Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?

Проф. Гетов: Ваксинационното покритие у нас на нивото на третия свят
30 авг 2021 08:53, Елка Василева
206
Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?
Кадър: БНТ

Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло. Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов – представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

По думите му за съжаление ситуацията за България никак не е добра.

Още по темата

"Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. У нас ваксинационното покритие е някъде под 20%, докато в повечето европейски държави - Малта, Дания, Португалия, нивото е над 70%", каза Гетов.

Според него посоката, в която се върви, е за все повече рестрикции за българските граждани да пътуват и вероятно това ще се отрази и на туризма, защото на гражданите на други държави ще им бъде препоръчано да не посещават червени зони, каквато е България.

Той коментира и третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, с думите: "това е малко като каруцата пред коня". Професорът бе категоричен, че за да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ.

"В момента има одобрени 4 ваксини - 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това", обясни проф. Гетов.

И допълни, че има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща, доза и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е., тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса.

Проф. Гетов очаква след приключването на сезона и стартирането на новата учебна година нещата да ескалират. Според него трябва някак си обществото и общественото мнение да бъдат фокусирани в това какви са предимствата на ваксинирането, какво ни носи това по отношение на икономическо развитие, на нормалното протичане на учебната година. По думите му, ако учителите и персоналът в училищата са ваксинирани, рискът от разпространение на заразата ще бъде много по-малък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
6
 
! Отговори
Беше коментирано преди 2 години
от разбирачи, че понеже народа няма доверие на властта (Герб все още НЕ Е сменен), то и нема доверие на предлаганите му от тях ваксини. Второ, от ЕС казаха: Трето боцкане, само когато ние разрешим. Нима този експерт не знае това? Защо разтяга локуми??? Всеки си е смуши нещо скрито в ръкава...... После - защо не се ваксинират в БГ мърморят!
61
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как от народа, който се е опитвал да ваксинира, прехвърляйки капки кръв от оздравяващ човек към здрав, за да не се разболее и такъв създаващ ваксини, се превърнахме в такъв, който мрази всичко, създадено от по-умните и училите... а да, съчетанието комунизъм с чалга не прощава. Ще трябват поколения, за да се оправим.
60
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Владо, предполагам Георгиев, имаш право на избор - да емигрираш и да се откажеш от българското си гражданство. Като смяташ народа ни за глу пав и ориенталски, защото не желае да е опитна мишка. ОК. Никой не те кара да си насила нещо, което мразиш. Свят голям. Причисли се към някоя нация, която харесваш и бъди щастлив. Може да сме про сти , но не те мразим. Вярваме, че човек има правото сам да решава съдбата си, както и за ваксината, така и за мястото на живеене. Бъди щастлив.
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Машината за ваксоагресията яко се разскърца и падна воалът на цялата ваксореклама, която всъщност е едно отблъскващобизнес порно без маска.
58
0
 
16
 
! Отговори
ACAB преди 2 години
При 6 млн население, и 10 млн вакцинирани да има, пак няма да отпаднат мерките. Това е новата реалност... примирете се! Света се бута към тази нова реалност. Скоро училищата въобще ще отпаднат, на работа няма да се ходи, а ще се работи от вкъщи, ако въобще се работи.
57
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Попитайте инвитро-лекарите какво се случва с техните пациентки след ваксина! Ще ви цитирам един доктор (който го е страх да говори публично): "Преди (имунизацията) поне имаше за какво да се "хвана", а сега всичко е като ПОПАРЕНО ОТ СЛАНА (гледайки под микроскопа). Това е! Мислете!
56
6
 
7
 
! Отговори
Българинъ преди 2 години
"Ваксинационното покритие у нас на нивото на третия свят"Както и всичко останало... икономика, инфраструктура, комуникации, преса, духовно и корупционно, но най-вече интелектуално. На нивото на третия свят.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Georgiev - Имаш в предвид - твоето мислене и отношение, нали?
54
2
 
