23 316 починали от COVID-19, от тях само 250 с ваксини

Над 60% от имунизираните и загубили битката с вируса са мъже
279
23 316 починали от COVID-19, от тях само 250 с ваксини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

COVID-19 заразява и ваксинирани и сред тези хора също има жертви. Но реално смъртността е в пъти по-малка, отколкото при хората без имунизация. А до летален изход сред ваксинираните болестта носи главно при много възрастни хора, които имат и множество придружаващи заболявания. Тези наблюдения на лекарите от COVID отделенията вече имат потвърждение и в статистиката, след като от месец насам здравното министерство публикува подробни данни как болестта засяга и хората с имунизация, пише Агенция „Черно море“.

Още по темата

23 316 са общо жертвите на коронавируса в България. От тях само 250 са били с имунизация срещу COVID-19, показват данните от Единния информационен портал. 165 от тях , или близо 66 на сто, са мъже. А първият смъртен ваксиниран е регистриран на 24 април Най-много от починалите обаче са на възраст между 70 и 79 г. - 94, следвани от тези между 80 и 89 г. - 59. В огромната си част хората на тази възраст имат много допълнителни хронични заболявания и рискът за фатален изход от заболяването е много голям, дори при имунизирани.

Освен това картината не е пълна, защото в Единния информационен портал не се отчита дали при починалите е била завършена ваксинацията, т.е. дали са били поставени и двете дози, като се има предвид, че сериозен имунитет срещу вируса човек изгражда едва 14 дни след втората игла.

Близо половината от починалите ваксинирани са имунизирани с ваксината на “Пфайзер”, сочат още данните. Най-малко са с “Модерна”, но като цяло тя и се поставя по-рядко. 71 от починалите имунизирани са с поставена ваксина на “АстраЗенека”, а 50 - с “Янсен”.

 


Макар и единични, са регистрирани фатални случаи и на по-млади ваксинирани хора - 11 във възрастовата група 40-49 г., 2 във възрастовата група 30-39 г. и 23 при 50-59-годишните. Основният дял на умиращите у нас обаче е на възрастните и неваксинираните, категорични са специалистите, които ежедневно приемат нарастващия контингент от заболели.

“Обикновено хората, които стигат до интензивни отделения и, за съжаление, умират, са на възраст често над 60 г., имат много допълнителни заболявания и не са ваксинирани”, обобщава инфекционистът д-р Петър Петров, който завежда инфекциозното отделение в УМБАЛ “Света Анна”, пише "24 часа". От началото на пандемията то е трансформирано в COVID и поема голяма част от спешните случаи не само от столицата, но и от областта. Самото отделение разполага с 44 легла и всички в момента са заети, а в последните седмици все по-често коридорите на спешното отделение в болницата са пълни от чакащи за прием болни. Специално внимание обаче д-р Петров обръща на случаите на млади хора, при които също заболяването се развива тежко и се стига до фатален край. “Често те пристигат с дихателна недостатъчност, боледували са вече 10 дни и когато дойдат при нас, вече е късно Установяваме, че вирусът е засегнал голяма част от организма и ние вътреклетъчно не можем да атакуваме, защото симптоматичното лечение се оказва недостатъчно”, обяснява д-р Петров.

Инфекционистът не отчита големи различия между сегашната и предишните две по-сериозни вълни като начин на протичане на заболяването, освен че сега наистина по-често се засягат младите хора. Отчита и проява на по-висока темепература, отколкото преди. Категоричен е обаче, че редица фактори, включително нивото на стрес и напрежение, на което е подложен организмът, както и дали човек се чувства психически добре, също имат съществено значение за развитието на заболяването. Ако в момента изпитвате негативни емоции и стрес, може да преминете и тежко през вируса, независимо че сте физически здрав и трениран човек, казва д-р Петров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега вземете да публикувате и статистика колко са умрели след преболедуване и последващо ваксиниране. Сигурно са поне два пъти по толкова. Като му натъпчеш и без това разнебитеният от вируса организъм с великата "панацея", като се образуват поредните тромби и му спрат органите- до три седмици е цъфнал и вързал. Ама не е политкоректно да се отчитат тези случаи офизиално, нали ? Пишем ги просто умрели. Два пъти повече умрели според статистиката.
217
6
 
