По-строги мерки, ако "Делта" вариантът се разпространи широко

МЗ залага на по-рационални противоепидемични мерки
Обновена: 6 юли 2021 09:52 | 6 юли 2021 09:13, Камелия Цветанова
216
По-строги мерки, ако "Делта" вариантът се разпространи широко
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Училищата наесен трябва да работят в нормален присъствен режим, смята проф. д-р Мира Кожухарова, съветник на здравния министър.

„При широко разпространение на „Делта“ варианта вероятно ще се наложи връщане към някои по-строги мерки. Надяваме се по-късно да се разпространи този вариант“, изтъкна  епидемиологът пред БНР.

Още по темата

„В плана на Министерството на здравеопазването за действие при нова вълна от COVID-19 са очертани няколко критерия за въвеждането на конкретни мерки - брой заразени на 100 хиляди население, какъв процент от пробите са положителни, при определен брой заразени колко фактически са болни и каква част от тези болни имат нужда от болнично лечение“, каза още д-р Мира Кожухарова, която е един от експертите, работили по плана.
 
По същество работата по документа е приключена. Финализираната му версия предстои да бъде огласена.

„Всички части, които трябва да включва този план, са разработени от съответните експерти“, уточни Кожухарова.
Планът разписва какво се прави при под 100 положителни проби на 100 хиляди население, при 100-200 на 100 хиляди, между 200 и 500 на 100 хиляди изследвани, над 500 положителни на 100 000 тествани.

Идеята е да се запазят основните функции на болниците – например травматологично или неврологично отделение, но да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти както от основните им заболявания, така и от коронавирусната инфекция, каза проф. Кожухарова.

Планът предвижда още личните лекари да бъдат по-оперативно включени, защото огромната част от хората с клинична картина спокойно могат да се лекуват вкъщи, посочи тя.

Целта според Мира Кожухарова е да няма повече елементи на изненада, а нещата да бъдат предварително планирани, за разлика от миналото лято.

Планът предвижда няколко нива на развитие на епидемиологичната обстановка – най-ниското от тях е по-слабо изразена такава. Ограничителните мерки ще се налагат при усложняване на обстановката.

„Но не от типа на това затваряме градове, улици, махали и т.н. По-скоро на по-рационални противоепидемични мерки смята Министерството на здравеопазването да заложи“, каза Кожухарова.

Публични обекти и пространства ще се затварят само в крайна нужда - много големи обекти ще бъдат затваряни при повече от 9 хиляди души в болнични заведения, допълни Кожухарова.

Залага се на това, че хората все пак ще се ваксинират, както и на това, че минимум 1/3 от хората у нас са преболедували, подчерта още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
5
 
13
 
! Отговори
Истината преди 2 години
По-долу има някаква изкукала училтелка. Синът ми преболедува. НЯМА ДА ПОДПИША ЗА ДА СЕ ВАКСИНИРА !
115
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еи, измяха дедовците и бабите заради неграмотните им внуци. няма кой да ги заведе да се ваксинират. никой за никого не мисли и не ще да се грижи.
114
17
 
4
 
! Отговори
Учителка преди 2 години
ПОДПИСКА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ и ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ НА ВСИЧКИ ДЕЦА ОТ ВСИЧКИ КЛАСОВЕ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ НЕ ВАКСИНИРАНО ДЕТЕ ДА НЕ ПРЕКРАЧВА ПРАГА НА УЧИЛИЩЕ И ДЕТСКА ГРАДИНА.
113
5
 
20
 
! Отговори
сина преди 2 години
не пипайте децата, те един ден ще раждат ! Не на експерименталните ваксини !!! не!
112
1
 
