Експерт: Не бустерни дози срещу COVID-19, а годишна имунизация като за грип

Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията, заяви академик Богдан Петрунов
29 яну 2022 10:02, Елка Василева
403
Експерт: Не бустерни дози срещу COVID-19, а годишна имунизация като за грип
Кадър: Нова тв

„Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията. Появяват се нови варианти на вируса непрекъснато. Мутацията на вируса е нормален биологичен процес. На всички вирус – не само на този. Ще има още много други мутации. Въпросът не е в това дали ще изчезне пандемията с Омикрона, а с това, какви мерки ще се предприемат. В момента една от тази мерки е имунизацията”. Това заяви пред Нова тв aкад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките.

Още по темата

Той  беше категоричен, че бустерната доза стимулира производството на антитела. „Не мога да си представя обаче, че непрекъснато ще си правим бустерна доза. Трябва да имаме имунизационна политика, подобна на тази срещу грип. Както всяка година СЗО определя какви са циркулиращите щамове – така трябва да има и ваксина срещу COVID-19, която да се поставя веднъж годишно, съобразно текущите варианти. Данните, които имаме досега показват, че имунитетът след ваксина трае между 8 и 10 месеца”, каза Петрунов.

По думите му колкото повече ваксинирани хора има, толкова по-малко мутации ще има. „Трябва да има поне 80 процента имунизирано население в глобален мащаб, за да можем да кажем, че сме се справили. Разработват се непрекъснато ваксини, които да противодействат на циркулиращите в момента варианти. Но дори и настоящите ваксини защитават достатъчно от тежко протичане на вируса. Няма никакво съмнение, че текущите ваксини предпазват и от Омикрон”, подчерта той.

„Прекаляването с антибиотици носи огромен риск. Опитваме се да убедим не само хората, но и лекарите, че безконтролното изписване на антибиотици е опасно. Ще стигнем до момент, в който ще има такава резистентност към бактериите, че няма да има антибиотик, с който да ги лекуваме”, посочи академикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,Старчето,, Ви го казва в прав текст. Вирусът остава. Факт.
220
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антиваксърите.Четете и плачете. Трябва да боледувате по два пъти годишно за имунитет.
219
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все по-малко антиваксъри пишат тук. Явно другите са се преселили в един по-добър свят.
218
4
 
9
 
! Отговори
Коведарски стъкмисти преди 2 години
Коведарите са разобличени. За последните десет години смъртните случаи на ден са 290 души. Коведарите лъжат че заради ковид сега уж умирали дневно над 400 души. Какви лъжци са тия, сами можете да видите от един брояч на живо, в реално време показва броя на починалите за деня Изпишете България население 2022 CountryMeters.info, проверявайте всяка вечер към 23 и 50 часа, отново починалите са ок. 285 души, тоест умрелите са толкова колкото преди ПлаНдемията, пак 285 а не 400 както лъжат коведарите
217
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е престъпник.
216
4
 
18
 
! Отговори
ПФФУ преди 2 години
На приятели с много лека форма на ковид им бяха предписали към 20 медикамента от антивъзпалителни до антибиотици - 3 листа рецепта. Папкат добре другарете престилкаджии, услади им се далаверката...
215
5
 
15
 
! Отговори
Експерт ?! преди 2 години
Голям експерт - няма що ! Щом е академик от БАН, значи нищо не разбира !
214
5
 
22
 
! Отговори
Офффффффф!!!... преди 2 години
Абе тоя изкуфял дъртак докога ще ни го натрапвате?
213
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПрофесУри, академици и всякакви лаици като тях дрънкат врели-некипели с пламенен ентусиазъм на млад комунист. А истината е че всички те си нямат идея какво се случва и какво ще се случи. Моят личен опит показва че вируса повтаря през 18 месеца+\-. Така ще е и занапред само че вируса ще отслабва след всяко свое повторение. Ковид ще е тук и остава завинаги а ваксините изчерпаха и малкият си положителен ефект.Толкова по темата.
212
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поради големия успех на ВМА в заразяването с ваксини, ще ги преобразуват официално в генна лаборатория за опити с биоактивни вещества и био оръжия.
211
4
 
14
 
! Отговори
Къде ги преди 2 години
Изкопахте този аграр. Мирише на ТКЗС.9
210
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли тоя.
209
4
 
22
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Така си е! Всеки месец тр5ябва да се правят реимунизации! А още по-добре два пъти седмично! Най кой му трябва "солунската митница" след като има болници и ваксини?
208
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При хепатит с кръвта е бъкана с антитела, но вирусът се развива в дроба. Ако не се приложи лекарство, няма оправяне. За 10-15 години създадоха такова. Ковид не е грип, а вирус. Трябва лекарство, а не ваксини. Ваксините не лекуват вируси от такъв вид! Нито предпазват. Подобно е и при ХИВ.
207
4
 
12
 
! Отговори
Сериозно преболедува преди 2 години
Трябва да си направя тест за антитела, защото миналата седмица изкарах много тежка хрема. Поне 2-3 дена нямах обоняние.
206
11
 
2
 
! Отговори
Калинката преди 2 години
Уста пълна. Очи без въздух, изцъклени. Влажни. Поглед нагоре, с болка. Замръзнала надежда, върху зализаната усмивка на шефа. Лена най-после разбра какво е да си с ковит в БГ.
205
4
 
8
 
! Отговори
До 232 преди 2 години
Да. ТЕ НЕ РАЗБИРАТ, ЧЕ ИМА И ДРУГ НАЧИН ЗА ЛЕЧЕНИЕ, КОЙТО ТЕ НЕ РАЗБИРАТ. ПРИ ТОВА - БЕЗОПАСЕН ЗА ЧОВЕКА. НО СЕГА ЩЕ МЕ ОБЯВЯТ ЗА ВЕЩИЦА, АКО КАЖА ЧЕ ТОВА Е ХОМЕОПАТИЯТА!
204
4
 
23
 
! Отговори
Ваксърска Будка преди 2 години
Представяте ли си колко трябва да си елементарен, за да се ваксинираш в парка по съвет на Ани Салич? Това са същите хора, които си пият урината по съвет на Гала.
203
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е-е-е ,дядо Богдане , не се наяде на пари ! Гледай си там пенЦийката и заплатката, не се напъвай да заработваш още кинти от ковида , ме може да ти приседнат ! Що глуnocmu издрънка , що излагации - за пари ...
202
5
 
2
 
! Отговори
Зловещ сертификат преди 2 години
Новите тестове май ще изглеждат по внушително , брутално и застрашително. И ако трябва всеки ден , май по добре да се ваксинирам.