Задължителен сертификат за чиновници и учители до месец?

1000 лв. глоба за нарушаване на мерките, съд за фалшив сертификат
434
Задължителен сертификат за чиновници и учители до месец?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани.

За физически лица глобата е до 1000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пред Нова телевизия.

При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема правото да работят със здравен сертификат. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините.

Още по темата

Вероятно до 4 седмици държавните служители и учителите също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат.

По думите на Петров в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и на гражданите, и на бизнеса.

Според него идеята е да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират.

„В момента това се обсъжда на ниво министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите", добави д-р Петров.

„Когато и мерките бяха меки, пак до голяма степен не се спазваха. При тази ситуация контролът ще се засили, основно ще разчитаме на полицията, тъй като правата на РЗИ са малки”, обясни д-р Петров.

Относно отправените запитвания защо не се издава зелен сертификат на хора с много антитела, зам.-министърът обясни, че мярката у нас не може да се промени, докато не бъде променена на европейско ниво.

„Това изискване може бъде променено или срокът след преболедуване бъде удължен, което е възможно да се случи, но не в близките седмици, но ние не можем да вземем това решение. Препоръките и на нашите експерти епидемиолози също са за срок от 6 месеца след преболедуването. Ако променим изискването, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава. В ЕС и САЩ антителата не се признават за издаване на сертификат. От медицинска гледна точка те могат да бъдат показател”, обясни той и подчерта, че решението не може да бъде взето от министъра, без да бъде препоръчано от експерти, защото ще бъде политическо и популистко.

Относно признаването на антигенните тестове за издаване на сертификат, д-р Петров обясни, че промяната ще бъде въведена скоро и че тя зависи от „Информационно обслужване”, които трябва да я направят. Ще се признават всички тестове, направени след 1 декември 2020 година. Обсъжда се и издаването на сертификат след първата доза.

„Зелен сертификат не може да се издава на хора, които имат противопоказания за ваксинация. Те трябва да се тестват. Тези хора имат по-голям риск от заразяване. Моето лично мнение е, че тези хора трябва да избягват местата, на които има струпване на хора”, добави зам.-министърът.

Д-р Петров заяви, че сертификатите са дали възможност на обектите за развлечение да работят. Според него, при тези цифри на заболеваемост, алтернативата е налагането на локдаун. Зам.-здравният министър е на мнение, че вероятно големите обекти ще сключат договор с лабораториите и също ще правят тестове на място. Тестовете ще струват между 5 и 10 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
0
 
32
 
! Отговори
баба Цона преди 2 години
Аз с 10 лева изкарвам седмицата за храна .Как ли пък ще ги дам за тест ,та да вляза в Мола. Има и други магазинчета.
284
0
 
24
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
Ясно, отивам на село да копая компири. Ех, че кеф...
283
1
 
46
 
! Отговори
Зелен хайвер преди 2 години
Карат ме да искам зорлем да се заразя, само и само да не се ваксинирам.Това ли било то демокрация и *** съюз?Заслужават пълен бойкот, да останат без слуги - като в Англия.НЕ ИСКАМ ВАКСИНА! ОСТАВЕТЕ МЕ НА МИРА! Като са толкова загрижени- да раздадат пари на бедните,за да няма мизерия по света.
282
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуора: Господин съдия, наистина подсъдимият е действал при самозащита, спасявайки живота на бременната си жена и двете си деца. Но, господин съдия, подсъдимият е неваксиниран! Съдията: Ок, доживотен без право на замяна. Цялото имущество на осъдения да се раздели между Пфайзер, Бил Гейтс и Джордж Сорос.
281
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, пазете се. Ако РЗИ впрегне цялата полиция да гони антиваксъри, престъпността вероятно ще скочи петкратно и повече. Комбинирайте липсата на полицаи с поскъването на ток, газ, вода, храна и т.н. и получавате перфектния сценарии за холивудски апокалиптичен филм.
280
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не мислите че някой се интересува от обикновения човек дали е жив или мъртав.---===----Разбира се, че се интересуват. Някой трябва да работи, да плаща данъци, да купува стоки. Без хора няма бизнес, няма печалби, и качеството на живот на всички ни пада.
279
0
 
45
 
! Отговори
. преди 2 години
Кой толкова дава зор за тези ваксини и сертификати.Най вероятно са хора който трябва да получат облаги.Да не мислите че някой се интересува от обикновения човек дали е жив или мъртав.
278
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МЗ развихрят корупцията
277
14
 
6
 
! Отговори
Дико Сашев преди 2 години
Радев и неговите министри цяло лято спяха, провалиха ваксинирането, а сега искат сертификати от неваксинирани хора. Човешката глупост е безкрайна. Те си отглеждаха *** с конспиративни теории и сега ще си берат плодовете. Лошото е, че всичко е за сметка на хората.
276
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер и без преподаватели и без администрация ще останете, само го направете
275
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебният кабинет от хора или демони е съставен? Тези са живото зло бе!
274
18
 
6
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
Решенията трябва да се взимат от образовани и компетентни хора. Не може необразованата маса да взима решения. Едно време тази необразована маса е вярвала, че Земята е плоска и Слънцето се върти около нея.
273
2
 
42
 
! Отговори
Учител преди 2 години
"Идеята на МОН е да се включат и учителите" Направете го това и ще видите как няма да има кой да ви учи сополанковците. И без това не достигат учители, сега ще изгубите и малкото, които останаха.
272
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...И настана време разделно...Първо маски, после сертификати и накрая белега на звяра.
271
31
 
5
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 години
*** народ може да бъде управляван само по този начин! Виждане докъде стигнахме, когато няма ваксинационна кампания, а в медиите се оставиха какви ли не конспиратори, мангъровци и всякаква пасмина да говори каквото си иска ....
270
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не ми прилича на пандемия, а на фашистка диктатура!
269
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От дне за мен думата "конспирация" е синоним на "истина"! Още миналата година бяхме предвили такъв развой. Насилието е ясно видимо, сатанизмът е отявлен.
268
0
 
55
 
! Отговори
303 преди 2 години
Напротив, в Западна Европа протестите са против зелените паспорти-. Гледайте видеа на живо. Дори и да не знаете френски, немски или италиански, ще чуете "Но Грийн пас!"! Хората са наясно, че сега ако се допусне такъв геноцид, утре ще правят с вас каквото си поискат. И харакири могат да ви поискат, като станете за пенсия, да не се харчат по вас!
267
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЪЗРАЖДАНЕ!
266
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в западна европа не протестираха срещу ваксинацията, а защо преболедували и ваксинирани трябва да спазват същите мерки и да се карантинират наравно с другите. и им отмениха мерките, въведоха и разграниечения навсякъде. а някои западни държави си бяха затворили и границите изцяло. и аман от 'полит-коректност' - наясно ли сте, че 75% от заразените и по болници са контингент от ***'алите, без здравни и с нула дисциплина?