптикомиелит след ваксинация в България. Колко ли още случаи не са станали обществено достояние. Имаме ли в България система VAERS като в САЩ, която да е публично достъпна. Нека се изнесат данните ако в МЗ имат събрани данни за пост-ваксинационни странични ефекти.
149
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
назад към прородата, да се учим от братята роми!
148
5
 
19
 
! Отговори
Еееех преди 2 години
блазе му на вируса,че може да мутира и по този начин да се спасява. Само за човека няма спасение - морят го с ваксини с данъци,с глоби с какво ли не.
147
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се ваксинирайте! Стойте си с разбиранията за медицината от 17 век, че е дело на вещици, че ще ви омагьоса душицата, за да ви контролира друг. Също може да преразгледате идеята, че Земята е кръгла - не е! Плоска е! Всички научни трудове и изследвания са изкуствено създадени за да измамят Пенчо от Долно Табадъбчево, да го контролират и следят кога си сади картофите! Измама и конспирация ви казвам, бягайте!