Проф. Аргирова: Появи се идеята да няма толкова бустери

Омикрон може да е сред последните варианти на вируса, заяви тя
14 яну 2022 09:05, Петя Славова
177
Проф. Аргирова: Появи се идеята да няма толкова бустери
Снимка: БГНЕС

Основната цел с новия план е превенция и намаляване на натиска върху здравната система. Това заяви пред Нова тв проф. Радка Аргирова.

Още по темата

 В него България условно е разделена на шест клъсера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където се налага.

"Подходът е към всички в обществото. Този план се отличава с това, че имаме повече отговорност от страна на областните щабове. Ако имаме в Добрич някаква си ситуация, там трябва да се вземат мерки, които няма да се взимат в Гоце Делчев", обясни проф. Аргирова.

По думите й, с новия план има предвидимост, а хората могат да следят тенденциите и да са подготвени. Тя изрази надежда, че няма да се стига до запълване на интензивните легла до над 80%.

Основният ни проблем е късното идване на пациентите. "Боя се от няколко неща. Не се спазват мерките - маски, дезинфекция, разстояние. Боя се и за възрастните неваксинирани, които са с множество хронични заболявания", отбеляза тя.

Според нея, в момента страната ни се намира в преход и вариантите, които върлуват са на Делта и Омикрон, а смъртните случаи са на пациенти, заразени с Делта.

"Не съм чула досега за починал човек от Омикрон. В момента сме в положение на едновременна циркулация на Делта и Омикрон. Смъртните случаи продължават да са от Делта", допълни вирусологът.

Тя припомни, че вирусът се предава много повече при децата, но те го прекарват по-леко и в повечето случаи не разбират. "Те го пренасят, тук е опасността. Те имат баби, дядовци", каза проф. Аргирова. "В групата на най-малките няма данни, които да ни притесняват".

Проф. Аргирова коментира и сертификатите у нас, които се издават на базата на антитела. Тя обясни, че те трябва да отпаднат и ги нарече "чисто българско наше произведение".

Също така специалистът смята, че и хората с фалшиви сертификати е добре да се имунизират и да им се даде шанс да го направят.

По въпроса с постоянното поставяне на бустерни дози, проф. Радка Аргирова обясни, че в  научната литература се появила идея, че не може да има толкова много бустери.

"Трябва да се смени подхода.  Нека видим колко ще е Омикрон, защото сред вирусолозите има становище, че най-вероятно това ще е последния или поне един от последните възможни варианти. И ако това се окаже така, възможно е срещу последните варианти да се направи ваксина, която да е по-трайна и да дава универсална защита.", обясни тя като не изключи и друг подход - "В зависимост от това в каква част на света какъв вариант е доминиращ, срещу него да се приготви определена ваксина.

Вирусологът призна, че у нас продължава прекаляването с употребата на антибиотици. "Това е постоянна битка с лекарствената резистентност. Ако ни трябва антибиотик за жизненоважно значение, не знаем вече дали го имаме", заяви тя и допълни, че в началото лечението не трябва да се започва с антибиотик. "Когато настъпи бактериална инфекция, вече ще има нужда от него", допълни специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
4
 
! Отговори
До 113 преди 2 години
Естествено, че вярваме на науката. Науката работи така - актуализира позициите си на база на новата информация, която постъпва, а такава постъпва и се обработва непрекъснато. После се верифицира многократно. И накрая се оповестява. Да, знам, че за теб е достатъчно да го прочетеш в някой форум, но аз предпочитам да изчакам повече време, за да съм сигурна, че КЪМ МОМЕНТА, на база на НАЛИЧНАТА ИНФОРМАЦИЯ, дадено нещо е еди как си.
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Няма са стане, тук не е Канада или Кипър!!!" ........... И без теб се досещаме, че тук не е Канада.
104
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Абсурднооооооо - Ако майката пуска детето да излиза, тя не трябва да храни детето, не трябва да му купува дрехи и обувки, нито да му обръща внимание - това ли ми отговаряш? Някакъв разумен и не-истеричен баланст али може да съществува? Или това беше преди Великия Страшен Ковид, когато грипът беше просто грип?
103
1
 
16
 
! Отговори
макарон преди 2 години
мръсни гадини! Как обръщат палачинката.Кръглоземците, какво ще кажете сега. Още едно предупреждение се оказва вярно. Вярвате ли още на "науката"
102
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак, децата са ви трън в очите!Целта ви е ясна - да ги Бабинден с експериментална течност! - Няма са стане, тук не е Канада или Кипър!!!
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Абсурднооооооо 100 на ден умират, ама посмали. А и кажи на каква възраст. Щото смятах днес данните. 4473 общо умрели от началото на епидемията у нас на възраст 20-59. При 60+ са масата умрели. съответно няма грам логика за 0.9% от официално потвърдените случаи или 0.15% примерно от заразените(с корекцията на Витанов, че са поне по 5) да затваряш всички и да убиеш икономиката. Ок, за тия над 60 да правят кампания на ваксините и да ги пазят, защото там са с 10% от случаите, 2% с корекцията х5.
100
0
 
