Проф. Аргирова: Появи се идеята да няма толкова бустери

Омикрон може да е сред последните варианти на вируса, заяви тя
14 яну 2022 09:05, Петя Славова
177
Проф. Аргирова: Появи се идеята да няма толкова бустери
Снимка: БГНЕС

Основната цел с новия план е превенция и намаляване на натиска върху здравната система. Това заяви пред Нова тв проф. Радка Аргирова.

Още по темата

 В него България условно е разделена на шест клъсера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където се налага.

"Подходът е към всички в обществото. Този план се отличава с това, че имаме повече отговорност от страна на областните щабове. Ако имаме в Добрич някаква си ситуация, там трябва да се вземат мерки, които няма да се взимат в Гоце Делчев", обясни проф. Аргирова.

По думите й, с новия план има предвидимост, а хората могат да следят тенденциите и да са подготвени. Тя изрази надежда, че няма да се стига до запълване на интензивните легла до над 80%.

Основният ни проблем е късното идване на пациентите. "Боя се от няколко неща. Не се спазват мерките - маски, дезинфекция, разстояние. Боя се и за възрастните неваксинирани, които са с множество хронични заболявания", отбеляза тя.

Според нея, в момента страната ни се намира в преход и вариантите, които върлуват са на Делта и Омикрон, а смъртните случаи са на пациенти, заразени с Делта.

"Не съм чула досега за починал човек от Омикрон. В момента сме в положение на едновременна циркулация на Делта и Омикрон. Смъртните случаи продължават да са от Делта", допълни вирусологът.

Тя припомни, че вирусът се предава много повече при децата, но те го прекарват по-леко и в повечето случаи не разбират. "Те го пренасят, тук е опасността. Те имат баби, дядовци", каза проф. Аргирова. "В групата на най-малките няма данни, които да ни притесняват".

Проф. Аргирова коментира и сертификатите у нас, които се издават на базата на антитела. Тя обясни, че те трябва да отпаднат и ги нарече "чисто българско наше произведение".

Също така специалистът смята, че и хората с фалшиви сертификати е добре да се имунизират и да им се даде шанс да го направят.

По въпроса с постоянното поставяне на бустерни дози, проф. Радка Аргирова обясни, че в  научната литература се появила идея, че не може да има толкова много бустери.

"Трябва да се смени подхода.  Нека видим колко ще е Омикрон, защото сред вирусолозите има становище, че най-вероятно това ще е последния или поне един от последните възможни варианти. И ако това се окаже така, възможно е срещу последните варианти да се направи ваксина, която да е по-трайна и да дава универсална защита.", обясни тя като не изключи и друг подход - "В зависимост от това в каква част на света какъв вариант е доминиращ, срещу него да се приготви определена ваксина.

Вирусологът призна, че у нас продължава прекаляването с употребата на антибиотици. "Това е постоянна битка с лекарствената резистентност. Ако ни трябва антибиотик за жизненоважно значение, не знаем вече дали го имаме", заяви тя и допълни, че в началото лечението не трябва да се започва с антибиотик. "Когато настъпи бактериална инфекция, вече ще има нужда от него", допълни специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
21
 
! Отговори
Нахалство! преди 2 години
Не пипайте антителата *** е н! Ако наистина ви пука за здравето на хората, а не за банковите ви сметки!!!
125
2
 
28
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Абе какво и вярвате на таз алчната платена бабка бе!Взема хиляди левове заплати,пенсии и плюс това била консултантка на президента ли..на премиера ли!Платена тролка!
124
2
 
3
 
! Отговори
до 135 преди 2 години
ДАЖЕ Е И ОФИЦИАЛНО ПУСНАТА ДО РАБОТНОТО МЯСТО заради него
123
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф. Аргирова коментира и сертификатите у нас, които се издават на базата на антитела. Тя обясни, че те трябва да отпаднат и ги нарече "чисто българско наше произведение" - Е ПЪЛНА ЛЪЖА, ако си СПОМНЯШ и границата от 150 и вида единици ги ВЗЕХТЕ от другите европейски държави които го ползват, явна е идеята за ваксина до дупка на всички, и НАИСТИНА ЩЕ ИМА РЕВОЛЮЦИЯ ако се опитате да го махнете ДОЛ-НИ Ф-АШАГИ
122
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕМА изрично посочи още преди седмица, че, цитирам: "Има риск за имунитета порадичеста реваксинация срещу коронавирус". Информацията е официална. Тук не се позволява цитиране налинкове, вскл. към официални сайтове на институции, да не вземе човек да прочете някоя истина, но който иска - ще го намери - вече не може да се скрие. Много щеща излязоха наяве. Вкл. изказването на професор Кимрон - ръководител катедра микробиология и имунология в университета в Тел Авив - и то е достъпно! Чете истината!
121
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И то какво стана Теменужка и тя "ковидясала", пък с бустер и "зелен" сертификат?
120
2
 
