Болнични сдружения: Ваксини и ограничения за излизане от пандемията

Лекарите застанаха зад Кацаров за зеления сертификат
120
Болнични сдружения: Ваксини и ограничения за излизане от пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пътят за излизане от пандемията включва ваксини, ограничения и солидарност. Това се посочва в декларация за подкрепа на противоепидемичните мерки, изпратена до здравния министър д-р Стойчо Кацаров, от Българска болнична асоциация (ББА), Национално сдружение на частните болници (НСЧБ) и Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ).

Болничните сдружения изразяват принципната си подкрепа за обявените нови противоепидемични мерки, включително и изискването за представяне на здравен сертификат от страна на работещите в лечебните заведения за болнична помощ.

Още по темата

„Настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 отново поставя пред изпитание системата на здравеопазване и преди всичко болниците, ангажирани с тяхното лечение и лечението на хора с други заболявания, също нуждаещи се от своевременна болнична помощ“, се посочва в декларацията до здравния министър.

Според представителите на болниците е въпрос на лична и обществена отговорност всеки, работещ в системата на болничното здравеопазване, където се концентрира лечението на тези пациенти, да приеме тези мерки като правилни от медицинска гледна точка и от гледна точка на днешното развитие на пандемията в България и да се съобрази с тях.

Лечебните заведения подчертават, че като всеки работодател се сблъскват с предизвикателства при организацията на работата по новите правила, но четвъртата вълна е достатъчно сериозна и тежка и изисква адекватен отговор.

„Не е разумно днес след толкова натрупан опит от предишните три пика на епидемията и при възможностите за предпазване от разпространение на заразата, с които разполагаме, да постъпваме по същия начин“, казват от ББА, НСЧБ и НСОМБАЛ.

Болниците за пореден път обръщат внимание на наличието на ваксини, които решават в голяма част проблема с тежките случаи на протичане на заболяването и намаляват фаталния изход от него.

Пътят за излизане от здравната криза неизбежно включва и неудобните за всички ни ограничения, към които се налага да се адаптираме.

Болничните асоциации припомнят и, че в най-голяма степен тежестта на справянето с пандемията се пада на тях и обществото трябва да покаже солидарност и съпричастност с техните усилия.

„Със сигурност предприетите мерки са непопулярни за мнозина, но те са наложителни, ако не искаме пълно затваряне на страната ни и активиране на механизма за „гражданска защита“ по линия на ЕС“, заявяват още от лечебните заведения в декларацията си до здравния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
19
 
! Отговори
Яве преди 2 години
Какво стана с Кунчев, някой знае ли? Да не гушнал букета?
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пуснете им списък подобен на помениците дето ги пишете всеки ден. С трите имена. Да ги преброим.
67
3
 
36
 
! Отговори
ааа преди 2 години
"Лекарите застанаха зад Кацаров за зеления сертификат".Нещо пак шизофренично звучи това.Официалната статистика е,че към днешна дата само 20% от лекарите се ваксинирали,което значи,че се плашат не по малко от обикновеният българин и в същото време-заглавие като това.Как лекарите не искат да се боцкат и едноврменно са ЗА "зелените сертификати"
66
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен ли си, жена ли си, не е твоя работа да пропагандираш. Или е? Пионка долна. Скрий се в дупката си и се възхищавай на полезните ваксини. Плъх.
65
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям натиск... Абе миналата година и без ваксините сякаш умираха по-малко хора?
64
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
м да, една време и работническите колективи така подкрепяха, нищо старо не е забравено, ама вече не върви
63
2
 
25
 
! Отговори
ууу преди 2 години
До Ме Защо трябва да имам медицинско образование, за да не видя финансовите интереси на група болни индивиди, а също и спекулирането с понятията епидемия и пандемия. И робското послушание на нашите политици. Инженер съм - претендирам че имам рационално мислене, което никога не ме е подвеждало.
62
14
 
4
 
! Отговори
Турчин преди 2 години
500 години робство,сега нямали да се ваксинират ,хахахах
61
35
 
7
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Ваксините помагат хора. Не вярвайте на разни, които ви обясняват че това не е така. Това, с шеговит тон и подигравки да омаловажаваш труда на хората е много грозно и непристойно. Но, това си е за сметка на много куул хората тук. Не им се доверявайте, те просто ги кефи да са винаги против. Но този път много бъркат.
60
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе народа скоро ще му кипне и ще се чудите къде да се скриете....
59
3
 
32
 
! Отговори
ууу преди 2 години
И кои лекари? Нагушените им администратори!
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пардон, "гражданска защита ПО ЛИНИЯ НА ЕС" !
57
1
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
И каква е тая гражданска защита от ЕС? Толкова ли е страшно да те защитят от ЕС, та искаме да го избегнем?
56
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинацията е доброволна !!!
55
2
 
20
 
! Отговори
Анархист преди 2 години
И по точно ... т.е. поименен списък на тези които застават зад това. Да не се окаже накрая че е само ръководството.
54
13
 
7
 
! Отговори
Ме преди 2 години
Колко от тукашните имат медицинско образование? Колко са имунолози от вас? С какво самочувствие, ще казвате, че тези хора не са прави? Кой, ви дава този ценз? Вие, какво си мислите - че всички въпроси които са задедени тук никой вече не помислил за тях? Разбира се, че е и след като е направено е взето решение. И вие сега, казвате че не са прави???? Кои сте вие, имате ли повече знания и квалификация от тях за да го правите? Икли само само едно голо самочувствие?
53
5
 
12
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
Зеленият сертификат не може да бъде ефективен в настоящата ситуация. В пика на вълната единствения възможен изход е локдаун. Питайте Радев защо се стигна дотук!
52
6
 
25
 
! Отговори
МмАаНн преди 2 години
1200 лв над заплатата е много сладко. Ще има още мноооото вълни, докато не им резнат бонусите и клиничните пътеки.
51
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излезте бе болнични сдружения на протест! За благото на българите! Кажете кога и в колко часа да ви чакаме! Що се криете ?
50
5
 
26
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Първо вие от болното ви здрвеопазване се ваксинирайте доедин барабар с министрите ви,после абсолютно цялото МВР и държавните тулопи,3 те милиона индиянци и чак тогаз принуждавайте хората да се ваксинират!