Третата доза на ваксината била организмът да си припомни кой е врагът

Проф. Александрова призова за поставянето й
19 авг 2021 21:23, Петя Славова
158
Третата доза на ваксината била организмът да си припомни кой е врагът
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Броят на новозаразените с COVID-19 у нас расте. За последните 24 часа те са 1387. В същото време близо 1,095 млн. души са със завършен ваксинационен цикъл.

Още по темата

"За да бъдем защитени от вируса, трябва възможно най-скоро да си поставим ваксина", съветва вирусологът от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН проф. Радостина Александрова.

Някои държави извън Европейския съюз въвеждат трета доза ваксина. Очаква се скоро Европейската агенция по лекарствата да реши кога ще има реваксинация и за гражданите на Европейския съюз.

"Смисълът на една допълнителна доза е да се опресни имунният ни отговор. Важно е да припомняме на имунната система кой е врагът", уточни проф. Александрова пред БНР.

И добави, че колкото повече се разпространява вирусът, толкова по-голяма е вероятността от мутации. А във връзка с притесненията, че ваксините не се препоръчват за нераждали жени заради риск от безплодие, проф. Александрова уверява, че това е мит, зад който няма научни доказателства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
6
 
2
 
! Отговори
До 86 преди 2 години
Явно не сте запознат с историята на ваксините. Може и да не сте ваксиниран срещу едра шарка, но само на тая ваксина много хора дължат съществуването си. От тая ваксина, която е ПЪРВАТА ваксина, идва и името ваксини и ваксинация. Всъщност е кравешка шарка.:)Не ни разсмивайте, че преди 225 години е имало клинични изпитания като днешните, които да позволят ползването на тая ваксина. Ама благодарение на нея сте тук!https://bnr.bg/post/101469385/navarshiha-se-225-godini-ot-sazdavaneto-na-parvata-vaksina-sreshtu-edra-sharka
90
7
 
1
 
! Отговори
До 96 преди 2 години
Поне това стана еднозначно ясно..
89
2
 
2
 
! Отговори
До 90 преди 2 години
Лошото е, че и лечението на хоспитализираните се плаща от нашия джоб. А из доклада на МЗ от оня ден е ясно, че то е бая по-скъпо от ваксините. И включва и човешки ресурс...
88
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно много българи са неграмотни , задръстени с предразсъдъци и страхове относно ваксините. Навремето това беше специалитет на ромите. Явно България се е поромчила. Няма светлина в тунела .
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината нали стимулира имунитета? Твоята имунна система го изгражда. Не някой друг. Колкото е по-силна, по-ефективен имунитет ще изработи.
86
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев,Радеев, нали нЕмаше вирОз . Защо ги ручаме тия жабета, като пак ни затваряте
85
8
 
2
 
! Отговори
Ф.Е.Дзерджинский: преди 2 години
Фигурантът знае кой е врагът. Това е ,,вратът с партиен билет,.
84
7
 
3
 
! Отговори
До 80 Шаши преди 2 години
Ваксината срещу рак на маточната шийка е в 3 дози. За хепатит Б е в 2 дози. За жълта треска в 1. Не може да сравнявате ваксината срещу една болест с тази за друга.
83
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДо 89: Лошото е, че не е безплатно. Плащат го с пари от нашия джоб :)
82
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато нещо е безплатно , винаги има ситен шрифт и капан !
81
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДо 83: Да, правят се ваксини, но доказано работещи ваксини. После цял живот не се ваксинираш. Относно ваксината за тетанус - правиш я през 10 години. Стига те говорили глупости. Ваксините не са нещо лошо, но сегашното е баламурство. Ваксината има смисъл ако те предпазва да не се разболееш, ако пречи да разпространяваш заболяването и не се налага да се боцкаш по 10-20 пъти на година. Защо му е на един млад човек ваксина за грип, да не би да нямаш имунна система?
80
4
 
14
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Никой илач на фармамафията не може да замени човешката имунна система! Единствено тя може да се справи с вирус! Ваксините подтиснат имунната система и причиняват автоимунни заболявания!
79
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да си изградим имунитет, а не да се крием по бункери и да се молим на за ваксина! Всички прекарахме шарка и забравихме за нея. За по опасните видове шарка се разработиха нормални ваксини които си минаха дългогодишни клинични тестове и с това се реши проблема! А не да ми хвалиш нещо което е минало по малко тестове от ключ за лампа или болтче за телефон!
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и всекимесец за любопитни таралежи
77
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 73.Знаеш ли до какво води безпричинното тъпкане с лекарства? До зависимост и до закъсняване на имунната система. Като лежиш и не се движиш мускулите закърняват, същото е и с имунната система. Затова ако живееш в стерилна среда 10 години и излезеш за 5 минути навън ще умреш от най тривиалният бацил, а за да има шанс да не се случи трябва да те натъпчат с толкова лекарства колкото няма в аптеката! Затова преди като се разболееше дете от шарка всички ходихме у тях да се разболеем и ние!
76
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За хепатит се правят 3 х ваксина от 0 до 6 месечна възраст. За полио -3 пъти. За тетанус много пъти до края на живота ти. И т.н. за грип всяка есен....
75
4
 
17
 
! Отговори
Били Ваксинатора преди 2 години
Всико е изчислено. Щом макаците умират между 3 и 5 доза, а са по около 10кг, значи човек или ще поеме около 20 дозички, или няма да издържи. Ако ги поеме, чудесно, защото това са приходи, ако не издържи, пак чудесно, защото населението на планетата и без това е в повече.
74
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей, много склерозирал ваксарският организъм, щом за няма и 6 месеца се налага някой да му припомня какво е правил тогава.
73
2
 
26
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Някой, чувал ли е за ,,ваксина" която се бие 3 пъти. А, следва и 4та.
72
1
 
20
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Без коментар залгавието е ......:) цирка е пълен!