Проф. Кунчев пресметна по 63 хиляди заразени с коронавирус на ден

Пикът на кривата е в средата на февурари, коментира математикът
Обновена: 26 яну 2022 21:51 | 26 яну 2022 21:51, Петя Славова
60

 Днес бяха регистрирани над 12 хиляди новозаразени с коронавирус. Според математика от БАН проф. Огнян Кунчев, частичните мерки дават резултат.

"Въпросът е доколко те ще бъдат адекватни и дали ще трябва да бъдат усилвани. Предупреждението на всички експерти е, че заразата се разпространява бързо. Болшинството случаи го прекарват леко, но в един момент ще стигне до тези, които не го прекарват леко. Трябва да помислим за хората с имунокомпрометирана система", коментира специалистът пред "Денят ON AIR".

Още по темата

По думите му Европейският център за превенция и контрол на болестите казва, че от всички болни от Омикрон 1.14% са били хоспитализирани, 0.16% са се нуждаели от интензивно легло, а 0.06% са починали.

"Пикът на кривата е в средата на февруари. Той ще достигне 63 хиляди души. Включваме вътре и тези, които не показват никакви симптоми. Това е при положение, че никакви мерки и локдауни не са въведени", коментира проф. Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Математикът добави, че ще се разболеят около 3,5 млн. души до май месец.

"Когато имаме 3 милиона заразени при никакви мерки, ще имаме 40 хиляди хоспитализирани. А от реанимация ще имат нужда 5600 души. Ще починат 2 100. Устройва ли ни това? Това е цената", поясни проф. Кунчев.

При пълен локдаун кривата ще падне след десетина дена, но след като се отпуснат мерките, кривата пак ще се качи, стана ясно от думите му. Математикът изтъкна, че тези 3 милиона и половина или трябва да се ваксинирани с бустерна доза, или да изкарат вируса. Ако се ваксинират, кривата на заболеваемостта ще се намали.

"Сдържащите мерки забавят процеса и дават възможност да се ваксинираме. Но те не го спират. той пак ще дойде. Тук е, докато не дойде лятото. От май месец идва летният сезон, когато заболеваемостта ще спадне. Болниците няма да издържат, ако има 40 хиляди хоспитализирани. Но когато затегнем мерките, тогава те ще издържат", обясни проф. Кунчев.

"Омикрон е ваксинация. Просто по-леко изкарване на заболяването. То служи като щит срещу другите варианти", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е до кога ще ни плашат ???!
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОСЛЕДНИЯТ КОНЕНТАР НА ПРОФЕСОРА"Омикрон е ваксинация. Просто по-леко изкарване на заболяването. То служи като щит срещу другите варианти", посочи той.
49
1
 
5
 
! Отговори
браво преди 2 години
Краят е близо. По 63000 с природен имунитет ще има на ден!
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен ---"Тези с 1 и 2 доди се разболяват от омикрон. Но тези с бустер не ги хваща, даже вкъщи болен да имат. Явно защитава."---Тези дни говорих с приятелка в Англия с бустерна доза и болна с омикрон. Да, говори ми още глупости.
47
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези с 1 и 2 доди се разболяват от омикрон. Но тези с бустер не ги хваща, даже вкъщи болен да имат. Явно защитава.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези проценти, които ги дава Кунчев са от ваксинирани държави, а не от такива като България. Второ, смешно звучи всички заразени с Омикрон. Не се знае колко са с Делта, колко с Омикрон и колко са с предишните варианти. Скоро ще научим процентите при Омикрон в България.
45
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
Споко е като завалят ракетите няма да ви е до ковид и колко заразени има....
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четвърта доза от иРНК-ваксините срещу Ковид-19 изглежда не повишава защитата от Омикрон в сравнение с третата доза. Това показва изследване от Израел с 270 доброволци. Макар да става дума за междинни, а не окончателни резултати, те изглежда потвърждават съмненията, изразени и от Европейската агенция по лекарствата ЕМА. Според Марко Кавалери, експерт от ЕМА, няма данни, които да потвърждават сериозен ефект от четвърта доза ваксина. А в края на декември генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус дори заяви, че масовите бустерни ваксинации по-скоро ще удължат пандемията.
43
1
 
