В пика сме на четвъртата вълна на COVID, но ще има и следваща

Проф. Кожухарова съветва: Намалете контактите и се ваксинирайте
238
В пика сме на четвъртата вълна на COVID, но ще има и следваща
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Четвъртата COVID вълна достигна пика на предишната. Това коментира пред bTV проф. Мира Кожухарова, консултант на здравния министър. Тя прогнозира, че ще има и следваща вълна и беше категорична, че въведените мерки за ограничаване на вируса не са закъснели.

Още по темата

„По време на тази вълна трябва да ограничим контактите си. Не правете неща, които не са ви необходими в момента. Всички дейности, които са свързани с малко лукс, ги отложете за след две – три седмици и се ваксинирайте, защото ще има и следваща вълна“, посъветва проф. Кожухарова.

„Това, което е различно от другите вълни, е че по време на тази, възрастта от 0 до 19 години е достигнала най-голяма височина. „Делта“ вариантът в много по-голяма степен заразява децата и младите хора“, подчерта  тя.

За щадящите тестове за децата експертът коментира, че те няма да са задължителни и ако родителите не са съгласни, децата им могат да си останат вкъщи, докато трае епидемичната вълна.

„Не става дума за бъркане в носа и гърлото, а за изследване на слюнка“, обясни тя за тестовете.

„Детето плюе в една непромокаема торбичка, а възрастните имат ангажимент да извършат пробата, която е специфична само към определен антиген. Тези тестове са високо надеждни, но не са достоверни на нивото на PCR“, уточни тя.

По думите й тези тестове не са стресиращи за децата, но те важат 48 часа и затова трябва да се правят два пъти седмично.

„Това заболяване трудно се лекува, при възрастните с хронични заболявания въобще не се лекува. Битката я губят хората с напреднала възраст с хронични заболявания“, коментира проф. Кожухарова за високата смъртност от заболяването у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
9
 
! Отговори
.. преди 2 години
Тая защо е сред живите още
167
0
 
16
 
! Отговори
За тази Проф. Баба преди 2 години
Ще ИМАЛИ професорска заплата, плюс пенсия, плюс заплата за консултант с неверни и фалшиви прогнози да дава погрешни съвети и с това да нанася щети и вреди на живота на хората, икономиката и бизнеса.
166
1
 
2
 
! Отговори
az преди 2 години
До ИванМисля, че пика тепърва предстои!
165
0
 
14
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Те мерките не били закъснели, а болниците не приемат пациенти защото нямат Места. Тук в логиката на тая нещо много не е наред! Безобразна наглост по отношение на починалите. Излиза, че да бяха си стоели в къщи и нямаш да умрат.
164
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В пикът сме на разделението и озлобяването на един срещу друг. Ваксинирани срещу неваксинирани. И омразата ще се задълбочава.
163
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А долу горе да кажете за още колко локдауна ще има народ останал жив?
162
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо е цялата тая истерия за ваксиниране, за сертификати и т н, като пак ще има, и ще има....
161
5
 
10
 
! Отговори
До 164 Solar Power преди 2 години
Искам да кажа, че пандемията у нас ще изиграе ролята на тест за интелигентност, за някои с летален изход.
160
9
 
5
 
! Отговори
До 164 Solar Power преди 2 години
Ако има нещо положително в цялата ситуация, то ще се изрази в значителното намаляване на "римското" население и на най-ниската прослойка от българите, опростачени и чалгизирани в последните десетилетия до степен на мангъропитеци.
159
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Чак когато отмине пика може да се разбере точно кога е бил.
158
3
 
23
 
! Отговори
истината преди 2 години
ПРОФЕСОРКЕ, НЕЩО ЗА БОЛЕСТА НА ГИЛЕН-БАРЕ ДА КАЖЕШ??? ВНИМАВАЙ КЪМ КАКВО ПРИНУЖДАВАШ ХОРАТА, ДА НЕ ТИ СЕ НАЛОЖИ ДА СЕ КРИЕШ КОГАТО ИСТИНАТА ИЗЛЕЗЕ!
157
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кога ще живеем така? Ще има и други вълни на ковид. Явно не можем да се опазим завинаги. Изборът е дали да се бода на 6 месеца или да си пробвам късмета. Предпочитам второто.
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Solar PowerУмна и красивакато оная жената на ЧубакаАргироваи Дорааз със тях си плаша децата да ляат да спят
155
7
 
10
 
! Отговори
нагли преди 2 години
Та как се справя Радев и неговата клика с кризата? Не става с горене на маски, качване на Шипка по време на карантина и непрестанно критикуване на Бойко. Вирусът явно не е само "в главата на управляващите", при 243 умрели на ден, явно го има и навън. Ще понесете ли отговорност за 6000 умрели за последните 7 месеца, над 100 000 новозаразени и Бог знае още колко умрели и увредени занапред?
154
1
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Похвално е, че има щадящи тестове за децата, но защо не предлагат такива и за възрастните, макар и да си ги плащаме. Никак не ни е приятно да ни бъркат надълбоко болезнено в носа с нещадящите тестове.
153
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има смърт, но като не ще народа да се ваксинира това е начина за придобиване на имунитет. Аз съм ваксиниран, но това не ме пази на 100%. Трябва да оставят нещата така, който изкара и пробуледува тоз ще живее. Иначе ще си играем на локдаун още 10 - 15 години. Който иска да си тества силата на организма ок, нямам против
152
1
 
12
 
! Отговори
USA преди 2 години
КОИ ШЕ СЕ ИЗПРАЗНИ ВЪРХУ МОНИТОРА С БАБАТА ?
151
1
 
8
 
! Отговори
Вече преди 2 години
Са поръчани 13000 гилотини !
150
4
 
8
 
! Отговори
asd преди 2 години
Костя от Възраждане ще сложи маската в момента , в който вече носи отговорност. До тогава ще обърква хората, за да гласуват за него.
149
4
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Тази симпатична баичка е ваксинирана и ще бъде професорка още поне 58 години, защото е умна мисля ... мисля и съм на 100% уверен ,че бугарина отново греши и е на грешната страна.