Кацаров: Партиите опитват да печелят гласове с антиваксърски мнения

"В тази ситуация и най-меките ограничения са причина за протест"
135
Кацаров: Партиите опитват да печелят гласове с антиваксърски мнения
Снимка: МЗ

Причините за ниските нива на ваксинация у нас са свързани с нашата история, религия, народопсихология, смята здравният министър Стойчо Кацаров.

От друга страна популистките правителства, които управляват страната ни през последните години, ни превърнаха в модел на корумпирана държава. Това е благоприятна среда за развитие на теории, които не са базирани на науката, посочи здравният министър на среща с с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) д-р Андреа Аммон.

Д-р Кацаров и д-р Аммон обсъдиха епидемичната обстановка в страната, основните предизвикателства, пред които сме изправени в разгара на поредната вълна от COVID-19, ваксиналното покритие у нас, както и връщането на учениците в клас, съобщиха от МЗ.

Министърът уточни, че от 1 година сме в политическа криза, а от 6 месеца – в предизборна кампания. Партиите правят всичко възможно да спечелят повече гласове, като прокарват антиваксърски мнения. В тази ситуация е много трудно да се прилагат непопулярни мерки. Дори най-меките ограничения са причина за протест, обясни д-р Кацаров и посочи: "Чакаме изборите в неделя, да се успокоят политическите страсти и битката за живот да вземе превес над битката за гласове на избирателите".

По време на срещата здравният министър припомни, че преди 2 седмици у нас е въведен „зеленият сертификат“ за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19. По думите му през този период над 250 хил. души са се имунизирали с първа доза от ваксините срещу COVID-19. "Рязко се увеличи и броят на направените тестове. По този начин повече безсимптомни хора се изолират навреме, което  спомага за намаляване разпространението на COVID-19", посочи д-р Кацаров, цитиран от ведомството.

По думите му сегашната вълна е най-тежка в сравнение с предишните. Над 30% повече са заразените, но общата смъртност е по-ниска, броят на хоспитализираните е по-малък. Това се дължи на възможността за лечение в извънболнична помощ в т. нар. COVID зони. Също така още през лятото разработихме и Национален план за справяне с пандемията, изтъкна той.

Д-р Аммон от своя страна посочи, че не само България е с ниски нива на ваксинация. Вирусът мутира и затова тази вълна е по-опасна. Трябва да въвеждате мерки, които да са адаптирани към страната Ви. Много важно е до хората да стигат съобщения, на които те да вярват. В повечето държави лекарите са хората, на които най-много се има доверие, каза още той. Д-р Кацаров обясни, че е създаден Обществен съвет по ваксинация с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

Двамата обсъдиха и връщането на учениците в училище. „Малко са ваксинираните ученици в България на възраст между 12 и 18 г. В общините с висока заболяемост децата не ходят на училище. Надяваме се тази седмица в клас да върнем най-малките ученици от първи до четвърти клас, като децата ще бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи тестове. Учителите и персоналът, които нямат „зелен сертификат“, също ще се тестват. Целта е и учениците, и учителите да се върнат в безопасна училищна среда“, подчерта здравният министър.

И д-р Аммон, и д-р Кацаров са категорични, че разумът трябва да надделее над страха, а хората трябва да осъзнаят, че справянето с пандемията зависи от усилията на всеки един от нас. Д-р Аммон разговаря и с експерти от Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
18
 
! Отговори
умен красив талибан преди 2 години
къде е ваксара Кунчев?защо се крие?плащаме му заплата на Главен Здравен Инспектор на републикта!
51
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъров е един от малкото неподкупни.
50
1
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Блекота ще отнеме доста проценти от гласовете за Румбата. Блекота, не сваляй маската, че без нея плашиш хората.
49
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реформираната от Кацаров преди години здравна система сдаде багажа, а сега пък политиците потънаха в популизам и недоизмислени решения
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато няма пари ваксините са слаби, когато има стават хубави.
47
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОДАДОХА ПРОБЛЕМ! НЕГАТИВНО ВНУШИХА И ВНУШАВАТ СТРАХ! РЕКАЦИЯ! 5 G МРЕЖИ! РЕШЕНИЕ-ВАКСИНИ! ОТРОВА ЗА ТЯЛОТО И ИМУННАТА СИСТЕМА ЗА ДА ВИ НАПРАВЯТ КИБОРГИ И ДА ВИ УПРАВЛЯВА СВЕТОВЕН КОМПЮТЪР! КАК МОЖЕ ДА ПОЗВОЛЯВАТЕ ДА ВИ ОТНОМЕТ ПРАВА СВОБОДА И ЖИВОТ ДАДЕН НА ДУШАТА ВИ ПРИ ПРЕРАЖДАНЕТО ОТ БОГА!! МЕЛИНДА И БИЛ ГЕЙТС ЦЕЛЯТ НАМАЛЕНИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И НОВ СВЕТОВЕН РЕД! КОГАТО СЕ ОСЪЗНАЕТЕ ЩЕ БЪДЕ КЪСНО!
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България политическите игрички и интриги явно са по-важни от живота на хората. На хоризонта вече се задават многобройни нови жертви, но за политиците са спокойни за тях винаги ще има място в болницата при необходимост и безплатно лечение, защото така е редно, докато народа е оставен на произвола на съдбата.
45
4
 
7
 
! Отговори
Империята преди 2 години
Последния хит в Фейсбук. Карта на огромната Българо-Румънска империя. Обхваща огромна територия - цяла европа, русия и още земи. Според теориите на анти-ваксърите когато всички ваксинирани измрат и като останат само умните българи и румънци ще направим огромна империя ;)
44
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече официално , освен глупави, сме и страхливи, със странна народопсихология. Това мисли Европа за нас. Гордеете ли се?
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 48--- В Рая.
42
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров: Ако ваксинираните продължават да се заразяват и разнасят вируса значи , че ваксината не работи.
41
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе къде е "лекаря на годината", обявен от Българския лекарски съюз?
40
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров, към теб имам само един въпрос - уплашиха ли те, или те купиха?
39
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо слушаш началниците си и тормозиш хората, Кацаров?
38
0
 
6
 
! Отговори
изпразни се вън преди 2 години
До ?!?ами спрете и децата от концлагера, бре мърльовци, какво ревете тук
37
1
 
8
 
! Отговори
обективен преди 2 години
До 16 подкрепям те напълно дали са зависими от рублата не се знае ама другите са зависими от еврото на Брюксел колко пък да са свободомислещи . Каквото им кажеше Меркел и Макрон тово е тия нашите управници да не са на нивото на Виктор Орбан или Качински
36
1
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Колко удобно! Лоши, лоши партии! Цели две лоши!
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ще успеят.
34
1
 
24
 
! Отговори
klkihh преди 2 години
Защо Кацаров носи маска? Нали великата вакса го пази?! Ама те и създателите й от Бионтех отказаха нобелова награда... Защо ли?
33
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което е Бог за вярващите е Кацаров за антиваксърите, истинска икона.