Болнични сдружения: Ваксини и ограничения за излизане от пандемията

Лекарите застанаха зад Кацаров за зеления сертификат
120
Болнични сдружения: Ваксини и ограничения за излизане от пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пътят за излизане от пандемията включва ваксини, ограничения и солидарност. Това се посочва в декларация за подкрепа на противоепидемичните мерки, изпратена до здравния министър д-р Стойчо Кацаров, от Българска болнична асоциация (ББА), Национално сдружение на частните болници (НСЧБ) и Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ).

Болничните сдружения изразяват принципната си подкрепа за обявените нови противоепидемични мерки, включително и изискването за представяне на здравен сертификат от страна на работещите в лечебните заведения за болнична помощ.

Още по темата

„Настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 отново поставя пред изпитание системата на здравеопазване и преди всичко болниците, ангажирани с тяхното лечение и лечението на хора с други заболявания, също нуждаещи се от своевременна болнична помощ“, се посочва в декларацията до здравния министър.

Според представителите на болниците е въпрос на лична и обществена отговорност всеки, работещ в системата на болничното здравеопазване, където се концентрира лечението на тези пациенти, да приеме тези мерки като правилни от медицинска гледна точка и от гледна точка на днешното развитие на пандемията в България и да се съобрази с тях.

Лечебните заведения подчертават, че като всеки работодател се сблъскват с предизвикателства при организацията на работата по новите правила, но четвъртата вълна е достатъчно сериозна и тежка и изисква адекватен отговор.

„Не е разумно днес след толкова натрупан опит от предишните три пика на епидемията и при възможностите за предпазване от разпространение на заразата, с които разполагаме, да постъпваме по същия начин“, казват от ББА, НСЧБ и НСОМБАЛ.

Болниците за пореден път обръщат внимание на наличието на ваксини, които решават в голяма част проблема с тежките случаи на протичане на заболяването и намаляват фаталния изход от него.

Пътят за излизане от здравната криза неизбежно включва и неудобните за всички ни ограничения, към които се налага да се адаптираме.

Болничните асоциации припомнят и, че в най-голяма степен тежестта на справянето с пандемията се пада на тях и обществото трябва да покаже солидарност и съпричастност с техните усилия.

„Със сигурност предприетите мерки са непопулярни за мнозина, но те са наложителни, ако не искаме пълно затваряне на страната ни и активиране на механизма за „гражданска защита“ по линия на ЕС“, заявяват още от лечебните заведения в декларацията си до здравния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
3
 
29
 
! Отговори
Ние преболедувалите. преди 2 години
Хората, които са се възстановили от COVID-19, развиват стабилен имунитет срещу коронавирус, който може да осигури на възстановен пациент защита от повторна инфекция в продължение на няколко десетилетия, дори ако самата инфекция е относително лека, съобщи Би Би Си.
88
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината ти дава живот след като ваксинираш тъщата!
87
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се ваксинирам. Ама когато махнете декларацията която се подписва преди ваксинирането.
86
28
 
6
 
! Отговори
хех преди 2 години
Мъничко, глупавичко в креват с маркуч в сутата - Що е то? Антиваксър тарикат, в интензивното на вентилатор.
85
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то това писмо е от неговия авер д-р Болтаджиев с който заедно източваха НЗОК.Егати смешниците. А тоя та,пак Кацаров до онзи ден беше против секакви ваксини, да не говорим и колко е лекар !!! точно толкова колкото аз съм космонавт.
84
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Луна президент!
83
28
 
6
 
! Отговори
мене преди 2 години
Добре де, Китой, Русия, Европа, Америка - всички се ваксинираха без значение от тяхната политическа, финансова или идеологическа принадлежност. Всички!Това, ако беше тооолкова страшно щеше ли да се случи? Щеше ли някой, да рискува собствените си хора? Никога, абсолютно никога няма това да стане. Ваксините са безопасни и много важни за да заживеем нормално ВСИЧКИ.
82
8
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Давайте по хиляда лева на ваксиниран скръндзалъци такива. От сутрин до вечер реват, че народа не искал да се ваксинира а им се свиди по едни хиляда лева да заделят на ваксиниран. Винаги сме страдали като държава, че сме скръндзави, евтини сме на брашното и скъпи на триците. Два милиарда Винету даде за изтребители на американците, а изтребителите още ги рисуват. Да беше дал Винету по хиляда лева на ваксиниран досега да сме забравили за пандемията на цена от два милиарда евро
81
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия да не си въобразяват, че като се покажат послушни пред господарите и се оваксат, ония за награда ще им позволят да живеят свободно и да "си върнат предишния живот"? Ха! Хаха! Хахахахаха! Шоуто тепърва започва!
80
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които ни вкараха в тази криза щели да ни изкарат.Вещици на 21 век
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иване, ти нали ги слушаш? Що ми се месиш на мен..Аман от натегачи.
78
0
 
17
 
! Отговори
Незащитен преди 2 години
Какво означава "гражданска защита по линия на ЕС"?
77
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не чакайте избори! Веднага трябва да се действа! Времето минава.
76
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такъв зъл фашизъм настана че вече ми е все тая кой ще управлява страната...
75
6
 
30
 
! Отговори
ковид дисидент преди 2 години
Няма да стане! Няма да дадем да ни боцкате никога! Няма да спазваме нищо!
74
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да гласувам...заврете си мерките и сертификатите на едно специално място
73
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решили сме десетина човека да посетим ковидотделение. Да видим какво правят вътре.
72
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Насилници и и.зроди...народа ще ви обяви бойкот фашуги зли продажни
71
2
 
5
 
! Отговори
Me преди 2 години
Инжинера, аз не ти казвам как да направиш мост, машина или електрическа инсталация. Знам, че това не е така тривиално както понякога изглежда. Вярвам, ти също знаеш че е така. Заради това, си учил толкова години. Е, сега един доктор ако дойде да ти дава акъл, колко желязо да сложиш или къде точно - ще му кажеш да не ти се бърка в работата. Защо мислиш, докторите не трябва да правят същото?
70
1
 
13
 
! Отговори
Талибан преди 2 години
А от Пирогов подкрепили ли са го или просто не са имали време от редене да се тестват?