Pfizer и BioNTech искат по 10 долара за всяка ваксина, от която ЕС се откаже

България иска договорът да бъде прекратен без неустойки
2 май 2023 12:35, Стела Стоянова
48
Pfizer и BioNTech искат по 10 долара за всяка ваксина, от която ЕС се откаже
Снимка БГНЕС

Страните членки да плащат половин цена или около 10 евро за всяка от 70-е милиона дози, от които ЕС се отказва. Това е новото предложение на Pfizer и BioNTech във връзка с прекалено големите количества ваксини срещу коронавирус, поръчани от Брюксел, пише в. „Файненшъл таймс“, цитиран от БТА.

Освен това промените в договора ще позволят на ЕС да премине към по-нови ваксини, пригодени за „всички бъдещи варианти на COVID-19, допълва изданието, като се позовава свои източници. Припомняме, през януари Ройтерс съобщи, че ЕС води преговори с двете фармацевтични компания с цел да съкрати броя на дозите ваксина, които Брюксел се ангажира да закупи тази година.

Още по темата

Преговорите се водят в момент, в който Евросъюзът планира да преразгледа законите, уреждащи оценяваната на 148 милиарда долара фармацевтичната индустрия. ЕС се надява, че с новото законодателство ще успее да разшири достъпа до евтини лекарства на фона на изтощените от пандемията здравни бюджети на страните-членки.

Pfizer отказа да коментира публикацията на „Файненшъл таймс“, но отбеляза, че преговорите се водят „добросъвестно от всички страни“, отбелязва Ройтерс.

България и Полша отказаха да подпишат споразумението между ЕС и Pfizer. Те настояват или договорът за ваксини да бъде прекратен, но без да се плащат средства за дози, които освен че няма да бъдат получени, дори няма да бъдат произведени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези 700 млн евро сега да ги плащат чиновниците в ЕС, които са поръчали няколко пъти повече дози отколкото е цялото население на ЕС!!!!
15
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако правилно си спомням, 5 държави са преговаряли от името на всички в ЕС. Аз лично настоявам за повече подробности за това кои са държавите и информация за връзки и интереси на тези 5 държави с тези компании. Защото се планира предоговаряне на "ваксини" за всички "бъдещи Ковид", за всички "видове рак", аз добавям от себе си - включително рак от всички бъдещи ваксини. Защото явно 5 държави държат останалите в капан чрез видове лекарства и "иновативни" скъпи лечения и забрани на евтини ефективни.
14
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално, ти ако си договорил и не го изпълниш, какво следва? Да не говорим, че никой не предполагаше, че бг народ ще излезе толкова *** и ще повярва на конспиратори.
13
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фон дер Лайнката трябва да се съди до дупка за неизгодните договори с двете компании!!!!
12
8
 
12
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Компаниити на Саша точат Европата чрез Лайнянения им слуга.
11
1
 
28
 
! Отговори
да плащат преди 1 година
тъпирите боко коце ботокса и тн дето решиха да бодат народа без да го питат
10
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни безсрамници. Не само че не трябва да им се плащат неустойки ами трябва да ги съдят за престъпления срещу човечеството. Едно че принудиха нормалния човек да е затворен у дома си и второ че налагаха задължителни инжекции за да може човек да работи за да се прехранва. И всичко това криейки договора за така наречените ваксини и тяхното съдържание.
9
3
 
56
 
! Отговори
София преди 1 година
Да ги плати бабичката от ЕК. Ама не през нашите данъци. Щото тя лобира за тия глупости, а като тръгнаха да я разпитват се покри моменталически.
8
2
 
27
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
По 10 ст. им давам :)))
7
2
 
13
 
! Отговори
Факт преди 1 година
България спасява цивилизацията и човечеството за пореден път с помощта на великите полски рицари...
6
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бе, те са загрижени за здравето ни.
5
3
 
45
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
финансов одит на ек за ваксините и траншовете за украина
4
3
 
58
 
! Отговори
Игленик преди 1 година
Ето за какво беше голямото боцкане. Да не мислите, че някой се загрижил за здравето ви?
3
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мерси - предпочитам да си набоцкам по 10 игли на месец
2
3
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз искам забрана на всички продукти на тези фирми в Европа, отнемане на имуществото и доживотен затвор за бюрократите, които лобураха за пеодуктите им, начело с Е. Макарон и Урсула.
1
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги плати Урсулата но от личната си сметка, а не от общия европейски кюп.