Денков: Родители, помогнете на учителите, заедно да въведем ред!

Защо учениците няма да се тестват у дома?
7 ное 2021 09:38, Елка Василева
241
Денков: Родители, помогнете на учителите, заедно да въведем ред!
Кадър: bTV

Тази седмица ще бъде трудно, нямам съмнения, но може ли заради това, че не може всички да тръгнат едновременно, да задържим десетки хиляди деца дни поред в къщи? Които могат, ще се организират и ще влязат в училище, които не могат, ще влязат след два дни и продължават онлайн, каза министърът на образованието акад. Николай Денков по bTV.

От следващата седмица предстои децата от 1 до 4 клас да се върнат в клас при тестване два пъти седмично. То ще се извършва от учители и родители в училищна среда. Образователният министър Николай Денков отговаряше на въпроси на директора на училище Диян Стаматов.

„В понеделник ще има заповед с разписани по точки ясни правила как протича тестването и какво се прави във всяка една ситуация“, каза министър Денков.

Още по темата

На въпрос на Диян Стаматов защо тестването не се случва у дома, а трябва да е в училищна среда, Денков отговори, че няма как да се осигури безопасна среда.

„С тази висока заболеваемост и това, че имаме много по-ниско обществено съзнание за отговорността към другите, решихме, че тестването трябва да бъде общо усилие между родители и учители, които ще работят като екип, за да тестват децата“, коментира Денков.

„Има голямо нежелание сред учителите да участват в този процес. Основата на учителя е образователна и възпитателна, а не да тества. Как ще се справим с колегите, които не искат да участват в тестването“, попита Стаматов.

По думите на Денков и това ще бъде разписано в заповедта. „Ако директорът на училището не може да осигури екипи от родители и учители, които да тестват децата, тогава учениците ще останат в обучение в онлайн среда“, каза Денков.

Директорът Стаматов се съгласи, че ситуацията с положителен тест на ученик вече е проиграна. „Обаждаме се на родител, изчакваме да дойде, следва посещение при личния лекар, PCR тест и ако е положителен, ученикът и целият клас минават в карантина“, каза Стаматов.

Според министър Денков единствените отпадъци, които ще се събират по специален начин, ще бъдат положителните тестове.

От МОН ще разпишат правилата така, че ако има 50% желаещи в един клас да се тестват, то тогава тестваните се връщат обратно в присъствена среда. Останалите деца остават онлайн.

Диян Стаматов каза, че това ще бъде изключително тежко за учителите. „Обществото очаква от нас да извършим една нова задача. Повечето колеги ще положат усилия, но наистина – нека не очакваме свръхчудеса“, каза той.

На въпрос, ако в една паралелка половината деца идват на училище, другите как се обучават, Денков отговори: Няма възможност един учител да даде на 100% качествен процес и присъствено, и онлайн. Там, където има възможност, ще има синхронно обучение, там, където не могат, може отделно да има занятия с тях, но по-кратки.

Апелът ми към родителите, които искат дистанционно да се обучават децата им, е моля ви, съобразявайте се с възможностите на учителите, каза Стаматов.

Подкрепям апела, родители, бъдете търпеливи, помогнете на учителите, защото те сами няма да могат да се справят, но заедно можем да въведем ред и оттам нататък процедурата да върви, каза Денков.

Половината тестове вече са в учителската мрежа, днес ще бъдат изпратени тестовете за София, другите ги очакваме утре, във вторник до обяд трябва да бъдат по училищата, вторник следобед ще пуснем заповед за всички екипи, които на базата на избралите родители ще вкарат в сряда децата, да бъдат обучени, така че в сряда да започнат и родителите, и учителите с тях подготвени. Ако продължаваме да отлагаме, губят децата, каза Денков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Майка съм на двама ученици... И не съм много ОК да се тестват, но какъв е другия вариант? Да си седят в къщи, без учител адекватно да им обръща вниманиез щото той/ тя ще са заети с учениците в клас" ________ Ами те нали ТОЧНО НА ТОВА разчитат - поставяйки в унизително, неравноправно и неизгодно положение децата на несъгласните и "бунтарите" (които засега са мнозинство) малко по малко да ги пречупят и принудят ДА ИМ КЛЕКНАТ. Префинен ФАШИЗЪМ! Не им завиждам на родителите, които сега имат ученици
179
6
 
19
 
! Отговори
кога преди 2 години
Кой и как ще ме накара да направя PCR на детето си? :) Пари за глоби имам, а и те принципно падат в съда тъй като засягат основни конституционни права.
178
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се надявайте на локдауни и онлайн обучения. Това беше преди ваксините но и те не са им достатъчни. Трябва им биологична информация за всеки човек чрез тестване плюс задължителна ваксинация. Това е първият хуманен етап от плана. После ще видим но ако доживеем.
177
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
другият вариант а жалба за нарушаване на конституционните права на децата ви. свържете се с пасков, костадинов, има адвокати котио изпращат хиляди жалби в момента. удръжте на натиска за няколко месеца. вземете си отупуска и си гледайте децата.
176
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
четете в афера.беге за връзките на това подмолно същество с америка за българия, сорос и американското посолство. четете и за тези връзки на кирилчо кленовото листо. четете за лабораториите с които ще предоставят генетичния материал на всички българи на гугъл, амазон, файзер и други. под ръководствтото на ушанко радев. гледайте му снимките с клаус шваб, с етиопеца от сзо и с други избрани глобалисти. квазимодото на снимката с главата на долу. не оставяйте децата ви да бъдат третирани по този начин!
175
13
 
