Д-р Симидчиев: Вече може да се предвиди какво ще се случи с вируса

Според специалиста COVID-19 може да бъде управляаем
28 яну 2022 12:18, Петя Славова
132
Д-р Симидчиев: Вече може да се предвиди какво ще се случи с вируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще има ли нов вариант на коронавируса след Омикрон? Според пулмолога и депутат от ПГ на "Демократична България" д-р Александър Симидчиев, вече има възможност да се предвиди как и накъде ще мутира COVID-19.

"Вече може да се изчисли кои са най-вероятните мутации и да се създадат средства, например ваксини, които са за тези варианти на вируса, които биха били най-възможно заразни и опасни в бъдеще", обясни той пред  Нова тв.

"Вече имаме възможността да предвидим какво ще се случи с вируса. Знае се кои части от него ще мутират най-интензивно и какви са посоките на еволюция. На базата на това, което знаем до момента, можем да предвидим накъде ще тръгне самата мутация", каза още той.

Още по темата
"Това е много позитивно, защото този процес става предвидим и управляем", допълни Симидчиев.

По думите му в държави, в които има по-ниско ниво на заразяване или не толкова тежко боледуване, мерките могат да бъдат отхлабени. "При нас за съжаление това, което се получава е, че населението все още остава рисково за тежко боледуване и за висока скорост на разпространение на вируса", коментира пулмологът.

Той коментира и нивото на ваксинация у нас. "Смисълът е ние да се пазим като общност, а когато тези, които искат да пазят другите са около една трета от всички, които подлежат на разпространение на заразата, не можем да се отворим така, като други държави като Англия и Израел, защото там голяма част от обществото е защитено. При нас не е така и затова се налагат мерки", посочи той.

"Още в началото на въвеждане на мерките и ваксините, действията на редица хора доведоха до разколебаване на хора. В момента колкото и да искаме, не можем да наложим мерките, защото 2/3 от хората са против тях и ваксините", каза още Александър Симидчиев.

"Вярвам, че заради високите нива на заразност при Омикрон, доста хора ще се заразят. Въпросът е дали това ще доведе до значим имунитет и дали вирусът няма да мутира. Не говоря за мутация в България, защото сме малка популация, а за това да внесем отвън мутирал вариант, най-често сред хора с по-нисък или недостатък в имунитета, каквито са тези в Южна Африка например", добави пулмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
неверник преди 2 години
Ами то уж и прогнози за времето има........
102
2
 
3
 
! Отговори
Коведаро стъкмистики преди 2 години
Коведарите са разобличени. За последните десет години смъртните случаи на ден са 290 души. Коведарите лъжат че заради ковид сега уж умирали дневно над 400 души. Какви лъжци са тия сами може да се уверите от един брояч на живо, в реално време показва броя на починалите за деня. Изпишете България население 2022 CountryMeters.info, проверявайте към 23 и 50 часа, отново починалите ще са 285 души, тоест умрелите са толкова колкото преди ПлаНдемията ок.285 а не както лъжат коведарите че били уж 400
101
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симидчиев,това ли ти наредиха да говориш твоите господари? Знаем какви сте и от ДъБъ.За колко се продаде?за много ли? Кажете си цената най-накрая,да почнем да ви събираме дарения и да се спрете най-накрая...
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До omg Брат, а за дъртите като Аргирова помисли ли?
99
3
 
24
 
! Отговори
Закоравели преди 2 години
Ако сте гледали записа на срещата между Възраждане и Радка Аргирова за зелените сертификати ще сте видели каква пасима от бели престилки съветват властта.Затова дереджето ни е на този хал.Истинските експерти са в ъгъла избутани от напористи натегачи. Къде е хапчето на Пфайзер,което лекува Ковид?Гоним % за ваксинирането,когато навярно поне 80% вече са срещнали вируса и има стаден имунитет.Сериозни експерти не виждат смисъла от сертификат,ама дъртата съветничка на Петков едно си знае и него си бае
98
2
 
26
 
! Отговори
бреее преди 2 години
Първо коремен хирург, сега пулмолог, все дето не им е работа,но са забогатели яко от нашата пробита здравна система, дават акъл на кило. А пък истинските специалисти са против! Що за гатанка е това?
97
1
 
