Експерт: Не бустерни дози срещу COVID-19, а годишна имунизация като за грип

Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията, заяви академик Богдан Петрунов
29 яну 2022 10:02, Елка Василева
403
Експерт: Не бустерни дози срещу COVID-19, а годишна имунизация като за грип
Кадър: Нова тв

„Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията. Появяват се нови варианти на вируса непрекъснато. Мутацията на вируса е нормален биологичен процес. На всички вирус – не само на този. Ще има още много други мутации. Въпросът не е в това дали ще изчезне пандемията с Омикрона, а с това, какви мерки ще се предприемат. В момента една от тази мерки е имунизацията”. Това заяви пред Нова тв aкад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките.

Още по темата

Той  беше категоричен, че бустерната доза стимулира производството на антитела. „Не мога да си представя обаче, че непрекъснато ще си правим бустерна доза. Трябва да имаме имунизационна политика, подобна на тази срещу грип. Както всяка година СЗО определя какви са циркулиращите щамове – така трябва да има и ваксина срещу COVID-19, която да се поставя веднъж годишно, съобразно текущите варианти. Данните, които имаме досега показват, че имунитетът след ваксина трае между 8 и 10 месеца”, каза Петрунов.

По думите му колкото повече ваксинирани хора има, толкова по-малко мутации ще има. „Трябва да има поне 80 процента имунизирано население в глобален мащаб, за да можем да кажем, че сме се справили. Разработват се непрекъснато ваксини, които да противодействат на циркулиращите в момента варианти. Но дори и настоящите ваксини защитават достатъчно от тежко протичане на вируса. Няма никакво съмнение, че текущите ваксини предпазват и от Омикрон”, подчерта той.

„Прекаляването с антибиотици носи огромен риск. Опитваме се да убедим не само хората, но и лекарите, че безконтролното изписване на антибиотици е опасно. Ще стигнем до момент, в който ще има такава резистентност към бактериите, че няма да има антибиотик, с който да ги лекуваме”, посочи академикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
5
 
32
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Гореспоменатият е роден 1936г., завършил медицина 1960, алерголог. Дългогодишен агент на ДС. Освен, че не работи, кога е станал и инфекционист?
240
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Нали не бихте допуснали ДРЪГЛИВОТО СИ КУЧЕ в леглото без да сте го обезпаразитили ?"===>Дръгливо куче не допускам на пушечен изстрел затова стоя далеч от ваксинирани.
239
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много умен, компетентен, премерен, винаги точен и информативен. Удоволствие е да го слушаме.
238
9
 
23
 
! Отговори
Алуминий преди 2 години
Някои обясняват агресивността на "ваксинираните" със вредното въздействие на алуминиевия оксид върху мозъка им след "ваксинация" Според мен не е вярно защото се изисква наличие на мозък, а при ваксинираните такъв липсва, щото те ако имаха мозък нямаше да се "ваксинират" Не вярвайте на лъжливите коведарските *** те са рекламни агенти на търговците на "ваксини" плащат им за да ви излъжат да се набоцкате с експерименталните им бълвочи. Краят на ковид мафията наближава
237
6
 
12
 
! Отговори
Абсолютно!!! преди 2 години
До ЕКСПЕРТ!!! А също и ескпертет сътрудник на една много специална организация с абревиатура от 2 букви: "Д" и "С".
236
6
 
10
 
! Отговори
Коведаро стъкмистики преди 2 години
Коведарите са разобличени. За последните десет години смъртните случаи на ден са 290 души. Коведарите лъжат че заради ковид сега уж умирали дневно над 400 души. Какви лъжци са тия, сами можете да установите от един брояч на живо, в реално време показва броя на починалите за деня, изпишете България население 2022 CountryMeters.info, проверявайте всяка вечер към 23 и 50 часа, отново починалите са 285 души, тоест умрелите са толкова колкото преди ПлаНдемията пак 285 а не 400 както лъжат коведарите
235
6
 
6
 
! Отговори
За да си.. преди 2 години
антиваксър..трябва да си против ваксини. Предвид, че това което боцкат в телата срещу Ковид НЕ функционира така както се очаква да функцинира една ваксина (т.е. да защитава срещу заразяване/преболедуване) следователно анти-ковид ваксъри НЕ съществуватизобщо. :)
234
3
 
16
 
! Отговори
Ваксърите... преди 2 години
...не разбрахте ли че претенциите си към "обществото" да се ваксинира можете да ги имате само на Запад? Поради простата причина, че обществото=мнозинството, и в този смисъл обществото в България конкретно е против л..ната, които сте си вкарали в тялото?
233
5
 
21
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Голям злоба струи от ваксинираните сигурно е страничен ефект от ваксината представете си колко още по злобни ще странат след 5 игла.
232
6
 
13
 
! Отговори
до 273 от славянин преди 2 години
Имаш само малък психологически проблем - колкото и антиваксъри да са ''умрели от ковида'', останалите не се на.ират и вцепеняват от страх и не спират да живеят, ''за да не умрат'', като вас ''умните и образовани'' нарковаксъри!
231
6
 
14
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Вчера изкарах настинка за по-малко от 24 часа, ама със всички симптоми на омикрона, пропуснах на пожар да посетя личния си лекар, какъвто нямам, който да ме насочи да си направя тест и о, чудо, днес вече нищо ми няма! Просто вчера изядох две големи глави чесън, изпих няколко горещи чая с джинджифил и си направих упражненията ци-гун, както го правя от 20-тина години и днес все едно, че нищо ми е нямало! Ако бях с акъла на нарковаксър сега щях да съм в болница да ме ''лекуват''!
230
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 267 Много добре, явно нямаш близки, които да пазиш. Личен избор ... Всичко трябва да е така
229
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 255 --------Боледувах, 2 пъти. И ? Вторият път за ден и половина. Сега съм с имунитет до живот. А ти, набучи ли четвъртата доза? Че е време за 5-а напролет!
228
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че беше тоя сенилен старец да ми каже...
227
1
 
20
 
! Отговори
Безплатни ваксини преди 2 години
Е тука требваше да ви светне лампичката от самото начало. Безплатно е само сиренцето в капана на мишката. От 1 година ви го повтарям.. ама много хора загреват твърде бавно.
226
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината е свобода.
225
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите треперят от страх. Айде, прежалете се вече. Няма да свърши света без Вас,ако се боцнеш с една ваксинка.
224
4
 
16
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Много хора се набодоха с надеждата, че като се ваксинират, новините за Кови ще спрат. Даа, даа... амаа....
223
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един вчера се ваксинирал. Днес прочел тук,че не е трябвало,защото някой по-долу писал така. Отишъл в пункта за ваксинация да му махнат чипа. Защо му се смяли?
222
5
 
18
 
! Отговори
До Ваксърска злоба преди 2 години
Злобни са, защото са ваксинирани.