6
 
! Отговори
Абсурднооооооо преди 2 години
Ако си прав, държавата трябва да обяви край на ковид пандемията, да спре с всички помощи, да премахне цялата статистика и да остави всички сами да се оправят! Да не доставя ваксини, да не се грижи за ковид отделенията в болниците, да не осигурява лекарства за ковид, както и консумативи за лекърите! Това ли ми каза току що?
99
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Абсурднооооооо - другите мерки - трябва моят и твоят баща да преценят и да вземат за себе си. Този стремеж към пълна и абсолютна безопасност и защитеност е невъзможен и абсурден. Държавата не може и не трябва да е като свръх-истерична майка, която слага по два шала на детето, каска, наколенки, и накрая пак не го пуска на площадката да не би да му стане нещо.
98
6
 
4
 
! Отговори
Абсурднооооооо преди 2 години
Ще обясня абсурда с примери-влиза възрастният баща на някой от тук коментиращите в интензивно(недай си боже, разбира се) историята не завършва добре, на базата на тоя трагичен случай, правителството взима мерки, отваря коридор за възрастните и моят баща остава жив, благодарение на смъртта на някой друг! Питам аз, кой е готов да жертва себе си и родителите си, да докаже на правителството, че грешат? Не е ли по добре и двамата в примера да са живи, на базата на друг анализ и мерки?
97
1
 
7
 
! Отговори
77 преди 2 години
Изкуфялото продажно бабе не е лекар, а професор. Откъде го изсмука, да се махне сертификата за антитела не се разбра. Година и половина държа антитела над 300 и кухото бабе ще ми взима сертификата и ще ме СЪБЕТВА да се ваксинирам. Няма как да стане, ако ще и на социални да се мине.
96
3
 
11
 
! Отговори
хаххахаха преди 2 години
А Омикрон кой го разнесе из целия свят буквално за няколко дни? А, научни "гении"? Без да съм гений като Вас ще Ви кажа: Разнесоха го ВАКСИНИРАНИТЕ! Със самолетите! Ефективността на експерименталните препарати е НУЛЕВА! Точно колкото и на вмирисаните ви сертификати!
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Абсурднооооооо - Аз продължавам да задавам въпроса, в стандартна, да го наречем "извън пандемична" обстановка, какъв процент легла са нормално заети вв интензивните отделения? Смятам че критерият за налагане на мерки е манипулативен. Не мисля че болниците са разчетени да функционират с 50% празни легла, където е сложена границата за започване на мерките. Вероятно нормалната заетост на интензивните легла по всяко време е поне 70% - иначе няма икономическа логика. Колкото и грубо да звучи.
94
1
 
5
 
! Отговори
Абсурднооооооо преди 2 години
Аз не твърдя дали е добре да се затварят или отварят, или ваксина, или сертификат, не е важно в случая! Моята теза е, че спрямо броене на тежкоболни или мъртви е меко казано скандално! И колко хора има в държавата, да подържат статистиката при висока смъртност? Ще имам статистика до последния загинал и на базата на това ше взимаме решение? По 100 човека на ден умират от ковид, колко им трябват на месец за да им подържат статиатиката за анализ на данни? Това е скандално и абсурдно! Отвратително!!
93
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Абсурднооооооо - Само ти си, да. Може да затвориш някого за 1 година за да го пазиш от вирус, и когато излезе на свобода, пак ще се зарази. Само дето е стоял една година затворен преди това. Ако някой се чувства толкова застрашен, може по собствен избор да се заключи за колкото време желае.
92
1
 
8
 
! Отговори
DejaVU преди 2 години
До OMG_LuckerА, да бе, оригинални, няма как да стане. Вечно ще сме преписвачите и повтарячите на Европа и целия свят дори. Тук един не дойде да изкаже наистина експертна позиция, а се повтаря всичко чуто от чужбина.
91
5
 
13
 
! Отговори
Абсурднооооооо преди 2 години
Абе ХОРААА, само аз ли смятам, статистиката за затваряне, спрямо интензивните легла, за ОЦАПАНА С КРЪВ? Моля, какво искате да кажете, следим спрямо колко боледуват тежко или умират, за да предприемем мерки? Нима искате да кажете, че по стар кумунистически обичай, не цените живота и здравето на хората? За вас хората не струват, стол,маса, ХОРА? Ей, ние да не сме кръчмарска мебел? Целия свят гледа как вируса да не достигна до хората, тежък, лек, няма значение, а ние умниците, ще броим УМРЕЛИТЕ???
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По въпроса с постоянното поставяне на бустерни дози, проф. Радка Аргирова обясни, че в научната литература ................. се появила идея,.............. че не може да има............... толкова много бустери.
89
3
 
8
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
абсолютно всички ваксини съдържат графенови наночастици, и не само това..
88
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези буустери са срамно петно на челата на тези пишман-професори. Баба Радка и дядо Петрун се орезилиха на стари години. Срам и позор, че участваха в тази мерзост - да потикват деца към токсичния тромбообразуващ препарат.
87
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор Аргирова е срамен пример за угодничество! Капка мъдрост и почтеност не е останала в продажната й душица. Жалък пример за това как постиженията на човечеството се опорочават, изкористяват и се превръщат в оръжие срещу хората. Такива като нея няма да умрат от угризения на съвестта и няма да изразят дори съчувствие към жертвите си. Фашистите са оправдавали зверствата си с изпълнението на заповеди.