Как иРНК ваксините могат да бъдат в основата на универсални препарати?

Нови ваксини ще бъдат създавани за седмици
6 окт 2021 21:46, Нели Христова
96
Как иРНК ваксините могат да бъдат в основата на универсални препарати?
Снимка: БГНЕС

Само няколко часа - толкова време отне на съоснователя на BioNTech Угур Шахин, за да разработи ваксина за COVID-19 през януари 2020 г.

Вирусът едва ли е такъв, какъвто го познаваме сега. Той започва да се разпространява от своя епицентър в Ухан, Китай, но само малък брой случаи бяха открити в Европа и Северна Америка. На 11 януари генетичната последователност на вируса беше оповестена публично и само в рамките на дни производителите са имали готови за тестване ваксини.

Бързите темпове на разработване на ваксина срещу COVID-19 през 2020 г. се считат за огромен подвиг на науката. И всичко това благодарение на генно-инженерни месинджърни РНК (иРНК) платформи.

В човешкото тяло иРНК съставлява верига от молекули, които допълват ДНК, за да завършат нашата генетична последователност, и са отговорни за създаването на протеините, които запълват тези нишки. Ваксини като тази, създадена от Сахин, са направени от инженерна иРНК, създадена да съответства на генетичния код на вируса, който са предназначени да лекуват. Когато се инжектира в тялото, тя създава протеини, от които имунната система се нуждае, за да се пребори със специфичен чужд антиген, като SARS-COV-2. Антителата, които създава, остават в тялото дългосрочно и помагат за предотвратяване на бъдеща инфекция от специфичен чужд вирус.

Измислянето как да се създадат ваксини от инженерна иРНК отне десетилетия на научната общност - но по-голямата част от това, което влезе във ваксината срещу COVID, вече беше разработено, тествано и използвано за лечение на големи маси от хора. При ваксините с иРНК всичко, което трябва да бъде заменено, са шепа протеини, приложими за конкретен вирус, преди да влезе в клинични изпитвания, където той прекарва по-голямата част от времето за развитие, преди да бъде разгърнат за масите. Това означава, че разработването на ваксини е по-бързо и по-лесно от всякога, а с иРНК платформите световната медицинска общност вече разполага с множество ресурси за бързо реагиране на бъдещи пандемии.

"Наистина има потенциал да се направи много", казва Джонас Сандбринк, изследовател в Института "Бъдеще на човечеството", който е автор на коментар за потенциала на ваксините срещу иРНК за справяне с нововъзникващите пандемии. "Надеждата е, че по същество няма да има основни съображения за безопасността, тъй като доказахме много ваксини, които действат много подобно, така че ще можем да ускорим драстично процеса на тестване."

Това е, което мнозина в тази област наричат "универсална ваксина" или лечение за всички бъдещи варианти на коронавируси (семейството на сферични, короновидни патогени), което ще позволи на производителите да създадат нови ваксини за нови вируси в рамките на няколко дни или часове. Това е обект на огромни изследователски инвестиции в световен мащаб, като изследователи от Университета на Вирджиния, Университета на Северна Каролина в Чапел Хил, Университета Дюк и Института за научни изследвания на армията Уолтър Рийд хвърлят долари за научни изследвания и разработки на универсален лекза коронавирусите. Националният институт по здравеопазване (NIH) също наскоро обяви, че започва клинични изпитвания за универсална грипна ваксина.

РНК, по-специално, прави превъзходна съставка в универсалната ваксина, в сравнение с, да речем, фрагмент от действителния вирус, какъвто е случаят с живите атенюирани ваксини.

Маршрутът на иРНК също е по-безопасен, според Сара Фортун, професор по имунология и инфекциозни заболявания в Харвардското училище по обществено здраве TH Chan. С живи атенюирани ваксини, малка част от жив вирусен патоген се намалява, докато не бъде безопасно да се инжектира в тялото, на което имунната система реагира чрез изграждане на антитела. Този метод е разработен в края на 1700-те години за лечение на едра шарка, обяснява тя пред We We Better Off, подкаст от TH Chan. Но инжектирането на човек с живи ваксини идва с риск, който ваксините с иРНК нямат, допълва тя.