29
 
! Отговори
Скоро ще свърши. ХА! преди 2 години
Колко нелепо изглеждат сега хората, които се опитваха да ни убеждават преди две години как всичко скоро ще свърши. Само трябваше да правим малки компромиси като спазвай тези заповеди, носи маска и пази дистанция. Сега вече сме на фаза сложи си една, две експеримнтални ваксини, изчакай още една вълна докато си ходиш с маската на 30 градуса. И така до днес цирка си продължава, а *** ваксинатори още не могат да схванат аджеба защо не свършва всичко. Или можеш да мислиш или не можеш.
111
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РАЗУМ ДАСКАЛСКИ Нещо разумът ти е избягал, ама то е нормално при даскалите! Няма никаква нужда децата да се ваксинират, след като в предните 2 вълни почти всички изкараха грипчето.
110
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като са в къщи децата не ходят ли в парка, магазини, по площадките, в градския транспорт, но според вас заразяват и носят заразата от училище? Или вирусите се произвеждат от училищата? Безмислица и вмеяване на вина на деца/ученици.
109
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако може адвокат шаркова и днес да ме стимулира орално за ваксинация, ще бъда благодарен. Вчера не останах много доволен от д-р ботев, не ми действа някак...
108
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такова животно ковид няма! Това е вид бронхо-пневмония! А вас ви лъжат, че имало някакъв нов вид вирус "ковид" за да могат да ви забият иглите!
107
9
 
10
 
! Отговори
Вретимир преди 2 години
Вече има много доказателства, които показват, че ваксинираните стават магнитни и им се лепат всякакви железни неща по тях. За това нормалните хора не се ваксинираме и знаеме че няма никакъв корона вирос.
106
3
 
5
 
! Отговори
Тялото преди 2 години
До Светозар"0.01% смъртност"20 000 делено на 0.01% = 200 милиона българи са се срещнали с вируса.Дори Мангъров не е толкова неграмотен.
105
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все си мисля, че по-строгите мерки вече ще станат по-трудно. Тая "пандемия" изпусна парата.
104
11
 
8
 
! Отговори
РАЗУМ ДАСКАЛСКИ преди 2 години
Напълно логично и разумно следните два вариант масова задължителна ваксинация на децата или нулева учебна година. Ред и контрол в тая държава трябва. Който не иска за детето си ваксина няма да ходи на училище просто е.
103
0
 
12
 
! Отговори
НЕ Е ГЛУПОСТ преди 2 години
ДА ЗНАЕ ЧОВЕК ЧЕ Е СМЪРТЕН. СЪЩО ТАКА ДА СЕ ЗНАЕ ВСЕКИ ДЕН ОБЩО КОЛКО ХОРА УМИРАТ. ЗА България естествената обща средна смъртност на ден е около 300 починали независимо от и по каква причина.
102
0
 
16
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Даа. И аз това забелязвам - най-информираната нация е подложена на тотално информационно затъмнение и цензура. Всеки, дръзнал да изкаже и най-леко съмнение в правата вяра, бива моментално заклеймен и сатанизиран. И всеки ден поредният професор ни запознава с вярванията и надеждите си, свързани с ваксината, естествено представени като абсолютен научнообоснован факт. Само дето вярващите се свършиха.
101
2
 
16
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Мислете за Епсилона, които се задава на хоризонта.
100
1
 
13
 
! Отговори
SMILE преди 2 години
Най-хубавото нещо на ваксините са ,че запушват устите на мрънкалниците които само умиране им е в главата.Винаги са умирали хора ежедневно и винаги ще умират и да не е от това ще е от друго.Трябва ли да живеем с тази глупост каквато и да е тя...Да пропилеем живота си в страх нещо да не ни убие когато има хиляди начини да умрем е нелепо и не е никакъв живот.
99
8
 
4
 
! Отговори
ДА ТОЧНО ТАКА преди 2 години
Както за детска градина така и за всички училища ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСИНАЦИЯ С ПО 3-4 дози иначе никакво допускане. Ваксинационни картони за децата е ежегодне ре-имунизация.
98
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 110 - училищата и вируса.Още някой да забележи тенденцията - предишните две вълни бяха точно така засяти. И не само тук - а във цяла европа, най-вече във екс-соц държавите. Май 2020 - НА ЕСЕН НЯМА ДА ИМА ПРИСЪСТВЕНО ОБУЧЕНИЕ. ЮЛИ 2020 - НА ЕСЕН ОБРАТНО в класните стаи.Всички помним НОЕМВРИ-ДЕКЕМВРИ 2020. 2021 - Януари-Февруари -поетапно завръщане в класните стаи - края на МАРТ 2021 (точно преди изборите) - хайде на локдауна.Никой не може да ме убеди че не нарочно тази постановка.
97
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родители, след като давахте толкова много зор училищата да се затварят, понеже са "развъдници", тогава децата ще се ваксинират!