"Граф Дракула е бил 100 процента сърбин!"

Румънци намират грешки в публикация, в която се твърди това
Обновена: 6 дек 2011 07:32 | 6 дек 2011 07:18, Елка Василева
115
"Граф Дракула е бил 100 процента сърбин!"
Замъкът на Дракула. Снимка: Reuters

Един белградски таблоид лансира шокираща хипотеза: Влад Цепеш бил сърбин по произход, пише днес румънският вестник "Котидианул".

За да подкрепи теорията, един сръбски историк се позовава на прочутия роман на Брам Стокър "Дракула" от 1897 г., който обаче няма никаква историческа база, отбелязва "Котидианул".

"Граф Дракула е сърбин", пише в заглавие на първа страница сръбският всекидневник "Курир" в броя си от 3 декември 2011 г.

"Моят народ е умирал в битката в Косово", са думи на Влад Цепеш от известния роман "Дракула", пише в статията, публикувана в сръбския вестник. Теорията е лансирана от Йован Деретич, спорен сръбски историк, автор на редица проучвания за произхода на сръбския народ.

"Голям срам споходи моя народ в Косово през 1389 г., когато знамената на власи и унгарци коленичиха пред Младия полумесец. Оттогава само един войвода от моята кръв е успял да премине Дунава и да победи турците на тяхна земя", казва Влад Цепеш в романа.

Защо румънският граф Дракула ще каже, че турците са покорили народа му, когато се знае, че в Косово с османците са се били сърби? Дали това значи, че средновековният румънски благородник, който е послужил за вдъхновение на литературния образ на граф Дракула, не е бил всъщност сърбин, пита "Курир".

"Дракула е бил 100 процента сърбин! На надгробния му камък има надпис:"Тук почива Влад Цепеш, раб Божий", на чист сръбски език. Какви доказателства повече искате?", казва още Деретич.

Историкът отива и още по-далеч: "Впрочем мнозинството от днешните румънци са сърби по произход. Много хора не знаят, че до 19 век румънците са говорили на нашия език и са ползвали нашата писменост. Наричахме ги власи, тоест пастири, защото населението на Трансилвания се занимава основно с този клон от земеделието", казва Деретич.

Статията в "Курир" изобилства с грешки, една от които е твърдението на автора, че Влад Цепеш е роден в село край румънския град Търговище, докато според историческите източници той е роден в Сигишоара, отбелязва "Котидианул“, цитиран от БТА.

 


115
Още по темата: граф Дракуласърбин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У пичка ти материну,я сисати крв! - Граф Дракула 1431 г.
112
1
 
2
 
! Отговори
тцЪ преди 7 години
Верно ли?!? Сега ще наскачат макетата, да заявят че Дракула е баш македонец :)
111
0
 
5
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Влад Цепеш се ражда на 7 декември 1431 в крепостта Сигнишоара. Баща му Влад Дракул по онова време е военен губернатор на Трансилвания - пост, на който го е назначил император Сигизмунд. Според някои наскоро публикувани изследвания на румънски и унгарски историци, Влад е бил член на малко известния Орден на Дракона, създаден през 1387 от императора и съпругата му Барбара Джили. Това рицарско братство, много наподобяващо ордените на тамплиерите или йоанитите, е трябвало да защитава католическата вяра и организира кръстоносни походи срещу заливащите Балканите турски пълчища. Именно споменът за принадлежността на Владстарши към ордена, кара по-късно румънските боляри да кръстят сина му "Дракула" (едно от значенията на тази дума е "синът на Дракона"). Между другото, червеният костюм и черният плащ на графа от романите на Брам Стоукър са точно копие на дрехите, носени някога от членуващите в Ордена на Дракона.

