Експерт: Не бустерни дози срещу COVID-19, а годишна имунизация като за грип

Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията, заяви академик Богдан Петрунов
29 яну 2022 10:02, Елка Василева
403
Експерт: Не бустерни дози срещу COVID-19, а годишна имунизация като за грип
Кадър: Нова тв

„Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията. Появяват се нови варианти на вируса непрекъснато. Мутацията на вируса е нормален биологичен процес. На всички вирус – не само на този. Ще има още много други мутации. Въпросът не е в това дали ще изчезне пандемията с Омикрона, а с това, какви мерки ще се предприемат. В момента една от тази мерки е имунизацията”. Това заяви пред Нова тв aкад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките.

Още по темата

Той  беше категоричен, че бустерната доза стимулира производството на антитела. „Не мога да си представя обаче, че непрекъснато ще си правим бустерна доза. Трябва да имаме имунизационна политика, подобна на тази срещу грип. Както всяка година СЗО определя какви са циркулиращите щамове – така трябва да има и ваксина срещу COVID-19, която да се поставя веднъж годишно, съобразно текущите варианти. Данните, които имаме досега показват, че имунитетът след ваксина трае между 8 и 10 месеца”, каза Петрунов.

По думите му колкото повече ваксинирани хора има, толкова по-малко мутации ще има. „Трябва да има поне 80 процента имунизирано население в глобален мащаб, за да можем да кажем, че сме се справили. Разработват се непрекъснато ваксини, които да противодействат на циркулиращите в момента варианти. Но дори и настоящите ваксини защитават достатъчно от тежко протичане на вируса. Няма никакво съмнение, че текущите ваксини предпазват и от Омикрон”, подчерта той.

„Прекаляването с антибиотици носи огромен риск. Опитваме се да убедим не само хората, но и лекарите, че безконтролното изписване на антибиотици е опасно. Ще стигнем до момент, в който ще има такава резистентност към бактериите, че няма да има антибиотик, с който да ги лекуваме”, посочи академикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
7
 
18
 
! Отговори
Дженър vs. Менгеле преди 2 години
Древна китайска поговорка: не трябва да ти давам риба, а да те науча да си я ловиш сам. Естественият имунитет на организма трябва не да се унищожава, а да се поддържа и укрепва.
260
5
 
12
 
! Отговори
И най - добре преди 2 години
Едно опело еднократно за такива пътници. Заради тях унищожаваме децата - да поживели годинка- две повече.
259
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите вече не могат да си плащат сметките и храната. Запътили са се към гробищата, а не към Сейшелите.
258
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наборите на Академика може и да се ваксинират всяка година с противо грипна ваксина, но аз нямам такова желание. Рано ми е все още.
257
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То няма ваксина истински работеща срещу сезонните грипове,те ваксини за ковид био оръжието не са измислили,ще бодат всяка година. С какво бодете като набодените хора също боледуват? Не ги ли подведохте,и измамихте,и кой ще понесе отговорност за това?
256
5
 
0
 
! Отговори
до Шефа на Фазер преди 2 години
Въобразек, стига си рекламирал ваксини като преобразен Bay\er\, Дреме ми понякога за тях, като гледам как наизлизат руснаци Разпутинисти срещу мен да са бият, вие просто прекалявате понякога и си мислите, че темпоралът ви е много як и в него нищо не се случва, ама ви е удобно, защото във вашия фазер няма преминаване през време-пространството, а в израелския има, и сори (от по Айнщайн)
255
6
 
18
 
! Отговори
ПХ преди 2 години
Ха, пенсията "смени плочата"! -))) Преди настояваше да се боцкаме на всеки 3 - 4 месеца! Този все още живее в номенклатурните времена на соца - каквато е партината линия на Партията!
254
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кой за колкото му стигнат парите и билетчетата за транспорта
253
7
 
20
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
Дедо акъл не давай,ами махай измислените ваксини и сертификати
252
6
 
17
 
! Отговори
Шефа на Пфайзер преди 2 години
Според мен е най добре всеки месец имунизация !
251
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се бодем всяка година,а защо не и -няколко пъти в годината-после освен наркозависими ще се появят и ваксинозависими.Ще ни вдигат данъците,за да се купуват ваксини,ще ни бодат задължително,докато ни стане напълно безразлично.Всички знаят,че ваксините против грип се препоръчват за щам,който е най-вероятен,ако не е той-нищо-догодина друга ваксина.Та и с Ковид ще е така-един вариант,друг вариант-ваксини все ще има,много пари са това.
250
12
 
25
 
! Отговори
Ковид религия преди 2 години
Коведарството се превърна в религия, трябва да вярваш в нещо което не съществува. Коведарството не се основава на факти а на вяра, следовелно ковид не е медицина а религия. Не вярвайте на лъжовния бог ковид и алчните му жреци. Ковид жреците искат само да трупат богатство, затова две години се спукаха ви лъжат че ако не приемем неговото "причастие" светата "ваксина" как щели сме да умрем. Какво е общото между бибейския бог и ковид? И двете са пълна измислица. бог ковид е лъжа, не му вярвайте
249
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този човек още не е разбрал, че за домашно лечение антибиотиците се изписват и купуват- за съжаление, превантивно. Купуваш и пиеш, ако имаш нужда, след телефонна консултация с ЛЛ. Изписват се заради домашния арест на болните! Загрижил се, ама дума не обелва за човешки реформи на луксозното ни здравеопазване, за което всички плащаме двойно, но малцина ползват качествено.
248
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Нещо за Freedom convoy от Канада да публикувате?"==========>>>САКЪН.
247
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГРАД КОЗЛОДУЙ:"стига сте ни депресирвали"===>>>Готов си за министър-председател с това депресирВали.
246
7
 
23
 
! Отговори
Разгеле преди 2 години
СЗО откри топлата вода: здравите нямат нужда да се "ваксинират" наблягайте да "ваксинирате" рисковите групи т.е. възрастните и болните хора. Ако в СЗО бяха прочели Новият Завет щяха да знаят че това го пише и там: "Здравите нямат нужда от лекар, а болните" (Матей глава 9 стих 12). Инфлуенсърите обаче се правят че не чуват. Търговията с "ваксини" е най печелившия бизнес. Не вярвайте на коведарската дезинформация. Коведарите ви тероризират психически за да ви излъжат да се набоцкате.
245
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Наистина трябва в България са има закон за интернет тези които пишат лъжи за ваксините за ковид 5 години затвор ако имаше този закон в България сега убиеците като Мангъров и Възраждане и тези убиеци които ги подкрепят нямаше да пишат лъжи за ваксините щото щяха да са в затвора на България където им е мястото" По такъв закон теб първи ще те опандизят.
244
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бай ***:"Първо бу.лгар.иста.неца трябва да се ваксинира срещу хроничните си заболявания наречени: глуповатост простоватост инатост темерутлък и още няколко подобни и чаааак след това излекуван от изброените да му се предложи ваксината срещу сегашния мутиращ вирус"===>Факта,че употребяваш словосъчетанието"ваксина срещу мутиращ вирус" вече говори достатъчно.Това се нарича оксиморон - дървено желязо.Търчи си бий поредния бустер.
243
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемията ще отмине, когато измрат антиваксерите. Всички, до един. Амин.
242
7
 
16
 
! Отговори
A? преди 2 години
А защо на теста когато най-много си болен с температура и тн. ти дава отрицателен, а после като си направиш когато вече нищо ти няма и нечустваш и най-малък дискомфорт ти дава положителен, подир сетне?