28
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Забелязва се, че след всеки бустер срока на защита намалява. Първо беше година, намаля на 9 месеца. След третата доза срока за четвърта вече е 6 месеца. Очаквам в скоро време Пфайзер да заявят, че гаранции има само при ваксиниране всеки месец. Скоро ще има и нова професи - ваксинатор Ще се занимава само с това да ви вкарва отрови в телата всеки месец, за да може да си показвате носа на вън.
119
4
 
20
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Абе, я ми обясни защо сте толкова настървени, огорчени и злoбни ваксинираните? Да не би да ви е яд, че сте се прецакали грозно? През лятото съвсем ще ви се стъжни, а след година-две като започнат да се проявяват по-дългосрочните ефекти, сигурно ще искате да ни изпозастpeляте от безсилен гняв.
118
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф. Аргирова + Проф. Витанов = ВНЛ
117
3
 
34
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Появи се нова мозъчна клетка в дементната аргирова кратуна...Ми нали досега тази идея изказвахме; през цялото време, докато ни наричахте ***.
116
5
 
25
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Какво се случва с имунната система на човек, поставил си 3-4 дози "ваксина" и ще бъде ли адекватна в бъдеще - при разни други грипове или други болести.
115
2
 
25
 
! Отговори
гогич преди 2 години
Че то дори великите маниоулатири СЗО и Пфайзер наскоро признаха че няма смисъл от четвърта дози и дори т.нар. трета бустерна доза е силно под въпрос заради ефективността й. А тук някакви "професори" казват, че се появили идеи.....
114
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Проф. Радка Аргирова обясни, че в научната литература се появила идея, че не може да има толкова много бустери", тези работи се казват преди да набучите милиарди хора с бустери, а даже ги принуждавате да го правят ограничавайки правата им.
113
1
 
30
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
.....в научната литература се появила идея, че не може да има толкова много бустери.... Преди идеята беше, че си боцкаш една ваксина и си на 100% защитен, след това - втора, трета, пета, до живот; сега друга "идея" - че всичко е бошлаф, вашта ....
112
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върховният съд на САЩ блокира заповедта на Байдън за ваксинация, носене на маски и тестове в големите компании. Остава за доразглеждане дали да се ваксинират задължително медиците. Нали беше напълно законно и конституционно всичко около сертификатите? Защо така американците казаха, че не е?NBC news Supreme Court blocks Biden's Covid requirements for businesses, upholds health care workers mandate
111
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А вие според идеите си ли действате? Една нощ им се появили кошмари и решили да ни натъпчат с бустери, щото на тях им кофти. Още на следващия ден внучето донесло 6-тица по математика и на бабата и весело-отменя бустерите. Обаче , примерно дъщерята се скарала със зетя на следващия ден-айде пак бустери. Появяват им се идеи всеки ден.
110
1
 
14
 
! Отговори
пенсионер 1 преди 2 години
Стига с тая баба!
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен....... "Вероятно нормалната заетост на интензивните легла по всяко време е поне 70% - иначе няма икономическа логика." ....... Нали откриваха специално нови легла за COVID, умнико. А дори и не откриваха, някои болници имат малко интензивни легла по принцип. Ако по всяко време са заети 70% от тях, дори и едне епидемия от "обикновен грип", който толкова ви липсва, ще остави много хора без интензивно лечение.
108
0
 
8
 
! Отговори
кукуню трибустернии преди 2 години
ще връща сега третия бустер в шишето.Ко да праим сега, ново нареждане
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Върховният Съд в САЩ Не само задължителната ваксинация, а и изискване за маски и тестове.