3
 
! Отговори
само??? преди 2 години
нали ваксинираните са безсмъртни, що ***?
216
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статистиката действително се води от Май за ваксинирани и смъртноста е 5 % от случаите , при 17 % средно ваксинирани за периода Май Октомври .
215
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно . Всеки ден починалите ваксинирани е около 5% от починалите . Би трябвало на 5000 починали да са 250 . Може би статистиката е такава понеже до Март 2021 година почти нямаше ваксинирани . Не се ли опитвате да ни правите на будали ?
214
2
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Много умират всяка седмица от векове, много се и раждат, по принцип
213
5
 
3
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Искам да обвиня болниците в дискриминация.Как така 87% от леглата са заети от неваксинирани.Това си е дискриминация.Трябва да е 50 на 50
212
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега разбрахте ли що се подписват на декларация ....... в щатите *** межди 250/300 на седмица това официялна и информация всека седмица CDC обявява общия брой на на починалите и подтрадалите от ваксинацията
211
8
 
9
 
! Отговори
Не се знае преди 2 години
250 са били със сертификати! Не се знае дали са били с ваксини.
210
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да ме уплашите с тази смъртност. Повечето от починалите са над средната продължителност на живота в България и преди ковид. Няма да се дам до последно да ме ваксинират.
209
1
 
9
 
! Отговори
Забравили сте преди 2 години
да споменете, че това е броят на починалите от март 2020 досега, а ваксините влязоха в употреба доста по-късно. И също никога не споменавате факта, че в статистиката като ваксинирани се отчитат само тези, които са получили 2 дози ваксина, т.е. имат завършен ваксинационен цикъл. Та не е ясно колко от починалите са с 1 доза и при колко от тях има връзка между ваксината и смъртта.
208
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес минах покрай РЗИ опашка 50-60 човека - млади здрави момчета антиваксърчета. Сертификата вдига IQ-то на нацията.
207
1
 
3
 
! Отговори
гогич преди 2 години
До Анонимен 226Починали са от заболяванията, които имат, не се знае колко са наистина от ковид. И понеже никой не може да каже кой колко е щял да живее с това или онова заболяване без ковида, на запад спряха да ги водят за жертви на ковида,
206
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срамота е толкова хора да умират при наличие на ваксини, но от друга страна почти 100% от починалите са антиваксъри, което омекотява удара.
205
2
 
2
 
! Отговори
гогич преди 2 години
До 111Абсолютно точно. Вижте в Австрия с почти 75% набодени (orf.at/corona/daten) - инциденти на 7дневна база - почти 30% ваксинирани на възраст до 59год, почти 45% на възраст над 60год. А и там вече за починал от ковид се води този, който е починал само и единствено от ковид, а не като в БГ - с 5 "съпътстващи" заболявания.
204
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямото антиваксърско мране ще продължи, защото антиваксърите искат да добият естествен имунитет, но една част изобщо няма да ги огрее. Иначе си имат рецептата на Мангъров - чайчета, супички и аспиринчета. Сухите съчки първо на вентилатор, после интубирани и накрая ... в статистиката на починалите. Покрай сухите съчки ще изгорят и някои мокри, но това не се брои за голяма щета.
203
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1% От починалите от Ковид са били ваксинирани. Все възрастни хора и такива с много заболявания. 100 пъти по-вероятно е да умрете ,ако не сте ваксинирани. Това са числата. Изборът е ваш. Имате право да умрете с чиста кръв . Вероятността е 99 %
202
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сказки.
201
3
 
12
 
! Отговори
111 преди 2 години
акто се ваксинира 80 % от населението, тези данни ще спрете да ги изкарвате, защото тогава 80 % ще са починали от ваксинираните. Ама както ви изнася, нали?
200
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много достоверна стъкмистика. Броим умрелите от Март миналата година, когато започна всичко, а ваксините влязоха у нас в началото на тази.
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 212 Ама не получавате, ваксаджия, защо така :) По цял ден висите и четете и не получавате :)