Д-р Симидчиев: Вече може да се предвиди какво ще се случи с вируса

Според специалиста COVID-19 може да бъде управляаем
28 яну 2022 12:18, Петя Славова
132
Д-р Симидчиев: Вече може да се предвиди какво ще се случи с вируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще има ли нов вариант на коронавируса след Омикрон? Според пулмолога и депутат от ПГ на "Демократична България" д-р Александър Симидчиев, вече има възможност да се предвиди как и накъде ще мутира COVID-19.

"Вече може да се изчисли кои са най-вероятните мутации и да се създадат средства, например ваксини, които са за тези варианти на вируса, които биха били най-възможно заразни и опасни в бъдеще", обясни той пред  Нова тв.

"Вече имаме възможността да предвидим какво ще се случи с вируса. Знае се кои части от него ще мутират най-интензивно и какви са посоките на еволюция. На базата на това, което знаем до момента, можем да предвидим накъде ще тръгне самата мутация", каза още той.

Още по темата
"Това е много позитивно, защото този процес става предвидим и управляем", допълни Симидчиев.

По думите му в държави, в които има по-ниско ниво на заразяване или не толкова тежко боледуване, мерките могат да бъдат отхлабени. "При нас за съжаление това, което се получава е, че населението все още остава рисково за тежко боледуване и за висока скорост на разпространение на вируса", коментира пулмологът.

Той коментира и нивото на ваксинация у нас. "Смисълът е ние да се пазим като общност, а когато тези, които искат да пазят другите са около една трета от всички, които подлежат на разпространение на заразата, не можем да се отворим така, като други държави като Англия и Израел, защото там голяма част от обществото е защитено. При нас не е така и затова се налагат мерки", посочи той.

"Още в началото на въвеждане на мерките и ваксините, действията на редица хора доведоха до разколебаване на хора. В момента колкото и да искаме, не можем да наложим мерките, защото 2/3 от хората са против тях и ваксините", каза още Александър Симидчиев.

"Вярвам, че заради високите нива на заразност при Омикрон, доста хора ще се заразят. Въпросът е дали това ще доведе до значим имунитет и дали вирусът няма да мутира. Не говоря за мутация в България, защото сме малка популация, а за това да внесем отвън мутирал вариант, най-често сред хора с по-нисък или недостатък в имунитета, каквито са тези в Южна Африка например", добави пулмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Илон Мъск каза,че вече поставя чип на няколко стотин доброволци,но това няма нищо общо нито с вируса,нито с ваксините.Чипа бил съвсем безобиден,но за да ти го поставят трябва да ти отворят мозъка и пак да ти го затворят.Интересно защо не е направил този експеримент първо със себе си.Е,честито на доброволците.
62
8
 
3
 
! Отговори
Asd преди 2 години
Д-р Симидчиев! Кажете цялата истина. Част от хората, които внушиха дезинформация и недоверие сред народа в момента са ви коалиционни партньори, а също и Румен Радев.
61
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като Бил Гейтс каза кога планира да свърши пандемията, вече може да се предвиди какво ще се случи с вируса.
60
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей тоя вирус!Още не сме разбрали кой ни го натресе,а виждаме как фармацевтите се надпреварват да създават ваксини.И колкото повече ваксини,толкова повече мутации.Явно с вируса не успяха да ни изтребят,затова пробват с ваксините.
59
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...а Трюдо се скри като мишка, и се изолира за 5 дена, защото бил контактен с някакъв заразен." .. а сега върви обяснявай на ваксите, това наш патент ли е или канадски, ;) хе хе хе
58
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уф, тоя пак е назад с поне месец, горкия.
57
1
 
31
 
! Отговори
13032 преди 2 години
Относно т.н. "Поход на свободата" в Канада, за който тук някои читатели пишат, по данни на организаторите той вече надхвърля 200 км. дължина и продължава да расте. Има снимки с дрон и там се вижда, че ги посрещат със знамена, фоерверки, и непрекъснато се присъединяват нови камиони и коли. Очаква се в събота да обградят канадския парламен /ако бъдат допуснати до столицата/, а Трюдо се скри като мишка, и се изолира за 5 дена, защото бил контактен с някакъв заразен.
56
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, колкото и минуси да праскате, не можете да избягате от истината. Истината е единствения фактор, така че ваксинирайте се и си вярвайте.
55
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антивакси, измийте ръцете и зъбите, чи въдите гадуи!
54
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антивакси, измийте ръцете зъбите, чи въдите гадуи!
53
3
 
0
 
! Отговори
Gorskio преди 2 години
58: братле ти самоук диванен вирусолог-конспиратор ли си???
52
1
 
18
 
! Отговори
Ваксините преди 2 години
срещу ОРЗ са практически безполезни.За справка резултатите от дългогодишния опет, който имаме с противогрипните ваксини.Нито грипа е изчезнал, нито ваксините срещу него са станали по-ефективни.
51
4
 
19
 
! Отговори
до 53 преди 2 години
Всъщност испанския грип е възникнал след ваксинации. Има доста материали по въпроса, какво го е предизвикало. Сега наблюдаваме същото-вирусът се вихри, благодарение на ваксините.
50
2
 
2
 
! Отговори
Това е преди 2 години
Хубаво, че знаем, за да се ваксинираме превантивно.
49
0
 
6
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
Мутацията на вируса не е заради маските, смъртоносните варианти и тези които се предават по-трудно се самоотсяват по естествен път. Маските биха могли малко да ускорят или забавят дадена мутация, но нищо повече.
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма защо управляващите да критикуват хората, че са против мерките, а трябва именно те да ги адаптират към НОВАТА ситуация, т.е. реално да ги премахнет, ккакто вече направиха в някои страни от ЕС и в ЮК
47
0
 
14
 
! Отговори
Глупости! А чумата? преди 2 години
А чумата? А холерата? Там е 99% смъртностАйде още един "експерт" от калибъра на Симидчиев.И чумата и холерата се предизвикват от бактерии.Не са вирусни заболявания.Това за 99% е толкова далеч от истината, че въобще не си заслужава да бъде коментирано.
46
0
 
16
 
! Отговори
Синго Математикът преди 2 години
Испанския грип е минал без ваксини за 2-3 години. Същото ще стане и с омакароните.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То сега по-стриктно се следват инструкции и от по соца, а тогава като деца, си мислехме, че това е единствено и неповторимо. Оказа се, че по демокрацията има много по-железни заповеди.
44
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, гуджо, не може да се предвиди, щото политиците са непредвидими. Отдавна няма вирус, а само полит инструкции.