Незапочналата битка за София: Манолова води на Фандъкова с 5%

Борисов и Слави Трифонов с еднакъв рейтинг
Обновена: 14 авг 2019 13:06 | 14 авг 2019 12:42,
351
Незапочналата битка за София: Манолова води на Фандъкова с 5%
Снимка: БулФото

Два месеца преди провеждането на местните избори в страната, евентуалната кандидатура на Мая Манолова за кмет на София би детронирала от поста сегашния столичен управник Йорданка Фандъкова, сочи ново проучаване на социологическата агенция "Маркет линкс", поръчано от "Офнюз".

Още по темата

Данните от месец август сочат, че Манолова би получила на първи тур 28% от гласовете на софиянци, а Фандъкова - 23%. Третото място е за единствения официално обявен кандидат за момента - активистът от "Спаси София" Борис Бонев със само 7%.

По всичко личи, че битката за София ще се води именно между Манолова и Фандъкова.

Изследователите правят уточнението, че все още нямаме други официални кандидатури и изследването е единствено на база предполагаемите имена.

Мая Манолова дърпа на сегашната кметица Фандъкова най-вече с оглед на констатирани разлики в общественото одобрение и личния им рейтинг. По този показател омбудсманът печели 63% одобрение срещу само 26% неодобрение.

Йорданка Фандъкова пък получава подкрепата на 48% от софиянци, срещу 49%, които не одобряват нейното управление.

Интересно е сравнението в одобрението на шоумена Слави Трифонов и премиера Бойко Борисов. Двамата се движат в пакет, като Трифонов получава 35% подкрепа, точно колкото и Борисов. Дългия обаче има само 52% неодобрение, срещу 60% за премиера.

На дъното на класацията пък е лидерът на БСП Корнелия Нинова с 20% подкрепа срещу 76% неодобрение.

Иначе изследователите от "Маркетлинкс" очакват сравнително висока избирателна активност сред столичани на изборите. Цели 54% от тях са отговорили, че със сигурност ще участват във вота. Тези, които са убедени, че няма да стигнат до урните са само 6%.

Относно електоралните нагласи за бъдещия Столичен общински съвет, данните показват, че въпреки изоставането на основния си кандидат за кмет, ГЕРБ отново ще спечели повечето места с 22% подкрепа. БСП и дясното обединение "Демократична България" събират по 12% и си делят второто място, следват ВМРО и Воля.

Евентуалното участие на новата партия на Слави Трифонов - "Няма такава държава", би събрала едва 1% от гласовете на столичани.

Изследването показва и че най-големите проблеми на София според нейните жители са замърсяването, лошата организация на движението, мръсния въздух, презастрояването и лошата пътна инфраструктура.

*Проучаването е дело на социологическата агенция "Маркет линкс" по поръчка на "Офнюз". Извършено е чрез смесен метод на пряко-лично интервю и онлайн анкета. Размерът на извадката е от 505 души над 18 години в 50 гнезда. Периодът на проучването е от 1 до 6 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега Фандъкова ремонтира улица Малко Търново. Затвориха я на 23 юли 2019, със срок 15 септември 2019 за 30 метра улица. Освен, че я разкопаха първият ден, повече там работници няма. Колко ли милиона наши пари ще плати Фандъкова за "ремонта" на 30 метра улица Малко Търново
191
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София ще цъфти, цъфти, разцъфва все повече.Дай Боже пак някой ден този град да се ръководи от човек роден и отрастнал тук...
190
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е лесно да се работи в жанра От умрял писмо: газ от Туркменистан, завод на Фолксваген, завод на Тойота и пр.Днешните медии обаче се трудят усърдно и навремето като нищо щяха да ни убедят, че ще дочакаме и комунизма.Тази вечер по една телевизия ни разказаха, какъв разцвет на чуждите инвестиции преживяваме.Чак ще ни задавят проклетите инвеститори.
189
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо ви повярвахме, да знаете!
188
9
 
15
 
! Отговори
miko преди 4 години
Тва на Румяната Бачварова агенцийката.Боко я прати на сладък пост в Израел, а тя сега така му се отблагодарява - с манипулации и стакмистики. Едва ли софиянци са такива балъци, че да заменят Данчето със сестра Галева.
187
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Бузлуджа ли правите допитване :)
186
11
 
