Проф. Кантарджиев: През пролетта може да се освободим от пандемията

Преболедуването на Омикрон предпазва от заразяване с други варианти
214
Проф. Кантарджиев: През пролетта може да се освободим от пандемията
Снимка: БГНЕС

Ако си преболедувал варианта Омикрон, няма да хванеш Делта, пази те от другите варианти. И вече е доказано, заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

Той поясни, че в страната предстои период, в който ще се разпространяват и двата варианта - "Делта" и "Омикрон".

Здравният експерт открои няколко положителни тенденции, дори прогнозира края на пандемията от COVID-19, което по думите му може да се случи през средата на 2022 г.

Той подчерта, че ще бъде налице бързо увеличаване на случаите, но това ще бъде съпроводено и от бързото намаляване на заразените. Новият вариант протича по-леко, потвърди проф. Кантарджиев.

Още по темата
Омикрон ще се разпространи много бързо и така ще се изгради имунитет в обществото, поясни проф. Кантарджиев.

"Можем да постигнем достатъчно траен имунитет, така че след бързото разпространение на "Омикрон", през пролетта на 2022 да можем да се освободим от пандемията", прогнозира проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев препоръча на ваксинираните граждани да си поставят и третата доза, защото по думите му, пълният ваксинационен курс е от три дози, и само така защитата от влизане в болница при заразяване достига до 80 %.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе кой ви каза, че като изчезне ковидо, ще изчезнат и зелените звездички на реверО?
89
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осъзнаха най-накрая, че ше висат от дърветата и обърнаха плочата...
88
1
 
13
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Добре дееее, хайде обяснете като на м.а.л.о.у.м.н.и - защо да си поставяш Трета доза, щом караш Омикрон леко? За всеки случай ли? Ако да, то за всеки случай няма да спираме да пием всякакви лекарства, ей така за всеки случай. Ама нали има странични ефекти и не е препоръчително да предозираш ;) Възползвате се от страха на хората и ги манипулирате, ей това се случва
87
1
 
16
 
! Отговори
Коиште нидаде париИИ преди 2 години
Болниците станаха търгашници - пациента е стоката, клиничните пътеки са купувача. Влизаш с хрема, изписват те с трансплантиран мозък, ако можеха и тва щеха да правят. хахаха
86
2
 
5
 
! Отговори
18+ сегс преди 2 години
Кантара го бяха извикали на НГ при цидиритис, за да разказва несполучливи смешки и да прави нелепите си физиономии. Беше доста кринджаво, поне за мен. Нямаше нито една дори ллеееееко сполучлива смешка, поне ей така за парлама да имаше нещо, ама немаше.
85
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО 93: Ако погледнем цялата картина- от падащи хора по улиците в Китай и военни превозващи трупове с чували в Италия след цели 2 години починалите в цял свят са 5.4 милиона. Колкото и медиите да не позволяват второ мнение числата не лъжат. Съсипаха цялата икономика с някаква цел. Тепърва предстоят изненадите.
84
1
 
10
 
! Отговори
Планът преди 2 години
Спуснаха им поредния фрагмент от плана с указание за незабавно уведомяване на народонаселението.
83
1
 
4
 
! Отговори
AAA преди 2 години
само така защитата от влизане в болница при заразяване достига до 80 %. По всички медии и световни това е уж статистиката, обаче в същото време Омикрон е по лек и шанса да се влезе в болница с него е 70% по нисък (по принцип)..... ехм каква е разликата тогава дали с 3 или не хахаах
82
1
 
4
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Тоя фашист не са ли го ваксинирали още?!
81
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От миналата пролет някои писачи твърдят, че всички вече сме се срещнали с вируса. Първо, това че си се срещнал и си бил болен, не значи че пак няма да се разболееш. Второ, макс 10% от населението се е срещало , по международни данни. Така че сметките ви за смъртността са грешни . Установено е , че смъртността е 16 пъти по-висока отколкото при грип. А грипът си е тежко заболяване. За сведение в моето семейство само 1 беше болен. /срещнал вируса/ Преди ваксините. Всички сме ваксинирани сега.
80
0
 
15
 
! Отговори
Стани Богат преди 2 години
Попитахме 100 човека! Какъв е по професия Тодор Кантарджиев? А. Шоумен (палец нагоре) Б. Комик от шолото на Салви (палец надолу) Ц. Професор (репорт) Д. Всеки сам си преценя (отговор)
79
0
 
4
 
! Отговори
555 преди 2 години
Неправилно написах тази година-става въпрос за 2021г.
78
1
 
18
 
! Отговори
555 преди 2 години
Тъй като е обявена световна пандемия - една проста сметка : население на земята близо 8 милиарда , починали от ковид( ако повярваме)--тази година 400000. Излиза , че смъртността от ковид тази година е 0.00005% . Та къде е пандемията?
77
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще приключва, тогава трябва бързо да им боцнем 4,5,6,7 и 8 дозичка бустер на излъгалите се, че после може да не искат.
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дано, че изперках
75
1
 
15
 
! Отговори
факт преди 2 години
Ще свърши когато всички преболедуват-ваксинирани и неваксинирани!Евр*еите си признаха.Кога ще стане-зависи от политиката.Ако паднат ограниченията-по-рано.Впрочем у нас около половината са преболедували.
74
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Загря му реотана и на този, най-накря.
73
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер, значи няма смисъл да си слагаме ваксиники, то и без това не се поставят по време на пандемия.
72
2
 
8
 
! Отговори
Спешно преди 2 години
Търся си Омикронка да ме зарази. Плащането може и в натура.
71
8
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Може, но чак след 3 години. Предсказано е, че вирусът ще продължи 5 години, т.е. до 2025-та година. По-рано може само да мечтаете. Лятото ще има затишие, но есента ще има нов бум на вируса и затягане на колани, вдигане на цени и спекола.