Три добри новини за коронавируса в края на годината

Омикрон изглежда е по-лек, бустерната доза на ваксините работи и има вече първо хапче
89
Три добри новини за коронавируса в края на годината
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички се умориха от коронавируса. Алармите отново пищят заради новия щам, но преди края на годината и особено преди Коледа, ето три добри вести от "Дойче веле": Омикрон изглежда е по-лек, бустерната доза на ваксините работи и има вече първо хапче срещу коронавирус.

Първа вест - Омикрон е по-малко опасен

Според проучване от Англия, новия щам на вируса, известен като Омикрон, е с 20 до 25 процента по-малко вероятно да доведе до болнично лечение, отколкото Делта мутацията. Лабораторните експерименти показват, че Омикрон има по-ниска способност да инфектира белодробните клетки.

Все пак Омикрон се разпространява по-бързо, тъй като поради многобройни мутации в шиповия протеин, той често заобикаля имунния отговор, който е получен чрез първоначалната ваксинация или чрез преболедуване.

Шотландско проучване показва, че рискът да отидете в болница с Омикрон е с цели 2/3 по-нисък и че този щам практически не причинява по-тежки симптоми при хора под 60 години. Това проучване също така показва, че бустерната ваксина - тоест третата доза - предпазва значително от симптоматична зараза.

Проучване от австралийския регион Нов Южен Уелс говори също в полза на това. Според него Омикрон изпраща хората в болницата два пъти по-рядко Делта.

Учените обаче предупреждават, че опасността се крие във факта, че Омикрон е много по-заразен. Дори ако протичането на болестта е по-леко, ако огромен брой хора се заразят за кратък период от време - ще има достатъчно от тях, за да напълнят болниците.

Втора вест - вижда се краят на панбдемията

Някои вече прогнозират, че Омикрон бавно, но сигурно слага край на пандемията. Защото този вариант въпреки, че се разпространява по-бързо, убива своите гостоприемници по-рядко. Омикрон скоро трябва да вземе предимство пред Делта.

Въпреки че вирусът няма да бъде унищожен бързо - може и никога да не бъде - има голям шанс той да стане ендемичен. Това би означавало, че няма да има вече пандемия, а че отслабена версия на вируса ще се появи тук-там локално или сезонно – точно както грипа през зимата. Ще се предпазваме от това, както и от грипа - с годишна ваксинация.

Добрата новина е, че производителите на ваксини твърдят – и първите проучвания показват това – че бустерната доза предпазва добре от Омикрон. Това казват в Новавакс, чиято ваксина наскоро беше одобрена в ЕС. На тази протеинова ваксина се възлагат големи надежди, защото има много хора, които са скептични относно новата технология на mRNA, така че избягват Moderna и Pfizer. Производителите на тези две ваксини също обявиха, че третата доза действа чудесно срещу новия щам. Същото съобщиха и от AstraZeneca.

Първо антивирусно хапче - лечението у дома става възможно

Pfizer има още една голяма новина тези дни - Американската агенция по лекарствата издаде спешно одобрение за тяхното антиковид хапче, наречено Paxlovid. Международен анализ на Pheizer показва, че лекарството намалява смъртността с 89 процента.

Paxlovid всъщност забавя репликацията на вируса. Всеки, който е болен, трябва да приема хапчето у дома два пъти дневно, общо пет дни, в комбинация с друг препарат. Целта на това лекарство е да се избегне сериозно протичане на заболяването и да се предотврати евентуална хоспитализация.

Процедурата за одобрение от Европейската агенция по лекарствата е в ход. Тя казва, че таблетките могат да се предписват на възрастни пациенти, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но са с повишен риск от тежко заболяване.

Производството все още не е масово, а лекарството все още е скъпо. Американските власти поръчаха 10 милиона опаковки за около 5 милиарда долара. Първите 265 000 ще бъдат доставени през януари. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Бог с вас преди 2 години
А аз , без вас ! Всяка коза , на своя КРАК !
52
2
 
0
 
! Отговори
Уважавав почитащите преди 2 години
Господа Бога , не не и бръщолевищите за Нето !
51
1
 
1
 
! Отговори
Запомни Овчо ! преди 2 години
Господ помата ! Но в кошара - невкарва ! И с " Дано" и " Дай Боже " няма да ти помаже !
50
0
 
7
 
! Отговори
555 преди 2 години
Както е написано заглавието се чудя добрите новини за коронавируса ли са или за човечеството? Все едно да кажеш : Три добри новини за рецидивистите в края на годината
49
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропуснали сте четвъртата- ще спрете да ни занимавате с ковид-истериите си и пародиите на ваксини.
48
4
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
един щам си отива идва друг американците няма да мирясат докато не ниунищожат
47
4
 