8
 
! Отговори
Еди си кой преди 2 години
Майка съм на двама ученици... И не съм много ОК да се тестват, но какъв е другия вариант? Да си седят в къщи, без учител адекватно да им обръща вниманиез щото той/ тя ще са заети с учениците в клас. И понеже единият ми ученик е в първи клас, аз трябва да си седя в къщи, и да върша работата на учителя. А той ще си получава пари за интернета, допълнителна отпуска и не знам си още какви глезотии!Така както аз ги виждам нещата е или тестван, или неграмотен! Срам за българското образование!
174
4
 
3
 
! Отговори
Денкоооов преди 2 години
Искаш ли една история?Това си в интернет за едно нещо търсех разумно обяснение за действията на някой мой бивши подопечни. И К'во да видя гледам на пастор Николай Колев сина му да е сложил един кашон на главата на някакво момиче , не се знае кое е момичето, но се знае че действията на Иво Николаев Колев не бяха богоугодни.След което виждам същото лице в църква на БПЦ (разбирай картел) и му казвам:На колене!Той не коленичи!След което е малко поумрял!И както разбираме това не е единичен случай
173
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа е най доброто място за живеене на света но населението е пречка. Другите народи по света бързо разбраха това и решиха да ни превземат без война. Брюкселските зелки им съдействат активно. Когато няма да ни има всеки може спокойно да се настани в нашия опразнен от нас самите дом. Екологично без война
172
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Денков не ви ли прилича на Фаучи?"_____ Мен ми прилича на гущер, рептил, нещо такова. Абе, на не-човек. Нищо човешко няма в погледа му, във всеки случай. И с Фаучи са като две капки вода, да. С всичко това искам да кажа - благодаря ти, Господи, че децата ми вече не са ученици.
171
3
 
2
 
! Отговори
Денкоооов преди 2 години
Ако е за ония инцидент в Швейцария - просеха си го!Трябва да прочетеш история на САЩ глава война за независимост от колониална Великобритания.Дорде е големичка змияяяята .....
170
2
 
3
 
! Отговори
Денкооов преди 2 години
Думата Възражение как ти звучи.То малко Джон Уик звучи:"Ние сме Високата маса.А пък ние сме Ню Йорк"Добрия стар Авангард има още изненади , ама сериозно ли ще се разправяме за едни 500 хиляди насред целия грабеж за нещо дето има така да се каже дългосрочни ползи, и дългосрочни вреди от липсата му!
169
4
 
3
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Тестовете са купени и ще използват присъствено
168
6
 
17
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Добре де аз децата си на училище ли трябва да пращам или в лаборатория, след като цял астрономически час от учебния ден отнема това мероприятие? Няма да стане!
167
3
 
2
 
! Отговори
Денкооооов преди 2 години
Вече на трупове спя, обаче не виждам държавна шапка И то културна шапка! Значи нема как да ми иска 50 години творческа дейност за училище по изкуствата при условие, че средата дето е толерирано създадена е да тръшва кепенците и да прави старчески дом.Я го питай Пастор Николай Колев колко приятели има в общинския съвет!
166
4
 
15
 
! Отговори
p преди 2 години
ами пуснете ги за тестване вкъщи и ще помогнем ,както е на всякаде където честват ученици . + според заповедта теста трябва да е на гладно и жадно - което изначава че първата възможност на децата да закусят е след 10 когато е голямото междучасие
165
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Биологичната информация им е нужна за да решат какво да правят с хората след масовата ваксинация.
164
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Акито си много ***. За каква наука говориш бе жалко същество.Млъкни.Абсолютно нищо не си разбрало от живота че и да получаваш хората.
163
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мисля че е редно да се тестват деца особено от други родители. Това е кощунство. Мисля че една от целите е от малки да приучат децата към НС ред. Демек на подчинение като китайски комунизъм.
162
22
 
12
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Цялата драма произлиза от това, че малките ученици имат като голям процент родители, които израснаха с опростачващо шоу на Слави, което не ги научи да вярват в науката, а не на врачки.Те са и тези, които вярват на мангъровци, не искат да се ваксинират, не мислят за здравето на другите хора, а повтарят, като зомбирани кухи, неподлежащи на никаква логика фрази против ваксините. Е, няма как да стане, хем не искаш да се ваксинираш, хем не искаш тестване на децата, хем да ходят на училище присъствено
161
2
 
24
 
! Отговори
Математика? преди 2 години
Да отгатнем колко положителни теста ще има на 250 000 деца. Винаги бройката е % от тестовете. Т е. като излезнат едно 25 000 положителни, хайде на PCR и от тях 20 000 на ден и точно за два дни пак ще има локдаун