Проф. Кунчев пресметна по 63 хиляди заразени с коронавирус на ден

Пикът на кривата е в средата на февурари, коментира математикът
Обновена: 26 яну 2022 21:51 | 26 яну 2022 21:51, Петя Славова
60

 Днес бяха регистрирани над 12 хиляди новозаразени с коронавирус. Според математика от БАН проф. Огнян Кунчев, частичните мерки дават резултат.

"Въпросът е доколко те ще бъдат адекватни и дали ще трябва да бъдат усилвани. Предупреждението на всички експерти е, че заразата се разпространява бързо. Болшинството случаи го прекарват леко, но в един момент ще стигне до тези, които не го прекарват леко. Трябва да помислим за хората с имунокомпрометирана система", коментира специалистът пред "Денят ON AIR".

Още по темата

По думите му Европейският център за превенция и контрол на болестите казва, че от всички болни от Омикрон 1.14% са били хоспитализирани, 0.16% са се нуждаели от интензивно легло, а 0.06% са починали.

"Пикът на кривата е в средата на февруари. Той ще достигне 63 хиляди души. Включваме вътре и тези, които не показват никакви симптоми. Това е при положение, че никакви мерки и локдауни не са въведени", коментира проф. Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Математикът добави, че ще се разболеят около 3,5 млн. души до май месец.

"Когато имаме 3 милиона заразени при никакви мерки, ще имаме 40 хиляди хоспитализирани. А от реанимация ще имат нужда 5600 души. Ще починат 2 100. Устройва ли ни това? Това е цената", поясни проф. Кунчев.

При пълен локдаун кривата ще падне след десетина дена, но след като се отпуснат мерките, кривата пак ще се качи, стана ясно от думите му. Математикът изтъкна, че тези 3 милиона и половина или трябва да се ваксинирани с бустерна доза, или да изкарат вируса. Ако се ваксинират, кривата на заболеваемостта ще се намали.

"Сдържащите мерки забавят процеса и дават възможност да се ваксинираме. Но те не го спират. той пак ще дойде. Тук е, докато не дойде лятото. От май месец идва летният сезон, когато заболеваемостта ще спадне. Болниците няма да издържат, ако има 40 хиляди хоспитализирани. Но когато затегнем мерките, тогава те ще издържат", обясни проф. Кунчев.

"Омикрон е ваксинация. Просто по-леко изкарване на заболяването. То служи като щит срещу другите варианти", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако сметнем бройката заразени на ден от петък 13-деня на затварянето до днес. България трябва да е с повече население от Китай.
30
3
 
28
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Интересно колко е вноската за ковидна бройка?Май яка пара пада.
29
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карах делтата през ноември. Сега омикрон. По-гадно е.
28
1
 
26
 
! Отговори
Владимир преди 2 години
Аа, Кунчев, съвсем наскоро каза, че пикът ще е около 5 март! Не сме толкова късопаметни! Хайде уточни си прогнозата преди да всяваш страх и ужас!
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще ги стигнем ХАмерикинците.. Другари, Уважаеми дами и господа, направо се чудя как е възможно това.. Да ми откраднат чистачките от моята скромна кола.. Как да я карам нататък в тази Гъста Ковид Пандемия.. Дай ми ги ,дай ми ги чистачките или ми ги върни.. Чуваш ли кво ти казвам ..Наляво да тръгна ли,надясно ли.. накъде да погледнат очите ми ВСИЧКО КРАДЕ ЛИ КРАДЕ .. https://youtube/watch?v=dmEUG0n27OM
26
3
 
29
 
! Отговори
Спас преди 2 години
Затворете всичко, навън е студено и не ми се ходи на работа....
25
5
 
39
 
! Отговори
Тея се гаврят яко преди 2 години
Няма ли кой ...да ги осъди ?! Повръща ми се от тези лица
24
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В моето семейство всички го изкарахме, а двама го повториха след 10дни.Всички които познавам ваксинирани го карат много тежко, защото на тях никой не обръща внимание и като чели докторите ги избягват. Не е страшно, страхът е голям и пропагандата за страх.
23
4
 
23
 
! Отговори
Прост математик преди 2 години
Е'ва го. Това ако ми докара от 40000 теста 60 иляди болни че ги пратим у банкомато да ми изтегли заплатата. От 500 налични да ми извади хилядарка. Че го тресна и о дуп.ет.о за благодарство. Не обръщайте внимание на граматиката!
22
2
 
40
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
В училището,където работя,в момента имаме 13 човека персонал с ковид,от които четири са с бустерни дози,а 6 с две дози и само 3 от неваксинираните.Добрата новина,че всички го карат леко.
21
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С кои ваксини да се ваксинират посочените от него 3,5 милиона? С тези дето са за алфа варианта пък Омикрона ги заобикаля? И здравите са безсимптомно боледуващи? Да се затворим и да мине, вече трета година не става така.
20
3
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Просто зачудих се дали на всички с фамилията Кунчев така им хлопа дъската,че да обичат да плашат хората,или е просто съвпадение.
19
3
 
31
 
! Отговори
Име преди 2 години
Гарги останаха ли за плашене?!! Хайде скривайте плашилата.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог е Любов! Най мощното лекарство е Любовта! Горещата вода преварена . Живейте в Любов. Музиката е Любов. С музика срещу ковид Пандемията и отнемането на свобода на живот на човечеството! Големията Тодор Колев за вас ......другари и другарки / дами и господа https://youtube/watch?v=g1m1SuD4rjQ
17
3
 
22
 
! Отговори
ЛуТ преди 2 години
Сметни ми и числата от тотото .ще делим по братски
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не дадете една статистика колко хора са излезли живи от интензивното, че да си направим сметката да се плашим ли от препълването на болниците?
15
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помните ли ,когато Бойко искаше да закрива БАН. Е прав е бил.Ега Витанов и Кунчев щяха да са пенсионери и по цял ден щяха да гледат индийсе сериали.
14
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото с мерки, такова и без мерки. Само шум ви дай да вдигате. Никого не сте спасили, няма и да спасите. Всеки да се спасява сам. Има не малко природни средства, четете и си помагайте! Не чакайте на лекарите, те не знаят, не могат, претоварени са и не им пука.
13
1
 
19
 
! Отговори
баба Яга преди 2 години
Кун4ев, брат! С тази бройка ще ти трябват над 200к тестове, наясно си нали? Да не се налага после да даваш обяснения как така? да си жив и здрав, явно мо3ък няма да ти се налее скоро.
12
2
 
39
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Къде ще се денете ми е интересно след като всички факти станат ясни на всипки? Да, един ден ще ви се потърси сметка! И на тромб, и на тебе куна, на ония математици и коремни хирурзи, всички, които пропагандирате едни опасни медикаменти, по-опасни от самия вирус..