18
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Междувременно в много "ваксиниран" Израел - ПОВЕЧЕ новозаразени от когато и да било през цялата пландемия, и вече задължително-пожелателна трета доза. ВЯРВАЙТЕ БЕ като се набоцкате и край! Не бе, честно!
53
1
 
12
 
! Отговори
Преди да цъфнеш на - преди 2 години
-- екрана нека някоя служба провери парите и имотите му до четвърто коляно защото много се изхитриха да прехвърлят и разхвърлят спечеленото със честен труд -- официалните им заплати са по-1500 лв горе долу-- и да се види как се работи във по 4-ри болници 3 от който частни и се преподават лекции на студенти -- по принцип говоря да им се обърне малко внимание на съсловието ...че тая здравната каса мяса на оня язовир над Перник .
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и защо така?
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Георгиев, би ли ми обяснил с неориенталското си мислене дали ориенталци са англичаните, американците и западняците, които нямат и една ваксина против полио и шарка, понеже живеели еко, но пък са с ковид ваксина?! Все си мисля, че антиваксър е човек, който няма основни и важни ваксини, а не само една и то в процес на изпитване. Ние българите имаме всички ваксини, но изпитани такива. Отказваме недоказано качество. И това според теб ни прави антиваксъри и ориенталци, така ли?
50
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато ми отговорят защо моят естествено придобит имунитет не е равен на изкуствения от ваксината, тогава може и да ги смятам за лекари. И децата знаят, че целта на ваксината е да създаде имунитет, като този на преболедувал. Защото преболедувалия има траен такъв, може дори да го предава като наследство в поколенията. Но не! Преболедувалите са без сертификат, за тях също се иска ваксина. Защо? Защото цялата уж пандемия е опит да подчинят света, а не да го спасят.
49
18
 
2
 
! Отговори
Georgiev преди 2 години
Нашето мислене по повод ваксините и медицината е ориенталскo.
48
1
 
5
 
! Отговори
Държавата на мутрите преди 2 години
Много интересно за Атентата в Сарафов цялата държава се вдигна на крак, а за Терористите в Перник от полицията се подхилват, а прокуратурата псува жертвите!Пернишки мутри ме заплашват да ми затворят очите и да ми пръснат мозъка!....................................................................... Честито дъно България!
47
17
 
4
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Световното население ще се ваксинира напълно до 1-2 години. По това време в България ще са ваксинирани 23% от населението и по форумите ще се пише "Искат да ни контролират от Биг Фарма", "Това е отрова", "Ще ми поникнат рога от ваксината" и други подобни умозаключения. Ще сме селския *** на света и единственото място, където все още ще има ограничения, с които не ви контролират изобщо. Ние и сега сме си глупаците на света, но света още не го е разбрал напълно.
46
3
 
23
 
! Отговори
МАЛКО ФАКТИ: преди 2 години
Ако на държавата и пукаше за живота на хората, щеше да се опита да намали жертвите във Войната по Пътищата. А тя не прави нищо по този въпрос. Така че ни ми говорете врели некипели. Всичко се прави за пари.
45
2
 
7
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Да се повторя: - Шанса да получиш усложнения или да умреш от,, ваксината", е по-голям от това да удариш тройка от Тотото! Писах ви вчера вечерта, за нашето познато семейство( едно от децата им, беше с корона през октомври, но никой друг не се зарази?!?) -и двамата страдат от постоянна умора, и кръвните изследвания са много обезпокояващи... А, дядото и бабата им нищо им няма(за сега!) Мислете! Баг с ВАС
44
1
 
4
 
! Отговори
Читател преди 2 години
А чичко били, каза Април?
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същият този професор Илко Гетов оня ден го видях по телевизията да обяснява някои интересни факти за ваксините, изплю камъчето дето се вика. Досега не бяхме чували, че от началото на употребата на ваксината Комирнати (на Пфайзер) като експериментална са направени 53 промени в листовката свързани със страничните ефекти. И каза че всеки може да се запознае с листовката на сайта на Европейската Агенция по Лекарствата. Нещо, което аз го правя и без това. И като чета, мерси, но не съм съгласен!