"Ваксиналната платформа, тъй като тези ваксини с иРНК не са живи, е безопасна", казва тя. "Това е едно от страхотните неща в това отношение."

Живите атенюирани ваксини също се развиват по-бавно и са неадекватни, за да реагират на това, което САЩ възприемат като заплахи от биотероризъм след 11 септември, отбелязва Fortune, което доведе до увеличените инвестиции в платформи за ваксина с иРНК. Въпреки че технологията е била в процес на работа от 70-те години на миналия век, тя никога не е била фокус за изследователски инвестиции до този момент - но в края на 2000-те години редица нови ваксинални компании, включително BioNTech на Pfizer, стартираха с цел разработване на такива ваксини. До края на 2010 г. изследователите работят за идентифициране на протеинова последователност, която да реагира на коронавирус. И когато дойде време да се разработи реакция, специфична за SARS-COV-2, производителите на ваксини успяха да се справят.

"Имаше десетилетия работа, свързана с платформите за ваксини с иРНК, и всъщност, в изпитването на различни видове ваксини за различни коронавируси", казва Фортун пред We We Better Off. "Когато SARS-CoV-2 се появи за първи път в края на 2019 г., всъщност имахме огромни основни познания, които ускориха разработването на тази ваксина."

Сандбринк е част от екип, който се възползва от тези десетилетия на разработване на ваксини в Оксфордския университет. Той прогнозира, че процесът на създаване на ваксина ще стане експоненциално по-бърз и опростен с времето.

Основният проблем в този процес са клиничните изпитвания, казва той, които са жизненоважни, но отнемат много време. В световен мащаб това е проблем, който е вероятно да продължи без значителна политическа воля за намаляване на прекъсванията в процеса на одобрение, казва той, но с основата на технологиите и иновациите, които ускоряват разработването на ваксини от типа иРНК, светът ще става все по-оборудван за справяне с бъдещите пандемии.

"За да преминете от последователност към продукт, мисля, че вероятно ще можете да направите това за няколко седмици", каза Сандбринк. "Искам да кажа, все още не сме, но мисля, че ще успеем да го постигнем."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта е ясна - всички са на доживотна терапия с медикаменти, просто защото имунната им система ще престане да функционира и тогава ставаш истински роб - я си направил нещо против "правилата", (което може да е всякакво издевателство, защото светът се управлява от психопати), я са ти клъцнали достъпа до терапията и пукваш. Гениално, нали?
73
0
 
1
 
! Отговори
До 80 преди 2 години
Абсолютно вярно. Тествал съм го многократно.
72
0
 
1
 
! Отговори
do 78 преди 2 години
Хахаха, сериозно, провери какво казва производителя. Не стимулира да произвеждаш антитела, а ти вкарва код за производството на шипов протеин, срещу който после имунната ти система създава антитела. Този протеин не е целият вирус, а само един от неговите протеини. Смята се, че това било достатъчно, а не се смята за проблем, че клетките в твоето тяло започват да произвеждат протеин, който е част от вируса. Няма смисъл да ти обяснявам, явно темата не те интересува...
71
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 83 Препарат е само във вашите антиваксърски среди. Иначе си е ваксина - стимулира имунната система да произвежда антитела. Ти ако искаш и оцет му казвай, мнението ти общо взето е с нулева стойност за всеки образован човек.
70
0
 
6
 
! Отговори
До хитко преди 2 години
Не заради липсата на ваксина имаше локдауни, а заради такива кауни като теб. Заради страха на простолюдието въведоха тия нелепи локдауни. Ако някой се страхува лично, нека се пази, защо изисква от целият свят да прави като него?
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 81 Ми аз имам доста мозък и смятам, че ти си пълен ид..т. Пишеш нелепи неща, единствено на слухове и фалшиви информации разпространявани във фейсбук.
68
3
 
