Пик на скрита заболеваемост от Ковид, омбудсманът настоява за безплатни тестове

Ковачева иска да се върнат допълнителните 1000 лв., които получаваха медиците
209

В пика на лятната Ковид вълна омбудсманът Диана Ковачева настоява държавата да възобнови безплатните Ковид тестове и ежемесечното възнаграждение на работещите на първа линия медици. Причината - да се избегнат високите нива на скрита заболеваемост.

Д-р Мирослав Спасов има около 3000 пациенти. Споделя, че от около месец пациентите, които идват при него с положителни бързи тестове, са се увеличили двойно. Но заради липса на безплатни тестове, голяма част от заразените остават скрити.

Още по темата
"Има скрита заболеваемост. Много мои пациенти ми се обаждат, че са си направили домашен тест, който е закупен от аптека, но аз не съм съгласен. Дори и към днешна дата насочването за бърз антигенен тест, където пациента плаща 20лева, се явява пречка", коментира д-р Спасов.

Омбудсман Диана Ковачева настоява да се върнат безплатните тестовете, тъй като голяма част от хората не могат да си ги позволят.

"Зимата ще бъде трудна, за да избегнем варианта хората да ходят болни на работа, защото не могат да си позволят изследване и този въпрос трябва да се обмисли, но съм сигурна, че могат да се намерят средства", смята тя.

Омбудсманът настоява за връщане на допълнителните 1000 лв., които получаваха медиците за борба с Ковид-19.

Личните лекари също очакват допълнителни средства.

"Финансовите помощи не са малки, тъй като за нас това е извънредна работа допълнително полагаме усилия по проследяването и постъпването им в болница", коментира д-р Спасов.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
изкарах ковид за 1 ден с главоболие и лека температура без никакви тестове и лекарства ваксини бустери и др далавеврри
27
3
 
25
 
! Отговори
Несъгласен преди 1 година
Изобщо не съм съгласен с това лобиране за допълнителни пари за лекарите. Първо защото, след като хората "боледуват" скрито, значи нищо им няма и всичко минава леко и бързо. Иначе, болниците биха били претоварени, а не е така. Второ, извинете, но нали работата на лекарите е да лекуват? Или греша? Има ли значение дали лекуват ковид, или инсулт? Всеки пациент е важен. Само не ми казвайте, че инсултът не е заразен, и затова не може да се сравнява с ковид.Просто мислете логично и вижте къде са парите
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В началото ковида си беше много опасен. Сега се вижда, че силата му е много отслабена, пак трябва да се внимава, но преди в болниците имаше по 10 000 души, сега са 1000. Всички ги минахме лятото , но сравнително леко. Възрастните хора най-много трябва да се пазят.
25
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То, ако зависи от тая безполезна миссирка ще ни затваря на базата на нейната измислена скририта заболеваемост.
24
4
 
20
 
! Отговори
Маскиран преди 1 година
И а една статия 200 лаборатории доказаха че Ковид не съществува и тя е скрита от обществото :)
23
1
 
30
 
! Отговори
Скрито покрито преди 1 година
Значи целта е тази прословута скрита заболеваемост да се направи "явна" и после да затворите цялата държава. А, и да изкъртите пейките. И не на последно място да се точи Здравната каса с надписване на скъпите ковид пътеки. Тази заболеваемост води ли до претоварване на болничната система? Не води. Тогава омбуд не знам си какво да се върне в бункера, от който е изпълзяла.
22
4
 
27
 
! Отговори
Е, па... преди 1 година
След като е скрита, как разбраха, че има такава заболеваемост? Видните доценти и професори по ковид вчера единодушно съобщиха, че другата седмица случаите ще намалеят. Не, че до сега са били кой знае колко много, даже напротив. Леко протичащ вирус. И на този фон, дай сега да им дадем по едни 1000 лв добавка на лекарите, че да си вършат работата малко по - качествено, така ли? Всъщност, точно това им е работата - да лекуват хората, НЕЗАВИСИМО от какво са болни!!!! Е, друго си е с още 1000 лв, де.
21
1
 
10
 
! Отговори
Пенкилер преди 1 година
Виждал съм , но няма!!!
20
2
 
22
 
! Отговори
аноним преди 1 година
Тестовете са безполезни,На напълно здрав човек муизкараха положителен за ковид,Аз с почти всички сиптоми,направо си отивах - отрицателен тест.Вболницата не приемаха без ковид.
19
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казаха си най после болката. А тя е 1000 лева бонуса. Няма болни или ако има това са настинали от променливото време. И аз шмърках и кашлях една седмица щото пих студена бира и ядох сладолед след това си пуснах климатика и се уредих с настинка. Ако бях отишъл на доктор щяха да ме изкарат ковидясал. Излекувах се с Аналгин и топъл чай.
18
19
 
16
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Те болните не стоят в кръчмите, а лежат в къщи или в болница. Как очакваш да "видиш" болен в дискотеката или механата? Виж, заразни може да има - тези, които са в инкубационен период и още не знаят, че заразяват. А също и тези с леки симптоми, които не стоят в карантина, а си развяват сополите в обществото. Те са най-опасни.
17
3
 
29
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Какво ли не ще направят,за да изкарат от нищото нова вълна. Смешна работа. Есента ще е добре дошла нали? Да замаже положението, но вече се изчерпа тази психоза. Хората да са наплашени и заврени мечта за всички политици.
16
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елате на черноморието , няма къде да седнеш , пълно е с хора от цял свят , един болен няма. Ядът пият и си носят новите дрехи. Останалото е стай ат хоум , маска и ковид пропаганда
15
2
 
19
 
! Отговори
Ъъъ преди 1 година
И безплатни да са няма никакъФ шанс да СУ правя това, доказващонезнайнокакво нещо
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слагай си лигавника и намордника и не се обаждай.
13
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има скрита заболеваемост, аз съм го изкарал без да разбера.
12
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази явно се бори за интересите на лабораториите.
11
5
 
12
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
В аптеката има тестове по 5лв.Същия ми го направиха в лаборатория 20лв.Затова не ходят хората,ако трябва да тестват 4 членно семейство,къде ще им излезе сметката.Едно е да прежалиш 20лв,друго -80лв.
10
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се разбира "НЕ МОЖЕМ ДА ПИШЕМ ДОСТАТЪЧНО "СЛУЧАИ" ЗА ДА ОПРАВДАЕМ ИЗМИСЛЕНИТЕ МЕРКИ И НАСИЛВАНЕТО ДА СЕ ИНЖЕКТИРАТЕ"!
9
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те мнозинството от болни го изкарват без да разберат, но белте касапи искат да крадат пари и да си придават важност.