Учени доказаха: COVID-19 води до дългосрочна депресия

Лекарите трябвало да включат терапия и за психичното здраве
46
Учени доказаха:  COVID-19 води до дългосрочна депресия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първата вълна на COVID-19 е свързана с дългосрочни симптоми на депресия, установи британско проучване, цитирано от електронното издание "Юрикалърт".

Хората, които са боледували от инфекцията в началото на 2020 г., са 1,67 пъти по-склонни да проявят клинично значими нива на тревожност след 13 месеца в сравнение с незаразените през същия период от време.
Учени от университета на Лийдс са разговаряли с над 3000 възрастни от Великобритания.

Проучването разчита на самопреценката на участниците за COVID-19, тъй като в началото на пандемията изследванията бяха доста ограничени. Въпреки това броят на отчетените случаи на заразените е сходен с тези при две други ключови британски проучвания, проведени по същото време.  

Установено е също, че наличието на психично заболяване преди избухването на пандемията е свързано с повишени шансове за заразяване с COVID-19. Възможните причини за това могат да включват фактори, свързани с начина на живот - тютюнопушене, разклатено физическо здраве заради лошото психично състояние и по-небрежно отношение към спазване на въведените ограничения заради новия коронавирус.

Предишни британски проучвания показаха увеличаване на симптомите на тревожност и депресия при пациенти, които вероятно са се заразили с COVID-19, като се смяташе, че  продължават само до около шест месеца след инфектирането.

На базата на данните от допитването експертите от университета на Лийдс правят предположение, че вирусът може да има по-дълготрайно въздействие върху психичното здраве, отколкото се приемаше досега.

Учените призовават медицинските специалисти да вземат под внимание данни от лечението на заразени с COVID-19   пациенти. "Получените резултати от нашето изследване подчертават колко е важно личните лекари и другите медици да бъдат бдителни към тези по-дълготрайни симптоми и да включат терапия и подкрепа за психичното, както и за физическото здраве на пациентите", инфектирани с новия коронавирус, казва проф. Дарил О’Конър от изследователския екип.  

Учените подчертават, че дългият COVID-19  може да е фактор за техните констатации, тъй като дългосрочни симптоми като умора, нарушения на съня, главоболие, мозъчна мъгла, загуба на вкус и обоняние, както и задух могат да допринесат за тревожност и депресия.

Те са на мнение, че е необходимо допълнително проучване, за да се установят причините за дългосрочното въздействие на COVID-19 върху психичното здраве.  /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: депресиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
8
 
! Отговори
Да ви поздравя :P преди 1 година
Пост ковид депресията е основно създаден, имплантиран, поддържан от медиите насаждащи страх и ужас както и на всички търгаши с бели престилки надушили повод за забогатяване. Този страшен вирус след 2 годишно върлуване така ни изби, че към момента световното население е намаляло едва до 8 милиарда при това голямата му част е застаряла.Ха да видим 6 милиона жертви на ковид към 8 милиарда живо население колко процента е това ? 0,075% жертви на ковид. Е заслужаваше ли си целия цирк ?
34
0
 
6
 
! Отговори
ам'чи тъй де... преди 1 година
Правилно, понеже Св.Кунча Тройновакснати се беше депресирАл за около ТРИ месеца............
33
2
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
А насила натрапените "ваксини" водят до.....Всеки ваксиниран ще разбере,когато му дойде времето.
32
2
 
9
 
! Отговори
NPCта загрейте го бе преди 1 година
Смъртността от неописуемо леката настинка - по данни от цялата фалшива пандемия от цялата планета - независимо колко нагласени и надписани с всички сили са - беше изчислена от доктор Джон Йоанидис - възраст 50-59 г 0.27%; възраст 40-49г 0.082%; възраст 30-39г 0.031%! Надолу няма смисъл да се коментира! ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕОПИСУЕМО НЕВЕРОЯТНО ЛЕКА НАСТИНКА!
31
4
 
