Новият вариант на COVID приковава вниманието, но не трябвало да се паникьосваме

Проф. Александрова: Колективният имунитет е трудно осъществима задача
26 ное 2021 09:14, Нели Христова
136
 Новият вариант на COVID приковава вниманието, но не трябвало да се паникьосваме
Снимка: БГНЕС

Вирусът продължава да се променя, новият вариант приковава вниманието с големия си брой мутации - над 32, за сравнение "Делта" вариантът има само 16. Намира се в шипчето, може да бяга от имунния отговор, точно срещу шипчето са насочени неутрализиращите антитела. Това не трябва да предизвиква паника, заяви вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова.

Още по темата

По думите ѝ е важно прилагането на ваксината да стане в широк мащаб и в много кратък срок.

"Колективният имунитет е трудно осъществима задача, заради големия брой мутации, вече трябва да постигнем защита в над 85-90 процента от хората, ще има нови варианти на вируса във всички случаи", допълни проф. Радостина Александрова в интервю за БНТ.

Тя подчерта, че трябва много стриктно да продължим да спазваме останалите ограничителни мерки.

Световната здравна организация свиква днес извънредно заседания във връзка с новооткрития в Южна Африка и Ботсвана щам на коронавируса.

Според учени от Южна Африка новият вариант на COVID-19 е с множество мутации, което го прави много опасен. Вариантът, който носи научния номер B.1.1.529, има около 32 мутации. Досега е установено, че вариантът се разпространява най-вече сред младите хора. Много от тези мутации са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в S (Spike) протеина, отколкото всяка предишна версия. Сред ключовите мутации цели четири позволяват на вируса да избягва антитела, а една мутация му позволява да ускори разпространението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
мееметчу преди 2 години
Абе, първу нъ паникьосвате, пък после викате "немъ страшну"! Мъ аз вече съ "Паникьосъх", бе, че трябваше да ударя, ъъъ... боцна няколко Бустера на "гладно", само с постна салатка от кисело зеле!
111
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 98 преди 2 години
"Пратих покана за приятелство на Кунчеф у фейся, ама не ми го приема. Дали е жив?" х Може да играе карти с Нора Ананиева и Коритаров - реми на три ръце.
110
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 109, преди 2 години
"Неваксинираните, като не ви пука защо четете статията и пишете под нея? Защо въобще ви е необходимо да заявявате как на вас не ви дреме?"- х-х-х- Нещо много навикнаха някои хипохондрита да командват, но няма да ви се получи. Всеки може да чете и пише каквото си ще. Може да ви е мъчно, но още не са го забранили това! И вие можете да се бодете с каквото си щете и колкото си щете. Ние, останалите, сме нормални хора - не ви спираме, прав ви път! Към свободата на вечните локдауни и експерименталки!
109
1
 
6
 
! Отговори
pronto преди 2 години
Някой ден просто ще трябва да си признаят, че всичко това е един голям и блудкав театър, с цел да подчинят цялото човечество на тоталитарен нов световен ред! И ще си го признаят, след като плановете им отидат по дяволите, от където са и дошли...
108
1
 
6
 
! Отговори
А дали преди 2 години
Не подготвят резултата от сиропираните с този нов ....ъ? Или по агресивно ръсене отвисоко?
107
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Колективният имунитет е трудно осъществима задача, заради големия брой мутации, вече трябва да постигнем защита в над 85-90 процента от хората, ще има нови варианти на вируса във всички случаи" --- свършиха балъците, како, проблема на лъжливите овчарчета е, че спират да им вярват. Дискредитирахте се тотално.
106
1
 
11
 
! Отговори
иво преди 2 години
КАЦАТА КАЗА , ЧЕ СМЕ НАБОРИЛИ ЧУМАТА! ТЪЙ ЧЕ , НЕ БЕЗПОКОЙТЕ ! *** СПОКОЙНО !
105
1
 
6
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
администратора е сменил от 116 - 112 предишното ми мнение ;) замислете се и се образовайте - дали искате наготово или сами да си го направите! за това в селата няма никой! готованци!
104
4
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
до 116 - за да можем да ви гледаме и радваме как не мож ви хвана на кое боцкане сте! ще ви побъркат от дупчения! евала на Португалия еднакво за всички - какви са деленията на недоказаните и незавършени ваксини! всичко си зависи от човека! как и къде живее с какво се храни и как! каква дистанция пази и до каква степен врва на лекаря си! това пък вие си развивайте теории и конспирации и колективни имунитети - до следващата мутация!!!!
103
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската ваксина нали е многовекторна, т.е. атакуваща вируса на много места и по много начини. И тя ли не работи срещу новия щам? Или още не са я пробвали?
102
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неваксинираните, като не ви пука защо четете статията и пишете под нея? Защо въобще ви е необходимо да заявявате как на вас не ви дреме?
101
4
 
27
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Ваксърите са в паника, усещат накъде отиват нещата ха-ха
100
3
 
27
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 години
При ваксиниране, вируса се бори и мутира...просто е...В
99
1
 
10
 
! Отговори
Тъц преди 2 години
Ако носят повече неандерталски гени и 5 бустерни дози няма да им помогнат.
98
12
 
3
 
! Отговори
до 95 преди 2 години
толкова много учени го говорят това за нови вируси които идват от години вие обаче понеже не сте чували за тях дъвчите само Гейтс понеже сте папагали неграмотни.
97
1
 
12
 
! Отговори
Ъхъ преди 2 години
Хората с висок Т-клетъчен имунитет не бива да си бият бустерна доза.
96
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веселине, *** на психиатър чадо. Ако глупостите дето ги пишеш бяха истина, евреите нямаше да са с по 2 бустера. А че ваксата не работи е факт. Само се питам кой наистина я измисли. И отговора клони към нацистките лаборатории. Не случайно именно в Израел са с 4 игли и те не работят. Мисли малко, преди да си изриваш лудостта.
95
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затворете границите спрете полетите че ще има както каза Мутафчииски ЯКО мрене. Така не направииха в самото начало когато още нямаше вирус. Нарочно не спряха полетите и не затвориха границите а ни докараха италианчета испанчета англичанчета францусчета които бяха отишли на печалбарство и ни докараха армаган куРона. Имайте предвид че всички работят срещу вас. Никой не го е грижа да предотврати вируси а напротив да ги докара за да върви печалбата на Краварската ФамаМафия-..
94
1
 
9
 
! Отговори
Ъхъ преди 2 години
Истината е, че от този вирус ще измрат само носителите на неандерталски гени. Знае се и в кои държави те са много. Ковид е биологично оръжие срещу определени гени.
93
1
 
15
 
! Отговори
Хер Вернер преди 2 години
До vlady. Има такава отдавна - Китайската - по калическия метод с цял вирус и по мой данни е доста ефективна и с минимални странични ефекти. Прилага се и в Индонезия и там смъкнаха и бройките до минимум . Но "развитите" страни не я признават, защото фарма требе да захлеби още :))