0
 
! Отговори
# 50 с какво научно преди 2 години
Нино сте, уважаеми Анонимни господине ? Демек до кой Клас сте Изкласили - в локалната Сорбона ? Щот кът въ зачитам, ве фъргати кой зна Квъ дълбока мисъл, будеща дилеми. Разпръйгъ ако рачиш, да нъ светниш за себе си. Биля , галиба сми идна черга ! Ти ко ш каиш ?
46
3
 
23
 
! Отговори
555 преди 2 години
Баща съветвал детето си:Ако не се чувстваш добре *** на лекар , тоѝ ще те прегледа и ще ти напише рецепта. Вземи рецептата и му плати , защото и той трябва да живее. С рецептата *** в аптеката ,вземи лекарствата и плати на фармацевта, защото и той трябва да живее. С лекарствата се прибери в къщи *** в тоалетната и ги изхвърли , защото и ти трябва да живееш!
45
7
 
1
 
! Отговори
# 50 щастливи са преди 2 години
Наивните и Верующите , че ще е тахно Царството Небесно ! А за наглите ще тяхно - всичко що е ЗЕМНО ! Колко си нужна днес такава овча душице , обречена за " курбан" . И в никакъв случай Буден, Непримерим, Стремглав и Достоен! Хубаво е да ВАРВАШ в Господ Бог - НО НЕ КАТО ОВЦА предназначена за касапин и курбан ! А у нас сме все такива - Блеещи!
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера още един футболист е починал.На 23г. По новините ни дума. Но едва ли ваксината е причината,нали...
43
1
 
3
 
! Отговори
# 46 а то у нас всек преди 2 години
Ден е все някакъв ПРАЗНИК ! Защото като няма Работа и не боледуваме, поне да празнуваме ! Ние сме ПРАЗНИЧНА държава и най-популярно СЛОВО - А Й Л Я К ! Кога ще изтрезнеем , че да си пийнем , като хората ! Тъй ве ! А сипи ся една ракия ! И кажи ся - КО СТАА !
42
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честита Коледа да сте живи и здрави и дано новата години ни донесе край на измамата ковиТ.
41
1
 
16
 
! Отговори
#43 преди 2 години
Лабораториите им са по цял сват . То е дълбока яма , копана от много отдавна. Асортимента им е широк, то бяха гривове, антракс, и щамове. ЦЕЛТА е редуцирането ни , защото вече не сме нужни на онези които обсебиха ДЪРЖАВИТИ ! Наивно днес звучи възмущението, когато някой претендира поради ниска пенсия с над 30-40 годишен стаж ! Та ИМЕННО такива не са им нужни на едрият капитал и търсят начин да ги ликвидират. Заслужен отдих НЯМА !
40
0
 
13
 
! Отговори
555 преди 2 години
Животинските корона вируси са повече от 40000 , а човешките само 7 и от хилядолетия съжителстват мирно с нас , само дето катализират летален изход при хора с тежки заболявания ( да не ги изреждам, защото всички ги знаете). Тези заболявания в огромния си процент присъстват при възрастното население, затова има преобладаваща смъртност при тях и обратното при децата. Наш патолог при видео-конферентна връзка със западни колеги съобщава, че те заявяват при аутопсии за 0 % смъртност от ковид .
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми дано се свърши вече, че психясах.
38
0
 
13
 
! Отговори
А у нас никой НЕ преди 2 години
Говори КОЙ и ЗАЩО сътвори и разпространи по цял свят ВИРУСА и ВАКСИНАТА ! Защо никой НЕЗАДАВА ТОЗИ ВЪПРОС ? Престъпление нечувано срещу човека в световен мащаб и НИКОЙ не говори КОЙ и ЗАЩО , ни трепе като свинете, овцете , козите а сега И НАС САМИТЕ ?! Нямали да се стигне до формация " ШМАЙЗЕР"?
37
2
 
13
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 39 Още ли вярвате на такива фейк новини? Значи, докато Гейтс и Фаучи са "под прицел" агенциите им одобряват новите графенови хапчета? И как точно са под прицел? Освен това, тези хапчета са произведени преди години, но започват да разиграват същата постановка, че имало недостиг.
36
0
 
12
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Скоро всички ще се тестват с новите фалшиви тестове на ЕС. След това - стой си вкъщи и си пий по два пъти на ден електронното хапче. Ако не искаш да го пиеш, ще ти изпратят миротворци за да те принудят. Много добра новина, да ...
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако наистинч излезе, че от ваксините се умира по-бързо???
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В близките години се очакват интересни изменения на картата на Европа.