Проф. Богов: Ваксинацията у нас не изглежда като доброволен акт

Ваксиниран с една доза може да заради неваксиниран, който е с отрицателен тест, смята медикът
23 окт 2021 22:10, Красимир Ангелов
218

От четвъртък у нас влезе в сила "зеления сертефикат" за достъп до обществени места. Това накара в последните 3 дни хиляди у нас да предпочетат да се ваксинират и да чакат на опашки, каквито в страната не е имало от пролетта.

"Въвеждането на "зеления сертификат" малко покачва активността на хората, които искат да се ваксинират. Така или иначе това няма да стане причина за очаквания колективен имунитет. Към днешна дата ваксинираните у нас са не повече от 30%. Исканият "зелен сертификат" няма да доведе в рамките на месец до търсените 70% покритие", коментира бившият директор на УМБАЛ "Александровска" проф. Борис Богов в студиото на "Опорни хора".

Той бе категоричен, че не е правилно решението да се издава временен "зелен сертификат" след първа доза ваксина.

"Това не означава, че този човек е пощаден от вируса. Изработването на антитела идва 15-20 дни след втората доза. Така се оказва, че ваксиниран със сертификат може да зарази в заведение неваксиниран с отрицателен тест", обясни медикът пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че към момента ваксинацията не изглежда като доброволен акт у нас, още повече, когато има хора, сред които и медици, които не могат да отидат на работа без "зелен сертификат".

Проф. Богов подчерта, че въвеждането на сертификата е трябвало да бъде обявено още през лятото, за да имат време хората да преценят дали им е важно да се ваксинират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
5
 
0
 
! Отговори
До ваксиран преди 2 години
До ваксиниранТи в Сингапур ли живееш и откъде взе тази информация?
121
5
 
20
 
! Отговори
Професор преди 2 години
Накиприли се едни професори всеки ден по всички телевизий , а няма кой да прочете съседната статия : " Пропаднали настилки, и НЕкачествени ремонти ... " в най-Европейскат столица ! Да отваряме ли тема за изгнилите водопроводи , липсата на канлизация из Софийски квартали в 21в. , и това че вода газим жадни ходим и КУПУВАМЕ вода за пиене като Бедуини ?! КЪДЕ са ни "професорите " да излязат да се изкажат и по тези теми или всички се редят само за президентската хранилка за " обединители" ??
120
7
 
19
 
! Отговори
Професор преди 2 години
ЕС още не разбрали и факта , че в Нашия стан , от 7млн. население 8,5 млн. са "професори" , та затова сме развиваща се държава от 4-тия свят дето и Африканците ни се смеят !
119
7
 
28
 
! Отговори
ваксиниран преди 2 години
Не съм антиваксър, но ваксинацията е неефективна! Факт! Днес, в Сингапур починаха 6 неваксинирани, 2 частично ваксинирани и 7 напълно ваксинирани (файзер). Задавам си елементарният въпрос - Защо толкова настоятелно прилагат ваксинацията, след като фактите в слабия ефект от ваксините са очеВадни??? Лично аз нямам отговор на този въпрос! А, вие????
118
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гергана- Не в това коя точно "ваксина" ще изберем е проблема а че никакви ваксини срещу грип не са работили до сега. Пропускам факта че натискат и искат 100% от населението да набоцкат само с mRNA, aко ще и да е с бустерче отгоре друга ваксина. Хитрия им номер е че с право се надява,т като принудят голяма част от населението да се набоде, те няма да протестират заедно с ненабодените, И могат още да затегнат примката, до пълна победа. Стига с тая наивност, колко още да ви будалкат ?
117
4
 
50
 
! Отговори
Вярно ли е? преди 2 години
Нямам нищо против да поема риска и да се ваксинирам, ако това ще ни върне към нормален живот. Освен това нямам намерение да имам повече деца, а и очаквам внуци. Тъй за мен-не ми пука. Но съдейки по другите държави с висока ваксинация, до 80% и отгоре, виждам че няма да се спрат до там и да ни оставят на мира. Веднъж клекнем ли ще нападнат и децата и внуците. И за никакъв стаден имунитет 60-70% не става дума както лъжат безсрамно, а искат 100% набоцкани. И не броят естествения. Питате ли се защо
116
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До епидемиолог- Освен това намаляването на фаталните случаи по света, няма нищо общо с това че много народ принудиха да се ваксинира, а защото много хора изградиха истински надежден естествен имунитет. Въпреки че чрез локдауни и крути мерки се опитваха да спрат този процес, все пак някакъв колетивен имунитет се получи. А и все още никой не знае как "ваксините" действат на естествената имунна система на човека. Ако не я съсипват ще е добра новина. Но ще трябва да изчакаме години за да разберем
115
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
..."Ваксиниран с една доза може да заради неваксиниран, който е с отрицателен тест, смята медикът..."Ей, джурналисте! кой те е учил на български, кой те е учил на граматика?
114
5
 
