ЕК предлага ковид сертификатите за пътуване в ЕС да важат 9 месеца

Промените трябва да влязат в сила от 10 януари догодина
25 ное 2021 17:30, Красимир Ангелов
72
ЕК предлага ковид сертификатите за пътуване в ЕС да важат 9 месеца
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предложи официално днес ковид сертификатите да важат девет месеца от датата на първоначално издаване, когато се използват за пътуване в ЕС.

Комисията препоръчва носителите на валиден сертификат да пътуват в ЕС без допълнителни ограничения като поставяне под карантина или изследване. За хората без сертификат за ваксиниране или преболедуване, или с изтекъл и неподновен сертификат, се предвижда при необходимост да бъдат изследвани - преди или след пътуването, съобщава БТА.

Още по темата
Предлага се държавите от ЕС да дават предимство за реимунизация на хората, валидността на чиито сертификати изтича. По въпроса за сертификатите и допълнителните дози ваксина ЕК отчита, че засега не може да се предположи с колко ще бъде удължена валидността на документа след реимунизация.

Предложението за промени на действащите правила в ЕС предвижда пътниците от "тъмночервени зони", засегнати най-тежко от пандемията, които не са ваксинирани и не са преболедували, да се изследват преди тръгване и да се поставят под карантина след пристигане.

Комисията предвижда промените да влязат в сила от 10 януари догодина.

ЕК уточнява, че при поставянето на допълнителна доза ваксина следва да се издава нов сертификат. Новият документ ще съдържа означенията "2/2" или "3/3", в зависимост от това дали допълнителната доза е втора или трета - според вида на прилаганите препарати.

Има опасност различният подход на отделните държави в ЕС досега по въпроса за правилата при пътуване да затрудни свободата на движение, заяви на пресконференция еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Той допълни, че ЕК ще работи за осигуряване на мнозинство в Европейския парламент за въвеждане на представените днес предложения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как не ви е срам бе ЕС всеки ден различни глупости измисляте. Никаква координация между отделните страни. Всеки си прави каквото си иска или пък някой нищоправец от Брюксел измисля някоя простотия и я налага на другите. Тоя ЕС заради такива ..... да не казвам какви може да се разпадне
42
3
 
28
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Щом говорим за 9 месеца, значи това не е точно ваксина. Трябва да измислят ново име. Примерно винетка. Винетка, която важи 9 месеца. Един вид който ще иска да пътува ще трябва да се снабди с винетка за 9 месеца.
41
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казват, че ако носим слънчеви очила, така предпазваме и другите от слънцето.
40
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един път боц и след това боц до де умреш,така ли да го разбирам?
39
2
 
16
 
! Отговори
Това не е ваксина преди 2 години
А някакъв препарат който си действа колкото си иска ,а може и хич да не действа ,а вие мааите препарати и се препарираите . На човека имунитете му бил спадал и затова препарата не деиства -- толкова препарата ви е стока !
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина ли няма кой да ги спре? Ще си постигнат ли целта? Така ли ще стоим и ще гледаме?
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Има кофти вирус, ваксинираш се и проблема е решен частично. Няма сто процента щастие." - Ще има, като те блъсне тир.
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои организации се борят против това?
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕК на ЕС предлага, ако не сте си били "бустера", то задължително се качете на осмия етаж на някой блок и скочете от там. Иначе задължително ще умрете от ваксината против "ковид 19".
34
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук много хора са мнооого зле ментално. Какво толкова конспиративно има, че го мъдрят вече две години. Има кофти вирус, ваксинираш се и проблема е решен частично. Няма сто процента щастие. В живота е така трябва да са го рабрали всички над 5 години.
33
6
 
21
 
! Отговори
къде са? преди 2 години
къда се чувалите с трупове по улиците? трябваше вече да не можем да се разминаваме от тяхабе, къде е кунчев бе, да ни агитира?
32
6
 
10
 
! Отговори
До 30 ??? преди 2 години
И си прав и не . В " Natural " преди седмица излезе публикация от британски и израелски учени , базирана на изследвания от първите ваксинирани с две дози на Модерна и Бионтех: 47% изграждат траен клетъчен имунитет за десетилетия, при 43% избледнява и се нуждаят от трета доза, а 10% не изгражда имунитет, това е така, защото всеки човек е с уникален организъм и имунна система.
31
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реимунизация хаха. Лъжат, мажат и не могат да излязат от калта в която влязоха с тези експериментални препарати. С всяка нова поставена доза рисковете от странични ефекти се увеличават.
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 24 - виждам, че не ти харесва, но не мога да ти помогна, твой проблем...
29
3
 
20
 
! Отговори
айнщайн преди 2 години
Айнщайн: Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултатиНаправо да ги направят тия бустери ежедневни.седиш си вкъщи и си биеш дозичката, ей така за отскок. защото путиливизуръ казаха.
28
6
 
8
 
! Отговори
??? преди 2 години
Тези девет месеца валидност предполагат, че всички ваксини създават имунитет, който продължава еднакво дълго време - 9 месеца, което едва ли е вярно. Наскоро например от Модерна съобщиха, че и след 13-ия месец ваксинираните с две дози от Модерна имат имунитет.
27
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ пак почнаха да плячкосват супермаркети, на рейдове, идват с коли, нахлуват, плячкосват и бегом с плячкат в колата.
26
17
 
10
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Няма как да обясниш на хората твоята теория , защото сме свидетели как за месец починаха хиляди не ваксинирани от ковид.
25
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инжектираните разнасят вируса и се заразяват дори повече от чистите. Тези ограничения са rлyпост.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 22 Коя зараза? Я ни покажи кой я откри.