Биолог: При тази вълна ще има малко деца в интензивното, при следващата - много

Според Георги Маринов Делта вариантът е много по-опасен за младите
16 авг 2021 12:30, Петя Славова
231
Биолог: При тази вълна  ще има  малко деца в интензивното, при следващата - много
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Всяка мутация, която прави вируса по-заразен от човек на човек, го прави по-заразен и от клетка на клетка, съответно се стига до по-високи нива на вируса и до по-високи нива на патогенност". Това обясни пред БНР Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

Той посочи, че ваксината не влияе върху генерирането на мутации, но ваксинацията ще промени селективния режим на вируса.

Още по темата

"Ако си представим 100% ваксинирана популация и такава, която е почти изцяло не ваксинирана, то в тази, която не е ваксинирана, би трябвало мутации, които са в по-висока заразност и предавани от индивид на индивид, да имат по-голямо предимство, отколкото във високоваксинната популация, където би трябвало да се селектират мутации, които са резистентни към антителата... Вирусът има капацитета напълно да избегне сегашните ваксини и няма да му е трудно да го направи, стига да има селекция в тази насока".

 Маринов допълни:  "В Израел наблюдаваме, че ваксината работи, но следва същия цикъл, както естественият имунитет. Антителата падат и трябва да се слага трета доза, след това четвърта, пета... Вече трябваше да се започне с третите дози, особено за тези, които са били ваксинирани декември, януари. Всяка ваксинация, дори да е избледняла доста, осигурява много по-голяма защита, отколкото липсата на ваксинация".

Според биолога големият проблем в България е отказът на властите от май 2020 година насам да направят каквото и да е, за да спрат заразата, което е геноцидна политика.

"Трагедията е, че населението няма осъзнаване за това, което се случва, и никаква съпротива срещу него... Ваксинацията е мощен инструмент, но не е достатъчен, нужна е локална елиминация и контрол върху границите, както се прави в Китай, Нова Зеландия, Австралия, иначе ще има безкрайни вълни на всеки шест месеца, вирусът ще си еволюира и ще става все по-опасен, и така до безкрай".

Георги Маринов посочи, че има данни, че Делта вариантът е три пъти по-опасен за децата:  "Основният проблем е какво количество вирус се генерира в организма. Всеки един по-заразен вариант генерира все повече вируси и съответно се сваля кривата на вирулентността спрямо възрастта, все повече ще се засягат децата. При тази вълна ще има малко деца в интензивното, вълната през зимата на 2022-2023 година ще има много и т.н.".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От цялата статия, а и не само от нея, следейки как се развиват нещата по света, появяват се две нови класи - клаата на ваксинираните, които ще бъдат с предимство за всичко /независимо дали някои от тях изобщо си плащат данъците и здравните осигуровки/ и класата на онеправданите, на новите роби - неваксинираните. Те няма да могат да в скоро време да ходят на работа, да влизат в банка, да карат автомобил, да записват децата си на училище и в детска градина. Това е някакъв тотален абсурд.
155
6
 
13
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ИМА АЛТЕРТАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА КОВИД, НО НЕ ДОПУСКАТ ДА ГО УЗНАЕТЕ. АЗ ЛИЧНО, КАКТО И ЦЯЛОТО МИ СЕМЕЙСТВО, СЕ ИЗЛЕКУВАХМЕ С АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА БЕЗ ВАКСИНИ. НО В РЕЗУЛТАТ НА МАСОВАТА ВАКСИНАЦИЯ, КОЯТО Е НЕСТЕРИЛИЗИРАЩА, ВИРУСЪТ ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО- ОПАСЕН И НЯМА ДА ЕВОЛЮИРА ПО ЕСТЕСТВЕНИЯ НАЧИН , ПРИ КОЙТО СТАВА ВСЕ ПО- БЕЗОБИДЕН. ПРОЧЕТЕТЕ И МНЕНИЕТО НА ОТКРИВАТЕЛЯ НА ИРНК ТЕХНОЛОГИЯТА Д- Р РОБЪРТ МАЛОУН.
154
0
 