18
 
! Отговори
Аман преди 2 години
Аман от пишман професори на всяка крачка !! Направихте така , че в Бг "бизнес" , а сега и " професор "да станат най-мразените думи ! Няма ли в цялата държава някой , който да обясни на този " проф" и всички Вас , че ваксинацията никъде по света НЕ е " доброволен акт " , и стига са разтягали политически ЛАКАРДИИ , да се правят на хитреци , само за да се хвалят , че са ги показали по телевизията и да се правят на значими всезнайковци пред жените си в къщи !!!Затова сме последни във всичко !!
113
4
 
7
 
! Отговори
Гергана преди 2 години
Има две ваксини, който 8 месеца стоят в ЕММА. Едната е антигенна, а другата от убити вируси. Това, което пише дават по-голяма защита до 95% от всички щамове и в сравнение дори с наличните. Това са Новавакс и Вълнева. И вероятно, ако бяха налични нямаше да има проблеми за никого (нито за доктори, нито з апациенти). Дано ги пуснат, та да мине тази епидемия.
112
2
 
21
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
До О хо хо="Ивунитетът на ваксинираните НАМАЛЯВА ПРОГРЕСИВНО СЛЕД 4 МЕСЕЦА"==Грешно твърдение! Първо въобще не става дума за имунитет в случая, а за наблъскване на антитела в организма. Което може и да помогне за известно време за вируса, но не се знае- на каква цена. Второ, не 4 месева, а още втория месец започва отслабване на действието. Организма намира начин да се отърве от чижди тела. И научете накрая какво е Имунитет. И защо тия ваксини не правят колективен имунитет, дори и при 100% вакс
111
2
 
15
 
! Отговори
До 121 преди 2 години
То затова е добре една пълна кръвна картина преди ваксинация да знаеш накъде си.Може в момента да имаш възпалителен процес,може да си заразен затова антигенен тест и др.По принцип ваксини се слагат на хора които в момента са здрави,дори и кръвното налягане,кеъвна захар трябва да са в норма.
110
3
 
24
 
! Отговори
сф преди 2 години
До Ц до умньоЕла да видиш как е в Германия.Моя колежка от ваксинацията насам два пъти влиза в болница.Други двама комшии са непрестанно болни и кихащи.Друг колега,руснак,получи проблем с тестисите.Приятел на мой колега от Франция почина на 36г. оставяйки две деца сираци.В началото от болницата казали,че не е от вакса,но после се коригирали.Тук много джипита спряха да вахват,като видяха какво става.
109
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главните рискове при ваксинация или боледуване е образуване на тромбози,като при хора прекарали инсулти,инфаркти,пушачи или склонни към тромбози без да знаят може да е сериозен проблем.Заболелите 6 м.са на антитромбоцитна терапия,а ваксинираните - 7 дни.Германските лекари откриха причината за тромбозите при ваксините,предложиха вариант на производителите,а дали се прилага никой не знае.Реално ваксината си остава единствено предпазваща непреболедували.Но малък % хора на които ваксината не влияе
108
4
 
23
 
! Отговори
Ц до умньо преди 2 години
Имам доста познати, които два пъти вакснати, точно на четвъртия месец СЛЕД това изкараха тежка ковид бронхопневмония. За тях никой нищо не казва. След 4 мес. ЩЕ ИМА ДОСТА ТАКИВА, МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ СЕГА. ПОЖИВЬОМ...УВИДИМ.
107
11
 
3
 
! Отговори
умньо преди 2 години
А да си се замислял, че като си ваксиниран леко караш заразата и после си безсмъртен. Вместо да се заразиш неваксиниран и да ядеш хурката?
106
4
 
20
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Ивунитетът на ваксинираните НАМАЛЯВА ПРОГРЕСИВНО СЛЕД 4 МЕСЕЦА НАЙ- МНОГО. КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ ТОГАВА, ПИТАМ? ЩЕ ИМА МНОГО БОЛНИ ВАКСИНИРАНИ !!! ЩЕ ГИ КРИЕТЕ И ЩЕ ЛЪЖЕТЕ, ЧЕ НЯМА ТАКИВА.
105
3
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
НИТО ЕДНА ЕПИДЕМИЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СПРЯНА С НЕСТЕРИЛИЗИРАЩА ВАКСИНА КАТО ВСИЧКИ ТЕЗИ ЗА КОВИД!!!
104
3
 
32
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
имам анти-тела и отказвам да се ваксинирам. Не знам кога съм го преболедувал. Защо да ми ограничават правата след като имам имунна защита. Логиката е никаква или имаме нова медицина. Какво по хубаво от естествения имунитет.
103
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинация от днес за утре,щото сме в пик е трудна работа,дори невъзможна.Отдавна се виждаше накъде вървим,но изчакаха болниците да се препълнят.Колкото до една доза,сертификата да е след 14 дни,а зелен да има и за тези с неутрализиращи вируса антитела,защото целта на ваксинацията е именно този имунен отговор.В Австрия наличието на такива антитела е равносилно на ПСР тест,може да се влиза свободно в страната,ако изследването е от не повече 90 дни.То е логично тези хора да имат същите права