През зимата на 1436-37 Влад-старши е провъзгласен за княз на Влахия и младият принц прекарва следващите шест години в неговия дворец в столицата Търговище. Той е само на единайсет, когато баща му е принуден да го изпрати, заедно с по-малкия си син Раду като заложник на султан Мурад II. Униженията, на които е подложен там, изглежда са причина за особения характер, необузданите прояви на невероятна жестокост, както и за искрената му омраза към турците. Така или иначе, през 1448 Влад Цепеш напуска Одрин, за да заеме престола на своя баща (станал жертва на заговор, подклаждан от полско-унгарския крал Владислав II) и на по-големия си брат Мирча, управлявал в продължение на само няколко месеца.
Опитът да проникне в Търговище с помощта на отряд турска кавалерия, даден му от Мустафа Хасан паша, обаче, пропада, след като 17-годишният принц е разбит на бойното поле от друг претендент за трона, подкрепян от унгарския крал. Следват цели осем години на кървави междуособици докато през 1456 Влад Цепеш, по онова време вече известен като "Дракула" успява да убие съперника си, поставяйки началото на второто си царуване във Влашко.
Естествено, малко след влизането в Търговище се заема да отмъсти за смъртта на баща си и своя брат Мирча. Навръх Великден, през 1459, петстотин болярски семейства, участвали в заговора, са арестувани. Всички възрастни мъже са набити на кол, а останалите - заставени да изминат пеша осемдесет километровото разстояние до градчето Поенари, като по пътя са подложени на невероятни мъчения. По заповед на Цепеш оцелелите участват във възстановяването на едно старо укрепление на рицарите-тамплиери на река Арджеш, остатъците от което и днес са наричани от местните жители "Замъкът на Дракула".
Сред западните историци Влад Цепеш е известен като един от най-жестоките влашки владетели. Било съвсем обичайно да нарежда противниците му да бъдат одирани, сварявани, разчленявани, ослепявани, душени, горени или погребвани живи. Когато бил в по-добро настроение пък нареждал да им бъдат отрязвани ушите, носовете или езиците. Но повече от всичко предпочитал набиването на кол, откъдето идва и другият му прякор "Цепеш". Дори сред турците Дракула бил повече известен като "Казъоглу бей" (т.е. "князът, който набива на кол"). За румънските изследователи, обаче, Влад Цепеш е преди всичко изразител на "румънския протонационализъм", тъй като, според тях, жестокостите му били насочени срещу "болярския сепаратизъм, чуждестранната търговска конкуренция и турските завоеватели".
Така през 1457, 1459 и 1460 Дракула заповядал да бъдат набити на кол всички саксонски търговци в княжеството му, обвинени, че не спазват наложените от него закони, докарвайки до фалит влашките си "колеги".
Има много истории, илюстриращи житейската философия на Влад Цепеш Дракула. Знае се например, че е бил особено чувствителен към наложените от него представи за честност и ред в държавата. Почти всяко престъпление, от измама или кражба до убийство, се наказвало с набиване на кол. Казват, че след като няколко години въвеждал ред по този начин, Дракула заповядал да поставят на централния площад в столицата Търговище голям златен съд, от който можел да пие вода всеки минувач. Според историците, съдът си останал там до края на царуването му, без някой да се изкуши и го открадне. Князът, освен това, много държал всичките му поданици да работят. Веднъж устроил голям благотворителен пир за просяци, скитници и сакати от цяла Влахия, след който залата, където се събрали всички, била обградена от княжеската охрана и запалена. Никой не оцелял.
В началото на 1462 Влад започнал мощна военна кампания срещу турците по цялото долно течение на Дунав - изключително рисковано мероприятие, предвид огромното превъзходство на армиите на султан Мехмед II Завоевателя. Въпреки това, през цялата година, Дракула жънел победа след победа. За да се реваншира, султанът минал Дунава с огромна армия, насочвайки се към Търговище. Неспособен да се противопостави открито на многократно превъзхождащите го турци, Влад бавно отстъпвал към столицата, оставяйки след себе си само пепелища и отровени кладенци. Наближавайки Търговище, пред очите на смаяните нашественици се открила ужасяваща гледка цялото поле пред града било покрито с останките от набитите на кол повече от 20 000 турски заложници и пленници. Дори и най-коравосърдечните бойци от султанската армия, участвали преди това в щурма на Константинопол, били потресени, а самият Мехмед II моментално заповядал отстъпление.