8
 
! Отговори
браво преди 2 години
Ще имаме по 63000 на ден с Придобит естествен имунитет!
42
2
 
7
 
! Отговори
Продадена чест преди 2 години
За какво да се ваксинират хората с изключително неефективната ваксина, направена за вариант от преди две години, срещу изключително леката настинка в момента? И това точно в момент, когато "ще се разболеят около 3,5 млн. души" - тоест огромен риск точно след като се инжектираш да хванеш и вируса и да имаш двойни проблеми? Абе колкото и да ти платят за реклама, в някакъв момент е време да спреш да е излагаш?
41
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 2 години
Др Кунчев сигур знае да смята, ама с интеепретацията има проблемдо май са около 100 дни, 40000 хоспитализирани общо-че туй са 400 на ден бе!!!ба.ф тая здравна система дето щяла била да се срути под тоя невиждан натиск!
40
0
 
7
 
! Отговори
88 преди 2 години
Много математик, много статистик, много нещо! Скоро се броихме, явно неточно.
39
0
 
14
 
! Отговори
Акад.Пръдлев преди 2 години
Изчисленията на колегата Кунчев са безкрайно неточни!? По моите изчисления броя на новозаразените за ден ще бъде не 63 хиляди, а ..63045 !Срамота,не може да смята...
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който иска да види реално какви са жертвите, да си напише в гугъл israel covid deaths by age или guardian 175000 covid deaths. Евреите дават графика на science.co.il и е интересна. И тук е същото. Онтарио имат една интересна графика за заразени на 100000 по възраст. Гугъл ontario covid vaccinations data и първата страница. Всички графики за под 80 годишни дават по 2 до 20 на 100000. Тази над 80 изведнъж почва пик до 800 на 100000. От месеци не обновяват данните. Защо ли?
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бай Иван 42. Нищо не променя ваксината, ако си под 60 и без тежки сърдечни проблеми и диабет. Рискът под 40 е 0.001% за смърт примерно, а за 40-60 скача на 1.х%, но там почват и инфаркт, инсулт, диабет. Това за цялата епидемия не се променя при поне година с 0 ваксинирани(нямало е ваксина) и 6-7 месеца с ваксина. При тези над 70 е морът, но там пак говорим, ако нормално годишно умират по 80000 без ковид, сега да са 100000. Тежък грип и много, ама много паника и лъжи за пари. Нищо повече.
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
63000 с отчетено евентуално наличие на РНК от вирус без грам симптом насред епидемия. Да ти имам и болестта на тия хора... Примерно сега в Австрия Тирол е на върха на "заразени" и "хоспитализирани" с бустер и второ заболяване за под месец. Да! Така излиза по отчета. Проверили и се оказали масово скиори с травми. Отива за изкълчен крак, няма грам ковид симптом(и явно болест), но при теста положителен и го пишат приет с ковид. Хоп, заето ковид легло. Едно 30-40% такива.
35
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Са че си пуснем сутрешния блок на бТВ да погледам тъжните физиономии на водещите докато ми обясняват колко много са заразени. Хахахах
34
2
 
28
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
В момента съм с ковит, не ваксиниран съм, карам го леко. Имам приятел; ваксиниран ;преди месец и половина, и той е с ковит. Симптомите и на двамата са ни еднакви. Та въпроса ми е с какво му помогна ;ваксината;че толкова дават зор всички да се бодем. Симптомите ни са 1-ден температура и силно главоболие. 2-ден температура до обяд. И нощно изпотяване през 2-те нощи. Това е всичко за сега, други приятели прекарали го споделят същите симптоми, не;ваксинирани са;. И всички сме си в къщи. Няма хоспита
33
2
 
34
 
! Отговори
Гневен преди 2 години
Огнян Кунчев: Без строги мерки може да достигнем до 100 000 заразени с COVID-19 на ден. Интервю от 07.01.22 при нефелния Виктор Николаев. Трябва да има ефективни присъди за подобни ***.
32
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тц, вирус нема. Има телевизия.