0
 
! Отговори
до 172 преди 2 години
да се чете до 182
153
0
 
3
 
! Отговори
До 172 преди 2 години
Може и да си прав, да сме прости ,но сме чели примери, като вируса Марек(marek's disease). Ако целта ти не е да демонстрираш надменност/снизхождение, потърси в интернет как се е стигнало до настоящия му вариант!
152
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало, много сте изостанали. В Азия ги плашат с ламбда, а не с делта вече. Казват, че ваксините не предпазват срещу ламбда и на това се дължат новите случаи там. Дъвчите тоя делта, а междувременно нещата се променят.
151
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търсят поводи да "ваксинират" децата. И тогава ли ще бездействаме, хора?! Кой чакаме да защити беззащитните?
150
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами той човекът го е казал - четвърта, пета, десета доза. Иначе много се съмнявам в думите му за мутациите. Именно ваксинираните произвеждат тези мутации, защото вирусът се стреми да заобиколи ваксината и евоюлира. Смешни са твърденията, че мутациите идват от неваксинираните. Там организмът за първи път се среща с вируса и няма какво да се заобикаля.
149
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До JjИ това учудва ли те!? Че то си е от много години насам, под всяка статия има компетенции из.а.кани от същите тези, които ак.ат и тук. Само като ги чета как вируса мутирал заради ваксините и ми става ясно, че няма смисъл да си губя времето да им обяснявам на какво се дължи това в действителност. Това са прости хора, а на такива е безсмислено да им се обяснява, те просто нямат багаж да разберат колко са далеч от истината....
148
3
 
4
 
! Отговори
Живеещ в Швеция преди 2 години
В Швеция досега имаше около 200 деца в интензивните заради ковид, хиперинфламаторен синдром. Швеция е 11 млн.
147
2
 
16
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Този като биолог, как ще обясни изказванията на неговите колеги, че вирусите стават по заразни, но и по леки, защото ако убиват гостоприемника си, няма да могат да се разпространяват, а реална вируса е програмиран да се възпроизвежда, а той не може сам, трябва му приемник. От днес германската провинция Баден-Вюртемберг премахва ограниченията за ваксинираните, дори и дискотеките отварят на пълен капацитет, който не е ваксиниран, трябва с тест, който ще си плаща.
146
3
 
31
 
! Отговори
Martin преди 2 години
Благодаря ви за четвъртата, петата и десетата доза, но просто не ги искам. Само джин тоник и всичко ще бъде ОК. СКрийте се. Изчезнете от живота ми.
145
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма никаква логика в статията. Всяка следваща вълна при един вирус е по слаба. Този говори за усилване на мутацията със следваща вълна. Явно наистина има нещо гадно в инжекциите, които ще са повече от пет.....всички набодени са доброволни разпространители на зараза и трябва да се спрат.
144
1
 
14
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Ех този популизъм, това за 3 пъти по-опасен за деца го написахте и преди седмици в една статия, а като прочетох статията ставаше дума, че 1 дете на 100 000 ще е в интензивно при алфа варианта, а при делта 3 на 100 000. При положение, че в България има около 500 000 деца, ако всички те се заразят с делта варианта, 15 трябва да са в интензивно, все си мисля, че по всяко време в стараната има доста повече деца в интензивно, та как ще ги открием кои са тези 15 деца
143
3
 
19
 
! Отговори
АБС преди 2 години
Разбрах, че вирусът има капацитета да се изплъзне на сегашните ваксини, но ние ще се ваксинираме с четвърта, пета, шеста доза и така до края на света ( кой колкото дози издържи).
142
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
### Според биолога големият проблем в България е отказът на властите от май 2020 година насам да направят каквото и да е, за да спрат заразата, което е геноцидна политика. ### Това го пиша от преди повече от година - от март 2020. Сбъркана беше целта на мерките в България. Вместо целта да е да се спре заразата, целта беше да има достатъчно легла в болнициет, както официално заявиха министрите на здравеопазването на ГЕРБ. Аз бих добавил и повече места за починалите.
141
5
 
19
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Никой няма да закара детето си да го инжектират с графенов оксид, хидрогел, наноботи и клетки от трупове на животни (чума и антракс). На следващата вълна, математиците се хващат за палците ...на тази също.
140
1
 
19
 
! Отговори
! преди 2 години
Изказването е в стил "Аз знам че нищо не знам, но другите и това не знаят"...
139
5
 
17
 
! Отговори
До 170 преди 2 години
Вашата граници няма. Въпреки, че ви казват всеки ден, че ваксините не спират вируса. Вие продължавате да пеете да солидарност. Дори в тази статия си пише директно, че ваксините ще селектират по-опасни варианти.
138
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народът беше ясен. Ако имате странични заболявания сами сте си виновни и никой няма да мисли за вас, да ви пази или да прояви солидарност. Това че без да се заразите въпреки страничните си заболявания може да живеете още дълги, дъъъъълги години никой не го интересува. В България брат брата продава.
137
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи е най - добре да се изкара леко и на крак този вариант, за да се избегне следващия