БАН: Ваксините срещу COVID-19 облекчиха сблъсъка между хората и вирусa

Според проф. Александрова не бива да подценяваме птичия грип
6 мар 2023 23:10, Йоана Цонева
105

Хората нямат нужда от ваксини срещу COVID-19, редно ли е да прекратяваме доставките?

"Въпреки високото ваксинационно покритие, в редица държави до други части на света ваксините не са достигнали. България е на едно от първите места след Перу по най-висока цена, платена в човешки животи. Една от причините е ниското ни ваксинационно покритие", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея страницата с ваксините не е затворена, защото те ще бъдат актуализирани при необходимост в бъдеще.

"В клинични проучвания са и комбинирани ваксини срещу грип и COVID-19 - двата сериозни играча по време на есенно-зимния сезон. Усъвършенстват се ваксините и в посока да бъдат в по-широк спектър на действие", коментира проф. Александрова.

Tя обясни, че ваксините да имали важна роля да облекчат сблъсъка между хората и вируса. "Вирусът няма да спре да мутира. Факт е, че не се е появил вариант, който да успее да заобиколи имунитета, създаден от ваксина или преболедуване", посочи още гостът и коментира разпространената от СЗО информация за птичия грип.

"Вирусите са с нас. От началото на миналата година птичия грип се разпространява доста интензивно. До момента повече от 50 млн. птици или са загинали поради болестта, или са били унищожени, с цел ограничаване на разпространението в САЩ и още 50 млн. в Европа. Тя засяга домашните, дивите птици. Хората се заразяват от птици - при директен контакт. Предаването от човек на човек е много трудно, но не трябва да забравяме, че грипните вируси са изменчиви", смята вирусологът и успокои, че всичко това се следи много стриктно.

"Грипът има изградена мрежа в цял свят. Няма да се започне от нулата с ваксината. Имаме данни, че някои от наличните противогрипни агенти биха ни помогнали. Притеснява ме, че вирусът засяга много сериозно птиците. Може да нанесе много щети. Има единични случаи на регистрирани хора. Към момента няма място за притеснение, тъй като нямаме данни, че той се разпространява между човек и човек. Трябва да се следи", заяви проф. Александрова.

В студиото вирусологът сподели, че е чувала в практиката си различни притеснения свързани с ваксините у нас. "Майките се страхуват при поставяне на ваксините, включени в задължителния имунизационен календар, как ще ги понесе имунната система на детето. Много страхове има, повечето нямат основание. Има много митове покрай ваксините, трябва да се говори по темата", на мнение е гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таси сатанистка, продала душата си, умора няма.
52
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
блатното чудовище пак вади страшилки - ни мойш да ме стреснеш
51
2
 
19
 
! Отговори
До 69 преди 1 година
Напълно съм съгласен! Обстановката преди 24 февруари беше изключително напрегната. Ковидарите подгряваха чрез медиите обществото за идването на нова смъртоносна вълна от "кошмарния" щам Омикрон, сертификатите предстоеше да важат вече само след бустер за 3 месеца, на крачка бяхме от налагането на изискване за задължителна ваксина за държавните служители, иначе на борсата. В редица държави имаше пълзяща криминализация на отказа от ваксина. И внезапно всичко свърши за 24 часа! Да се знае и помни!!!
50
0
 
21
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Не се ли хващат , радке? Защо ли? Не мога да питам съседите, набодените , те милите вече са на по - добро място. От инсултче. Гаранция. 2 години. Толкова.
49
1
 
22
 
! Отговори
От Берлин преди 1 година
Ковид-Фашагите още ви лъжат в очите!!! Не им вярвайте....
48
1
 
39
 
! Отговори
Кунчо преди 1 година
Здрави хора бяха подлагани на карантина,и съдени за по 10 000 лева,че не спазили карантината,тези хора срама нямат ли?Това си беше чист геноцид с този измислен вирус!Възмездие няма ли?Тези престъпници унищожиха,бизнеси,човешки животи,и пак продължават да го правят!
47
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оф, всичко друго отслабна, но не и Александрова от БАН
46
0
 
20
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 година
Така е како Радке, така е.......вЕрваме!
45
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно трябва да ясно! Добър или лош,русофили или русофоби- единствено на Путин дължим изместването на фокуса и спирането та КОВИД тормоза! За всички ни е ясно ,че това бе цирк ,видно е и сега,живота се върна буквално за 24 часа в нормалното си русло след началото на войната. Всяко зло за добро но: злото не спи ,всички тези хиени чакат отново своя час и за съжаление един ден ще ни нападнат още по настървени и гладни ! Дано само не е скоро..
44
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксините напълниха джобовете на такива буцести аморални персони като тази на снимката. И не само че не облекчиха "сблъсъка", Ами го задълбочиха, проточиха във времето и само Господ знае какви ще са дългосрочните ефекти за набодените от тия химикали.
43
0
 
28
 
! Отговори
Александрова преди 1 година
Я да мълчите и да си слагате маските! Не разбирате от нАука пр.ос.таци такива! Ваксините са особено полезни и доходоносни за мен и другите професори!
42
0
 
34
 
! Отговори
франкенщайн преди 1 година
това чудовище пак изплува за да плаши хората
41
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв сблъсък бе крадло, никой не се ваксинира в България! Не очаквахте такъв развой на събитията, а? Ще отговаряте пред българите за престъпленията си!
40
0
 
20
 
! Отговори
Цанко Антивакс преди 1 година
Туй кюфте още ли се обажда? Явно не е набодено. Иначе до сега да е опънало внезапно петалата, както обичайно става с Пфайзер ваксинираните с наднормено тегло.
39
0
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Много оригинално име.... Същото и за третополовите, но вие пък го обичате
38
0
 
17
 
! Отговори
Ivo преди 1 година
С такава жена ваксина не ти трябва.Това корумпирано и алчно нещо трепе с поглед
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гуси, пак ли ти
36
0
 
17
 
! Отговори
Biohazard преди 1 година
Украинките ваксинирахте ли?
35
0
 
20
 
! Отговори
Цар Антивакс Велики преди 1 година
Да се бодем с никому неизвестни бъркочи, защото по птиците било имало грип....Това е просто гениално!
34
17
 
2
 
! Отговори
Д-р Радева преди 1 година
Стига сте писали срещу жената, не ви ле срам! Изключително ерудирана и симпатична жена! Колкото е красива и млада, два пъти е по- умна и достойна! Засрамете се!