15
 
! Отговори
NPCта загрейте го бе преди 1 година
Перфектното биологично икономическо оръжие! Убива по-малко от 0.05%, а при възраст под 40 г. е напълно безвреден. Затова пък може да се използва като плашило от медиите, да се диагностицира с фалшивия тест, да се затварят бинеси и да се заключват хората в "локдан" заради смехотворната слаба настинка! И да се пробутват фалшивите, безполезни, зловредни, смъртоносни "ваксини", които за две години надминаха по общ брой докладвани смъртни случаи и тежки увреждания ВСИЧКИ ДРУГИ ВАКСИНИ ЗА 50 години!!!
30
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би е перфектното биологично икономическо оръжие. Убива 6%, а 35% праща в дълги болнични заради нелечими проблеми от постковид, не работят, а работещите им плащат рехабилитациите, a локдауните и карантините скапват допълнително икономиката. Антиваксърите плашат с всъщност единственото ефективно предпазно средство -ваксинацията и така допълнително допринасят за разрухата на държавата. Сложи и проst народ, податлив на манипулации, и картинката е ясна.
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би е перфектното биологично икономическо оръжие. Убива 6%, а 35% праща в дълги болнични заради нелечими проблеми от постковид, не работят, аработещите им плащат рехабилитациите, локдауните и карантините скапват допълнително икономиката. Антиваксърите плашат с всъщност единственото ефективно предпазно средство -ваксинацията и така допълнително допринасят за разрухата на държавата. Сложи и *** народ , и картинката е ясна.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учени доказаха, че ковид е крив за вдигане на банковите лихви и цената на петрола. Тургай маските и шсъ упрайш!
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя са аз от какво ме сърбят две години ноктите! Учени доказаха, че е постковид синдром. Еле, олекна ми, кат разбрах. ... А депресията е последица от зяпане на глупости по ТВ и слушане на лъжи и пропаганда, писане и четене в разни лелински форуми с насъбрани кокошки и платени да стресират народа тр олове, затваряне вкъщи с месеци, парцалесване на устите и набиване на експериментал ки.
26
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твърде болезнено е да осъзнаеш, че си бил излъган от антиваксъри, че плиткоумието е довело до смъртта на твои близки и познати, че ковид е причинил доживотни страдания на оцелелите. Иска се мъжество за това.
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До депресии водят имунизациите срещу Ковид. Особено като разбере човек страничните им действия!
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
TOВА Е ЗАРАДИ ЕЖЕДНЕВНИЯ ТОРМОЗ ПО МЕДИИТЕ, но сатанистите от СИФ го знаят много добре
23
4
 
6
 
! Отговори
Неам нерви преди 1 година
Стига глупости Къде е професорът предач на козя козина дето бабуваше на ковид вълните.Истината е че празния джоб и несигурността викат депресията
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При учените обаче, няма депресия. /Луд умора няма/
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няколко човека, които познавам преди преболедуването през 2020 година бяха нормални, а сега ....
20
4
 
7
 
! Отговори
Дънди преди 1 година
Заради Ковида станах: наркоман, пияница, проигравам си заплатата в казино. Ама депресия нямам.
19
5
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Кукуруку
18
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези същите учени първо да се научат как се изолира вирус по надлежния ред, после да изолират Ковид, тъкмо ще спечелят наградата от 1 млн. долара и чак след това да разправят до какво водел Ковид.
17
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вирусът предизвиква мозъчно възпаление, автоимунен енцефалит. Затова след "оздравяването" започват истинските мъки. Депресия, паническо разстройство, ПТСД, мозъчна мъгла, деменция.
16
7
 
9
 
! Отговори
Имах болежки преди 1 година
Кокаляшкин скърцаха, зъбите тракаха. Ударих си 15 вакси. През ден се бода! Щастлив съм! Всичко ми мина! Да живее ПайзерЯ и Урцулката да е жива, че ги накупи тез илачи и ни ги раздаде на калпак. Зелени сертификати имам ПЕТ! Сложил съм ги в рамки да си ги гледам да се гордея.