25 ваксинирани българи - спасен един човешки живот, лекарите да дадат пример!

Противоречивите послания отказали хората от имунизация
Обновена: 13 юли 2021 10:04 | 13 юли 2021 08:50, Камелия Цветанова
186
25 ваксинирани българи - спасен един човешки живот, лекарите да дадат пример!
Снимка: БГНЕС

Някои положихме усилия, някои дадоха противоречиви послания. Как един човек предлага ваксинация, когато преди няколко месеца е казал, че ваксините са смъртоносни. Ако 2020 г. нямаше мерки през пролетта, имахме по 5000 души болни, просто това щеше да е колапс на системата на здравеопазването. Чудят се сега хората, че са объркани и не се ваксинират. Това каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

Още по темата

"Планът беше да се правят по 40-50 хил. ваксини дневно. Хората щяха да имат доверие в системата и когато видят, че много хора са ваксинирани и спокойни. При 25 ваксинирани българи е спасен един човешки живот. Това трябваше да стане с личния пример на лекарите. Всичко отиде напразно, когато казаха: "Тези нищо не са направили, сега ще видите ние какво ще направим". Гледаме", каза още той.

"Целта ни беше лятото да има много малък брой случаи, за да може хората, които се струпват пред центровете за ваксинация да няма заразяване. За съжаление нещата не се разбраха и може би ще стане това, което стана преди 10 г. - имаше ваксини за морбили, даряваха се ваксини на близки нам държави, но у нас не се слагаха ваксини и за съжаление 24 умрели деца. Хората, които отговаряха за това неслагане на ваксини, сега съветват г-н Кацаров какво да прави с ваксините. Остава ли голяма неваксинирана част от населението, разпространението ще се появи в есенните месеци", добави проф. Кантарджиев. 

"Всичко, което съм казал се сбъдна. Прогнозите в момента трябва да ги дава министър Кацаров. В Русия хората
резистират да се ваксинират, както българите. В Израел резистират ортодоксалните евреи и арабското население. Но случаите в Израел не са кой знае колко. Ще видим какво ще реши природата за разпространението в нашата страна", каза още той.

"Откриването на антитела е най-лесен начин да се разбере дали организмът на човек е прекарал заболяването или е бил ваксиниран. Имаме ли антитела - има клетъчен имунитет. 2 дози ваксини имат години имунитет, предполага се доживотен. Моето мнение е, че хора с антитела, които не са сигурни, че са преболедували, трябва да се ваксинират. Средно-тежко преболедувалите и ваксинираните 2 пъти нямат нужда от трета игла. Засега ваксините в нашата страна действат срещу Делта варианта. Ако не дай си Боже, има мутация, ще ни бъде доставена ваксина, която е модифицирана по новия вариант. Малка е вероятността, но обществото трябва да е подготвено. Не препоръчвам поставянето на трета доза ваксина", каза проф. Кантарджиев.

"Ние сме единствената държава, в която може да си избереш ваксина и да си избереш подходящото време да се ваксинираш. Мили българи, моля ви, ваксинирайте се да нямате проблеми в семействата и с близките си", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
28
 
! Отговори
заглавие в ДНЕС преди 2 години
Проф. Кантарджиев: Преболедувалите имат по-силен имунитет от ваксинираните 04.07.2021 12:10
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То хубаво, че има ерекция на тези години, ама що само пред камерите бе?
10
2
 
13
 
! Отговори
Маро Донов преди 2 години
Абе тоя в опита си да говори на разбираем за матряла език е страшно досаден.
9
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 "Пак се показа робът на фармамафията."Не го проклинай! Той за това си е самодостатъчен! Има стара поговорка : Краденото не стига трето коляно! Ако не децата - внуците му ще изядат, изпият, изшмъркат, .... всичкото дето е събрал от мъките човешки! Ама то човешкото око насита няма, а го пълни една шепа пръст, при това непълна шепа пръст!
8
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мустака пак почна със свободните съчинения барем излъже някой да се бодне.
7
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ученото си е учено, за разлика от нашите антиваксърчета - малки дяволета с рогца и опашки, редки зъби и белези по лицата от сипаница
6
6
 
21
 
! Отговори
Парамун преди 2 години
Абе тоя артефакт докога ше ни бъгва с глyпостите си? А и с тоя дето дрънка за времето са като близнаци. Страшно са досадни с празните си приказки.
5
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този нали го пенсионираха ,защо го разнасят като плаши-ло по студиата да осквернява ефира със словоблудствата си .Махай се никой не иска да слуша глупостите ти.
4
5
 
20
 
! Отговори
Еди Ведър преди 2 години
Бай Шиле или превръщането на жив човек в комичен театрален образ! Това е деволюцията, бейби!
3
5
 
24
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
Сезона за моржове е целогодишен - нема ли кой да го прибере този на топло, защитен вид са все пак - на топло с меки стени със звукоизолация, та никогиш повече да не му чуваме мучането.
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наздраве, професор!
1
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли тоя недооценен пенсионер та именно от НОЩ с техните неадекватни дейстия и говорене отказаха хората .