Проф. Александрова: Появата на Омикрон не е повод за паника

Най-много са заразени млади хора, предимно мъже, обясни тя
29 ное 2021 17:30, Анисия Иванова
80
Проф. Александрова: Появата на Омикрон не е повод за паника
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Появата на новия вариант на коронавируса „Омикрон“ в Южна Африка е притеснителен, но в никакъв случай не е повод за паника. По-голямата част от мутациите на новия вариант са в механизма, чрез който вирусът се свърза с човешките клетки, което може да окаже влияние как имунната система реагира на вируса. Докато вирусът се предава от хора на хора, ще възникват нови варианти, но за момента вирусът не е толкова изменен, че да се говори за напълно нов щам, за който ваксините може да не са толкова ефективни. Списъкът на страните, в които е открит новия вариант, най-вероятно ще се увеличи. Това заяви проф. Радостина Александрова, Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Една част от тези мутации са ни познати от други варианти. Притеснително за специалистите бе, че за някои от тях вече се знае, че могат да направят вируса по-лесно предаваем от човек на човек и да му помагат да избягва до някаква степен имунния отговор, създаден към предишни варианти или от ваксините, с които разполагаме.“, обясни гостът

Още по темата

Това че вариантът може да се разпространява по-лесно, не го прави по-опасен – за момента нямаме подобна информация, уточни Александрова. Бета вариантът на коронавируса се справяше най-добре с човешката имунна система, но не успя да се разпространи особено извън Южна Африка, където бе първоначално установен, напомни тя.

Въпреки че боледуват по-леко, децата могат да се разболеят много сериозно, предупреди тя и добави, че те са особено уязвими, ако имат съпътстващи заболявания.

По предварителна информация потвърдените случаи на „омикрон“ варианта не са много, но нарастват. Особено засегнати са хора в по-младата възрастова група – 20–30-годишни, които са най-силно социално активни и с най-ниско ваксинационно покритие, каза Александрова.

Докторите от Южна Африка, които имат опит с новия вариант от първа ръка, споделят, че най-много от заразените са млади хора, предимно мъже, от които около 60% не са били ваксинирани.

Много е рано да се правят заключения, предупреди Александрова и добави, че макар заболелите от новия вариант да са предимно от една група е важно да се види какво ще стане, когато вариантът достигне по-възрастните.

Появата на този нов вариант изважда темата доколко са валидни ваксините като продължителност. Не трябва да се изненадваме от различните варианти и може да се наложи и поставянето на повече от три дози, каза Александрова.

Не бива да се бавите, ако сте ваксинирани и е време за поставяне на усилваща доза, каза специалистът и призова за много добро спазване на мерките.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, сетих се кой още не се е изказал за омикрона - оня чистача на лаборатория, инфлуенсъра от Берн. Не му помня името. Него могат да ни го пуснат за лека нощ, че е още по-плашещ и от Джаба!
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето хора не са паникьоани, въпреки напъните на медиите да създадът страх и паника. Масово народа не ги отразява вече за да не се натоварва психически.
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази спокойно може да участва във филма Властелина на пръстените без сценичен грим като главатаря на Урук-хай ,това са усъвършенствани *** с повече бойни умения.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези професори с лопата да ги ринеш в БГ.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така като ми кажат да не се панираме и изпадаме в пълна паника от новия ужасяващ ЩАМ? Да скачаме ли през балконите или да изчакаме съобщение от премиера Киро лъжеца оп извинете?
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе верно - Витанката не се е 'изхождал' тези дни? Да не е отишъл във 'вечните ловни полета' да играят сантаасе с Кунчев?
26
1
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тая всеки ден на телевизора .... изкарва хонорар за салам народен :)))
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У Афганистан нема вирус, оти талибаните го не пускат.
24
0
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Появата на Александрова *** уплаши :)))
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мастит = огроменДруги забележки имате ли, колега?
22
0
 
13
 
! Отговори
ha ha преди 2 години
са да ви кажа - най лошото е че 'омикрон' минава и по безсимптомно и от делта и бета и другите! И "Здравната Каца" не разбира - и не дава кинти!
21
0
 
21
 
! Отговори
Грух грух преди 2 години
Професорке, скрийте се,че по Коледа стават чудеса, но и грешки. С тази физика лесно може да ви сбъркат.
20
3
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КАКВА ИНТЕЛИГЕНТНА ФИЗИОНОМИЯ! АКО Я ВИДЯ НА УЛИЦАТА ЩЕ СИ КАЖА, ЧЕ Е ПРОДАВАЧКА НА МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ И КОЛБАСИ! ИНТЕЛЕКТА СЕ ПОЗНАВА ПО-ОЧИТЕ!
19
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11. А ти първо научи какво значи прилагателното "мастит" и тогава го употребявай. Няма нищо общо с 'мас' или 'дебел'. Колкото по-големи патрЕоти, толкова по не знаят родния си език
18
3
 
21
 
! Отговори
Отвратен преди 2 години
Една от дежурните по тормоз. От сутрин до вечер едни й същи "корифеи" говорят, без да чуват какво е казал техен колега, без да са отворили да прочетат чужди списания и проучвания. И после защо не им вярваме!?!
17
2
 
16
 
! Отговори
Ел Омбре преди 2 години
Доня Мамаситааа, намалете малко паелята и начосите че замязахте на буритос.
16
2
 
15
 
! Отговори
100 кила преди 2 години
Тука са поне 200
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У Афганистан защо нема вирОс?
14
4
 
14
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Така Витанов и Околийски само не са се изказали днес. Мангъров не смеят да го попитат а и Кунчев нещо се загуби.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един платен професор ,хайде да обясни как вече толкова далеч ЕС настъпва измислиния ковид а в Зимбаб 2,Намибия ,Ботсвана,няма вирус бря ,тия на луди ли ни правят