Незапочналата битка за София: Манолова води на Фандъкова с 5%

Борисов и Слави Трифонов с еднакъв рейтинг
Обновена: 14 авг 2019 13:06 | 14 авг 2019 12:42,
351
Незапочналата битка за София: Манолова води на Фандъкова с 5%
Снимка: БулФото

Два месеца преди провеждането на местните избори в страната, евентуалната кандидатура на Мая Манолова за кмет на София би детронирала от поста сегашния столичен управник Йорданка Фандъкова, сочи ново проучаване на социологическата агенция "Маркет линкс", поръчано от "Офнюз".

Още по темата

Данните от месец август сочат, че Манолова би получила на първи тур 28% от гласовете на софиянци, а Фандъкова - 23%. Третото място е за единствения официално обявен кандидат за момента - активистът от "Спаси София" Борис Бонев със само 7%.

По всичко личи, че битката за София ще се води именно между Манолова и Фандъкова.

Изследователите правят уточнението, че все още нямаме други официални кандидатури и изследването е единствено на база предполагаемите имена.

Мая Манолова дърпа на сегашната кметица Фандъкова най-вече с оглед на констатирани разлики в общественото одобрение и личния им рейтинг. По този показател омбудсманът печели 63% одобрение срещу само 26% неодобрение.

Йорданка Фандъкова пък получава подкрепата на 48% от софиянци, срещу 49%, които не одобряват нейното управление.

Интересно е сравнението в одобрението на шоумена Слави Трифонов и премиера Бойко Борисов. Двамата се движат в пакет, като Трифонов получава 35% подкрепа, точно колкото и Борисов. Дългия обаче има само 52% неодобрение, срещу 60% за премиера.

На дъното на класацията пък е лидерът на БСП Корнелия Нинова с 20% подкрепа срещу 76% неодобрение.

Иначе изследователите от "Маркетлинкс" очакват сравнително висока избирателна активност сред столичани на изборите. Цели 54% от тях са отговорили, че със сигурност ще участват във вота. Тези, които са убедени, че няма да стигнат до урните са само 6%.

Относно електоралните нагласи за бъдещия Столичен общински съвет, данните показват, че въпреки изоставането на основния си кандидат за кмет, ГЕРБ отново ще спечели повечето места с 22% подкрепа. БСП и дясното обединение "Демократична България" събират по 12% и си делят второто място, следват ВМРО и Воля.

Евентуалното участие на новата партия на Слави Трифонов - "Няма такава държава", би събрала едва 1% от гласовете на столичани.

Изследването показва и че най-големите проблеми на София според нейните жители са замърсяването, лошата организация на движението, мръсния въздух, презастрояването и лошата пътна инфраструктура.

*Проучаването е дело на социологическата агенция "Маркет линкс" по поръчка на "Офнюз". Извършено е чрез смесен метод на пряко-лично интервю и онлайн анкета. Размерът на извадката е от 505 души над 18 години в 50 гнезда. Периодът на проучването е от 1 до 6 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ю кортесВиеш ти ,ама който и да е друг ще избере София ,но няма да е кака ти Данче ,както беше с баба Цецка -така ще стане ! Синя София не вярва че Герб са демократи и с право !
211
8
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 4 години
Нека бъдем реалисти!И двете са популярни и са се доказали до днес,но софиянци обичат ГЕРБ,който е еталон за честност и почтеност и съответно ще преизберат г-жа Фандъкова!
210
5
 
10
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
Същата агенция прогнозираше победа на бесепе на последните избори.....Сестра Галева костинбродска е високомерно кречетало
209
1
 
2
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До 223. Амииии, не позна. Ела пак след изборите да си пишем.
208
5
 
11
 
! Отговори
ЕС форевър преди 4 години
ГЕРБ няма конкурент, тия дърти кифли ли ще са конкуренция. Като казвам дърти кифли имам предвид Славчо и Мая, засега.
207
3
 
8
 
! Отговори
До РЕДАКЦИЯ преди 4 години
До гл.р-р Сашо Попов. Откога пускате такива глупости? 505 души извадка изследване ли е??? Този сайт беше хубав преди време.
206
4
 
11
 
! Отговори
Изнервен преди 4 години
До 219. Същите глу.пости ги пишеше и преди евроизборите, нали? Ама изядохте дръвцето. И я хубаво ни обясни какво по-добро очакваш за София от червената сли.ва Манолова? Ама си помисли добре преди да отговориш.
205
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ще гласувам за младото момче от СПАСИ СОФИЯ.Вижда ми се читаво.
204
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и аз не съм фен на Мая, но ще гласувам за нея, само и само да се махне тая некадърница, която съсипа София
203
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами прав е човека, необходим е общ фронт "ВСИЧКИ СРЕЩУ ГЕРБ" иначе байхУ Йя и байхУ Йьовете ще са вечни ... В случая трябва да се подкрепи партията, която има най големи възможности да гътне тая напаст и това в момента е БСП!!!Няма леви, няма десни трябва обединение!!!!И Сталин, Чърчил и Рузвелт не се обичаха, но се обединиха да смачкат Хитлер!!!!
202
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е важно каква кандидатура за кмет ще издигнете, когато главен прокурор ще е Гешефт. Не е важно кой за кого гласува, когато КОЙ брои бюлетините.
201
2
 
5
 
! Отговори
До 211 преди 4 години
Май ти не виждаш."Археологията" излезе турски зид от преди около 150-160 години. Нищо важно.
200
7
 
15
 
! Отговори
The One преди 4 години
Много хубава снимка сте сложили, прилича на уморена лисица :) "Изследването" няма да го коментирам, едва ли някой, който е с ума си, ще повярва на такива измислици.
199
5
 
10
 
! Отговори
Само едно нещо преди 4 години
Не е ясно ощеДали след поредната загуба *** Ша подаде оставка , която пак Ша оттегли на поредния конгрес на шайката Мдааа
198
3
 
12
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
"...води на фандъкова". това по някакъв инстаграмски ли е?
197
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ако Слави направи един концерт преди изборите, е доста съмнително дали ще събере само 1% от гласовете на столичани.
196
10
 
13
 
! Отговори
Мая Средния Пръст преди 4 години
Ще стане кмет на София само ако червивата армия пак ни окупира. Мда
195
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пише се отраснал. А ако си роден тук е важно, до кой клас си учил.
194
1
 
10
 
! Отговори
probi преди 4 години
Много, много отдавна не вярвам на абсолютно никакви социологически проучвания , коментари , изследвания и подобни.
193
8
 
12
 
! Отговори
До 205 преди 4 години
То Мафиянски като беше роден в София, нещо по-различно ли беше? Важното е кметът да не е от мафията, но това няма да стане. Нали видя какво направиха с Иванчева....