1
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Правителството на ГЕРБ ще бъде поставено на трупчета, защото играе против енергийните интереси на великите и всемогъщи англосаксонски корпорации и банки!!!Скандал до скандал, до като падне и последния бастион на кукловодите и червените генерали!!!Народът ще бъде настроен до крайна непоносима степен, срещу политическия и бизнес елит, а ние това го умеем!!!Агент Рики Грийн!ЦРУ!!!
185
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ремонтите в София са безкрайни.Затварят важен булевард с месеци, а там на място виждаш трима байковци се подпират на лопатите за по 4 часа на ден, два дни в седмицата. И това с месеци.Бих гласувал за този, който обещае, че ще поиска на такива улични ремонти изпълнителят да работи на 3 смени, 7 дни в седмицата.
184
9
 
8
 
! Отговори
Само Левски преди 4 години
Кака Данче ще я отнесе дупнишката мадона.
183
8
 
13
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Перефразирам предизборния слоган на червенококите преди години :"Гласуваш за Манолова, получаваш Йотова и ***"!
182
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледайте Сенките на София. Който и да е на поста, няма как да поправи щетите. Дори да го иска ще са необходими много средства, които няма от къде да вземе. Гласувайте за ГЕРБ, че да закриват по-бързо държавата.
181
12
 
16
 
! Отговори
Мръхла преди 4 години
Челичката ще е следващото фиаско на самоповярвала си .ифла- Бърбореков в пола. Това ще е вечен срам за институцията на омбудсманството, да е люпило на самовлюбени политически кариеристи ....и то губещи изборите!
180
9
 
6
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Апартаментгейт и къщичките за гости дойдоха като предупреждение за ГЕРБ от американските служби , защото някой беше се отклонил от правия път!!!Това е само първи етап, ще има жесток удар по гербавато правителство, ако продължава да се заиграва с руския газ, който трябвал да пълни тръбата на газов хъб Балкан!А не може ли да я пълните с турска, с гръцка или с американска газ???Агент Брендън Грийвъридж!ЦРУ!!!
179
6
 
10
 
! Отговори
Крис преди 4 години
Кметският пост за кмет на София е под нивото и! Тя направо си е за МинистърПредседател!
178
10
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Софиянци,ясно че пак ще изберете самоковската бойкоослушна овца.Обаче повече да няма оплаквания за откраднати пари и лошо строителство/ремонти!Вие си я избирате и ЩЕ ТЪРПИТЕ!Не досаждайте на другите с мрънкането си.Ако искате промяна-направете си я.И въобще няма нужда да е Манолова,примерно.
177
10
 
14
 
! Отговори
До Винету преди 4 години
Ех,Винету,ако беше прочел поне още една книга,можеше и да ти светне,че вашата далавера с Костинброд не мина само защото Мая Манолова я огласи.Но пък другите ви далавери си останаха и затова печелите.Не познавам човек,който да ви харесва.Напротияв,хората са отвратени и омерзени от вашата наглост и безочие,последното от които е назначаването на шефа на КОНПИ за посланик във Валенсия.
176
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъчката била ли е кмет ? аз пък не мисля ,тя е само едно мън ,мън като правосъдният Дани...Софиянци не харесват послушковците ,отличниците, магаретата на негово величество....и този път Данчето ще е само курбан какъвто беше и баба Цецка !
175
18
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Аз съм за Манолова. Фандъкова направи много гафове с всякакъв вид нескопосани ремонти. Харчи парите ни безотговорно, не я искам. Манолова може да се бори и постига целите си, това е нужно на столицата, а не някаква овча послушница.
174
2
 
15
 
! Отговори
Любопитен преди 4 години
Проучването обхванало ли е ро*мските квартали с въпроса:"За кого бихте гласували срещу 50-100лв?".Ако не е-данните няма как да бъдат верни....Като на евроизборите-в социологическите проучвания не бе отчетен евроентусиазмът на индобългарите,добре стимулиран от хората на Пеевски/Доган в полза на ГЕРБ,ха-ха!
173
1
 
11
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Говорете ми за къщичките за гости, защото това е свързано с кметовете и местното управление!!!Там е истината, говорете ми за къщичките за гости, което показва на практика как функционира държавната и общинска администрация, и чий интереси защитава???!!!Агент Ървин Баладар!ЦРУ!!!