2
 
! Отговори
До шеумравечеотсмях преди 2 години
А да не би vlady да греши? Ти като сам не можеш да четеш и разчиташ на това, което ти кажат познати, твой проблем. Всеки може да провери дали ваксината съдържа изобщо някакъв вирус, и не, не съдържа. Това от 1 ден го повтарят. Никакъв вирус не съдържа. Затова и всички обясняват как това не е ваксина, а препарат.
67
6
 
3
 
! Отговори
хитко преди 2 години
Благодарете се ,че има ваксина защото в противен случай щяхте да си седите по къщите и да се ослушвате за работа, че всички имат да плащат сметки. Цените щяха да хвърчат нагоре, а нищо чудно и купонната система да беше долетяла от някъде. Никой не отрича,че може и да има старнични ефекти,...ходете го обеснявайте това на тези дето вече са 2 метра под земята. Коментирате Норвегия, Швеция и други страни, но не споменавате, че там ваксинираните са повече от 80% от населението. Мислете с тези кратуни
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки, който има малко мозък, само като види колко е ключова ролята на Гейтс в тези технологии, би трябвало да се притесни. Бил Гейтс просто харесва да създава продукти, за които после да си купуваш други продукти, за справка Уиндоус и антивирусните към него. Подобен номер е спретнал и на хората, че компютрите му станаха скучни. Сега прави антивурусни за живи организми, без които системата ти ще се скапва, но първо трябва да ти прецака системата, за да не може да работи без тези антивирусни.
65
4
 
2
 
! Отговори
шеумравечеотсмях преди 2 години
До vlady Сега съм в дилема - на теб ли да повярвам или на професора по имунология и инфекциозни заболявания? Ще се чудя цял ден сега :D
64
3
 
6
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Това не са пълноценни ваксини - не съдържат цялата обвивка на вируса или бактерията съответно не могат да предизвикат пълноценна реакция на имунната система и сериозен имунитет. Атенюираните живи ваксини и тези с убит цял вирус или бактерия са несравнимо по-ефективни въпреки, че изискват повече време за разработка.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и сега рязко ще ни залеят с тоя боклучец !!!
62
2
 
2
 
! Отговори
... преди 2 години
Всички професори май са в тоя форум. Я по добре пишете само заглавия и оставете троловете да ви обяснят.
61
2
 
10
 
! Отговори
Онзи преди 2 години
Щом за универсални ПРЕПАРАТИ, ще си взема да си измия чиниите и прозорците, че медикса ми свърши у нас.
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много реклами почнахте да правите.
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека допълня! Атомната технология може да се използува за добро но и за зло! Смятам, че не е необходимо да изяснявам! Тука пишат само за да де би ли т.е. само една страна! Добро утро
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо как на важен изпит някой да реши зададена тип задача и да предаде решението за преписване на явил се на изпит пред изпитващ професор познаващ по детайли материята по законите на съществуване й от образуването чрез функциониране през периодите на развитие с предназначението спрямо съвместимоста им в общата дейност от последователност и ред по назначението им за справяне по начин с цялостен обхват на дейностите им без нарушения за решение от поставените условия принципни за случаи нешаблонни
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Универсален препарат? Я пак? Тия на де били ли ни обръщат? Няма универсален препарат. Това е нещо като автомобил, който е самолет и подводница едновременно, кара на бензин, газ и ток, черен е, но е и бял, вдига до космическа скорост, но спира за секунди и вие вътре не сте с разбит череп след спирачката. Еха! Някой няма ли да спре анимационните филмчета на американците?!
56
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак глупости. Няколко часа било отнело да се разработи ваксината, бля бла. Създателка на технологията е унгарска професорка и до днес тя не е много сигурна, колко е устойчива тая технология. Ако е толкова бързо, значи има нещо допълнително в технологията, което не се казва. А тази статия е доказателство, че историята с ковид си беше преувеличена с цел опитните мишки да се набодат. Благодаря че ни го казахте в прав текст.
55
2
 
7
 
! Отговори
ТАЗИ преди 2 години
До Titi ТЕХНОЛОГИЯ-ГЕННА терапия вече е експериментирана срещу рак--иии са се ОТКАЗАЛИ ;защото са се получили;УЖАСНИ;неща -автоимунни заболявания и още тумори.Зная го от близка моя;която е онколог.