7
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Боли *** фара за кой не е защитен, да си се защитава самаре сиктир, отваряй всичко
96
3
 
36
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
То е ясно какво вече се случва: В САЩ вече не водят статистика за вируса, Великобритания отмени мерките, в Израел говорят за естествен имунитет. Т.е. вируса вече не е модерен и всички се обръщат на 180 градуса. Кой продал ваксини - продал, кой се набол - набол.
95
2
 
28
 
! Отговори
Знаете - грънци! преди 2 години
Просто вирусът извървя "познатия път". Само дето му слагахте "препятствия" и го карахте да хитрува, та дълго светът не можа да се освЕсти. Ама пусти пари и пусти експерименти!Ха сега, идете целокупно и публично да се извините на Мангъров и си посипете главите с пепел. За греховете ви - има кой да ви съди.
94
3
 
32
 
! Отговори
Боц преди 2 години
Забелязвам напоследък, че ваксинираните ръчички стават все по зли и агресивни. Сигурно това е една от многото странични реакции от ваксините ! Те усещат вече, че имунната им система се скапва и горчиво съжаляват за грешката си да се набодът и единственото което им остава е да пръскат огън и жупел срещу неваксинираните смели хора !
93
1
 
29
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
На няколко пъти се опитвам да попитам този доктор , следното нещо. Защо в момента сме натискани да се ваксинираме с ваксини, които не въздействат върху Омикрон ? По същия начин може да ни карате да се ваксинираме и с противогрипни ваксини с идеята, че може да предпазят някого случайно. Защо е тази истерия с тези ваксини ? Виждате, че след като мина вълната хипохондрици с трета доза, ваксинирането съвсем залиня. Така е защото Омикрон енищо повече от една настинка и минава точно за три дни.
92
3
 
10
 
! Отговори
omg, преди 2 години
относно страничните ефекти, не си много прав! Винаги може да се сподобиеш и с такива, дето трудно се или хич не се лекуват. А и ако сега рипането е с или без повод, не се притеснявай, до време ще да е...
91
1
 
29
 
! Отговори
Гавазка Билянова преди 2 години
Не, не може да се контролира вируса ! Не трябва да свършва пандемията ! Всеки ден трябва да се всява страх и паника у хората до пълното им побъркване ! Ако всичко приключи скоро, ние в БТВ с какво ще си пълним скапаните новини ?
90
0
 
15
 
! Отговори
omg преди 2 години
Предлагам вакцинации за млади дами с най-новата българска ваксина: пенисцилин. Лекува множество физически и психични заболявания. Може да се прилага еднократно или многократно - няма странични ефекти.Ваксината има и много допълнителни ефекти. Например много бързо ще ви се оправи настроението.
89
3
 
8
 
! Отговори
omg преди 2 години
Никакъв шанс да се предвиди какво ще се случи с вируса. Именно за това има много мутации.
88
0
 
14
 
! Отговори
Мисли преди 2 години
Започвам да се страхувам от хора с предпазни маски на лицето....
87
1
 
25
 
! Отговори
Добре че разбра преди 2 години
... 2/3 от хората са против мерките и ваксините.
86
0
 
10
 
! Отговори
док. Симидчиев преди 2 години
ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ БЕЕЕЕЕЕЕ БЕЕЕЕЕЕ !
85
0
 
20
 
! Отговори
П.П. преди 2 години
Държавата и здравната система същестуват в името на нуждите на ЧОВЕКА. Човекът НЕ същестува за нуждите на държавата и системата.
84
0
 
18
 
! Отговори
До 86 преди 2 години
И лекарите и държавата са ДЛЪЖНИ, поради простата причина, че и здравната система и държавата изобщо съществуват благодарение на НАШИТЕ данъци (и на ваксинираните и на неваксинираните). Май верно нещо ви вкарват с тая ваксина с което ви огпупяват дотолкова, че да не можете да загреете че светът и животът НЕ се въртят около ВАШИТЕ представи за "правилно" и "неправилно".