Бързи кредити - колко ще ги вземат в кризата?

Експерти очакват засилено търсене, но изгодни ли са?
Обновена: 9 апр 2020 21:27 | 9 апр 2020 21:19, Веселина Йорданова
10

Засилено търсене на бързи кредити очакват експертите в условията на криза. Те не са обхванати от банковата ваканция, която се очаква БНБ да одобри официално по предложение на търговските банки.

До преди няколко дни Габриела Новакова е изплащала потребителски кредит при условия, договорени преди две години. Заради ситуацията в момента предоговаря нова по-висока сума, но при изгодни за нея условия: по-дълъг период от време и с по-ниска лихва, което води и до по-ниска месечна вноска.

"Моята работа и доходите за момента са сигурни. Реших да предоговоря кредита си съответно за по-голяма сума, но при по-разумна лихва", сподели Габриела.

В случая на Габриела промени на работното място няма и въпреки това е потърсила начин да намали месечната си вноска. Ако обаче се появи дестабилизиране на доходите ни: във всичките си форми, новият кредит е опасен ход.

"Нека сме реалисти - трябва да разсъждаваме от гледна точка на това, че банката иска да направи печалба и ако това е изгодно за банката, тя ще го направи – те не са благотворителни дружества", обясни Васил Кендов от Асоциацията на потребителите на банкови услуги, предаде Bulgaria ON AIR.

Ситуацията, в която много хора остават без доходи за няколко месеца, води до засилено търсене на така наречените бързи кредити. Те са изключени от мораториума върху вноските по заемите. От друга страна се очаква търговските банки да определят условията за предложения от държавата безлихвен кредит до 1500 лв.

"Това са 1500 лв. кредит, който е даден, но трябва да се връща. Ще видите, че няма да има много възползвали се от този вид кредит и пак казвамq той е за хора, които продължават да работят", смята Кендов.

Според експертите трябва да се въведат и нови условия при тегленето на бързи кредити, но от бранша са притеснени, че може да се наложи да отпускат средства, без гаранция, че заемът ще бъде върнат навреме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който очаква някой да получи пари без лихва - не го лови и коронавируса!!
6
0
 
44
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Споко, Борисов се погрижи и затова. Дадоха 75 млн. на колекторите. Сега е момента, докато хората са под карантина. Иначе, нито той, нито финансовия знаели какво става в държавната Банка за развитие, която оперира с 4 млрд. и където ще влезнат част от новите 10 млрд.
5
1
 
60
 
! Отговори
Макс преди 4 години
Бързи кредити взимат само неразумните хора или такива които са с лоша кредитна история. Бързия кредит е като сам да си поставиш примата на врата.
4
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колекторски фирми на герберастките крадци пак ще намажат.
3
0
 
53
 
! Отговори
селтак преди 4 години
Ама ние от 30 год. не сме излезли от кризата !
2
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Криза Рая за лихвари и олигарси .
1
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз днеска теглих. Писах ББ за лице за контакт и Мавродиев за поръчител. Веднага ме одобриха.

Спонсорирани публикации