Биолог: При тази вълна ще има малко деца в интензивното, при следващата - много

Според Георги Маринов Делта вариантът е много по-опасен за младите
16 авг 2021 12:30, Петя Славова
231
Биолог: При тази вълна  ще има  малко деца в интензивното, при следващата - много
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Всяка мутация, която прави вируса по-заразен от човек на човек, го прави по-заразен и от клетка на клетка, съответно се стига до по-високи нива на вируса и до по-високи нива на патогенност". Това обясни пред БНР Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

Той посочи, че ваксината не влияе върху генерирането на мутации, но ваксинацията ще промени селективния режим на вируса.

Още по темата

"Ако си представим 100% ваксинирана популация и такава, която е почти изцяло не ваксинирана, то в тази, която не е ваксинирана, би трябвало мутации, които са в по-висока заразност и предавани от индивид на индивид, да имат по-голямо предимство, отколкото във високоваксинната популация, където би трябвало да се селектират мутации, които са резистентни към антителата... Вирусът има капацитета напълно да избегне сегашните ваксини и няма да му е трудно да го направи, стига да има селекция в тази насока".

 Маринов допълни:  "В Израел наблюдаваме, че ваксината работи, но следва същия цикъл, както естественият имунитет. Антителата падат и трябва да се слага трета доза, след това четвърта, пета... Вече трябваше да се започне с третите дози, особено за тези, които са били ваксинирани декември, януари. Всяка ваксинация, дори да е избледняла доста, осигурява много по-голяма защита, отколкото липсата на ваксинация".

Според биолога големият проблем в България е отказът на властите от май 2020 година насам да направят каквото и да е, за да спрат заразата, което е геноцидна политика.

"Трагедията е, че населението няма осъзнаване за това, което се случва, и никаква съпротива срещу него... Ваксинацията е мощен инструмент, но не е достатъчен, нужна е локална елиминация и контрол върху границите, както се прави в Китай, Нова Зеландия, Австралия, иначе ще има безкрайни вълни на всеки шест месеца, вирусът ще си еволюира и ще става все по-опасен, и така до безкрай".

Георги Маринов посочи, че има данни, че Делта вариантът е три пъти по-опасен за децата:  "Основният проблем е какво количество вирус се генерира в организма. Всеки един по-заразен вариант генерира все повече вируси и съответно се сваля кривата на вирулентността спрямо възрастта, все повече ще се засягат децата. При тази вълна ще има малко деца в интензивното, вълната през зимата на 2022-2023 година ще има много и т.н.".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
4
 
44
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
Леле леле....Колко простотии в една статия....Що давате думата на такива луди? Освен, че обърнаха науката и биологията наобратно само и само да си лансират ковид-маниоулациите, започнаха и да дават инфо и плашат хората с недоказани търдения.....Такива като тоя са за съд!!
115
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
умния вирус братко...всяка вълна си избира какво точно да удря, като че компютърно направляван.. па че и големите специалисти по целия свят даже и предвиждат какво точно е решил да прави... още малко и виждам как ще убедят всички че във ваксините е спасението :D
114
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живеем в бг и не знаем какво става в ЕС, а там е страшно. Не дават да се возитя хората в градския транспорт и да ходят на кино, театър, концерт без ваксина, замислят през 6 месеца - ваксина, за да падне имунитета на хората и децата да се ваксинират, за да не стане зле за тях, а не знаем в бъдеще какво ще им се случи - сценарият е ужасен, светът е пренаселен, глобално затопляне и всички трябва да се намалим...
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БГ от както колонизатора НАТО стъпи сме имали толкова много вълни, пролетни,летни,зимни,есенни грипове,и вълни на жега...
112
4
 
23
 
! Отговори
АЗ преди 2 години
АЙДЕ СТИГА ПЛАШИЛИ ХОРАТА Н.Е.ЩАСТНИЦИ С.КАПАНИ. БИЙТЕ СИ ВСИЧКИ ВАКСИНИ НА СВЕТА СЪЗДАДЕНИ ВЪВ ВАШИТЕ *** И СЕ ПРЪЖДОСВАЙТЕ НА НЯКОЙ ОСТРОВ ДА НЕ ВИ ЗАРАЗИМ. Ние другите ще си мрем, когато от каквото дойде!
111
5
 
28
 
! Отговори
Признавам си преди 2 години
Напук няма да се ваксинирам! Не смятам и идиотските мерки да спазвам. Време е за отпор и дори бой по кратуните на всички плашила!
110
3
 
11
 
! Отговори
БГ трагедия преди 2 години
В периода 1944 - 1989 г населението на БГ се увеличаваше и беше достигнал 9 млн души. Така , че някой да говори за този период , че е имало геноцид трябва да е не просто пълен невежа а направо луд
109
0
 
12
 
! Отговори
До Друга тема преди 2 години
Да, Живко го знам, възхищавам му се. Но то да видиш Бау от Днес, изкючително предан , поглежда те с тези големи очи, върти дружелюбно сертификат в ръка, с този грапав език те облизва с такава любов. Прекрасен екземпляр!
108
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
132 До АнонименДамм и чака да дойде спутник или оня от инт да направи българската ваксина, аре бегай да играш у лево!
107
0
 
17
 
! Отговори
Хикса преди 2 години
Много убаво казано,ама запрете тия английски мачове,че ви разбиха всички "научни"теории.
106
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете ми как личен лекар с над 2000 пациента, е ваксинирал около 35?Лично той ми го каза - просто не иска да инжектира нещо, което няма никаква представа какво е - след това ще се стовари на неговата глава... Всички останали смятат така... Нека си върви пропагандата, всички я възприемаме като бял шум...
105
1
 
5
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До БГ трагедия Те си я водят от 77 години и аз съм против тях. Само Вие внимавайте, че този говори за "от май 2020", а това включва бат разбойко в по-голямата част :)
104
2
 
4
 
! Отговори
Край преди 2 години
Сега математика да каже кой ден и час ще умре последния неваксинираниВитанов - Папилома да го сметне
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До KiroНе всички родители имат възможност да си гледат децата в къщи, но тези, които имат да си ги спрат наистина. Моето не е стъпвало от 1 година на градина и ако тази година позволят 6 годишните да си стоят в къщи, пак бих го оставила. За останалите обаче, които нямат възможност, градините да си работят с намален брой деца в група
102
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
такива статии захлебват ваксинираните, всички други разбраха що за глупост е всичко
101
2
 
5
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Биолог Ами щом най-влиятелният вирусолог в света е Малкиятмек, науката става компютърни вируси :)
100
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще ни облъчвате с герберастки по мияри. Сега и децата ли намесихте в гнусната ви политика?!
99
4
 
9
 
! Отговори
БГ трагедия преди 2 години
Плащат ти тези , които водят геноцидна политика спрямо българите
98
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
влизам да видя кви новини има, че от нова година не бях чел, и кво да видя имало още вирус, ако не ми бяхте казали нямаше и да знам, живота ми тече екстра на макс, добре, че има кой да ви кълве на празните приказки
97
11
 
4
 
! Отговори
Kiro преди 2 години
Затворете яслите и детските градиин. Нека да спрем заразата, и тази година яслите и градините да бъдат дистанционно, а училищата да са редовни. Да редуваме заведенията.