Оттам нататък войната срещу Дракула продължила с други средства. В играта бил включен по-малкият му брат Раду, фаворит на султана, който дотогава живеел в турската столица. Начело на многобройни турски отряди и присъединили се към тях влашки боляри Раду принудил Влад Цепеш да се укрие в крепостта си на река Арджеш, която скоро била обсадена. Според легендата, за да не попадне в ръцете на турците жената на Дракула се хвърлила от бойниците във водите на Арджеш (сцена, пресъздадена столетия по-късно във филма на Френсис Форд Копола за карпатския вампир). Самият Влад обаче успял да се измъкне от ръцете на брат си и, с помощта на местни селяни, стигнал до Трансилвания, където поискал подкрепа от унгарския крал Матияш Корвин. Но, вместо помощ, кралят заповядал да го арестуват, така че Дракула прекарал следващите няколко години като негов затворник във Вишеград. Все пак, по-късно той не само успява да се измъкне от унгарски плен, но и след поредица от кървави сражения, още веднъж да заеме трона на Влахия през 1475. Според повечето историци, Дракула е убит от собствените си боляри по време на поредна битка с турците през декември следващата година.
Дълго време беше загадка, защо Брам Стоукър избира тъкмо този средновековен влашки владетел за прототип на своя прочут герой. Напоследък обаче стана ясно, че сред близките приятели на писателя е бил и професорът от Университета в Будапеща Херман Вамбергер, който би могъл да му даде нужната информация за Влад Цепеш. За това говорят и публикуваните наскоро изследвания на д-р Ейбрахъм Ван Хилзинг, според който Вамбергер действително се е интересувал от живота на истинския Дракула Впрочем, самият Стоукър споменава, че е използвал при създаването на прочутия си роман както народни предания от Трансилвания, така и исторически извори, а и някои собствени преживелици. Между другото, сред саксонските заселници в Трансилвания, чийто прадеди били смъртни врагове на "Карпатския Дракон", легендите за жестокостите на Влад се съхраняват чак до началото на ХХ-ти век. При това те са смятали, че прозвището "Дракул" не означава "дракон", а просто "дявол". Възможно е тъкмо в това преплитане на двете значения на думата в румънския език да се крие и истинското обяснение за връзката между Влад Цепеш и графа-вампир от романите и преданията.
110
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОБРЕ ЧЕ СА БИЛИ БЪЛГАРИТЕ ДА ДАДАТ НА ТЪПИТЕ СЛАВЯНИ АЗБУКА,ИНАЧЕ СЕГА ЩЯХА ДА СА СИ ЕДНИ МУЧАЩИ ИНДИВИДИ................
109
2
 
12
 
! Отговори
i Az преди 7 години
до 109
Да точно така!!!
Кирилицата Не просто е "от България", тя е създадена В България, от българи - търновската школа, за нуждите конкртно на България!
Едва в последствие се разпространява и навън.

С други думи Кирилицата Съвсем буквално си е Българска азбука във всяко едно отношение!
108
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
глаголицата е при панонските българи, но католиците избиват учениците
кирилицата е от България
107
2
 
3
 
! Отговори
Chikatilo преди 7 години
Ахахаххаха значи 100% пияница и неудачник :)
106
1
 
5
 
! Отговори
Расате преди 7 години
ДО bozidar dimitrov uni
Славянската идея възниква в Хърватско под влияние на български благородници бежанци от Чипровци-до развита и напълно променена е по времето на Екатерина Велика-създала Панславизма.
До тогава с името славяни са наричани само българите-Виж хрониката на молдовският монах Михаил Мокса
105
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЪРБИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ ОТ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ!! ДА НЯМА СЛЕДА ОТ ТЯХ ЧЕ СА СЪЩЕСТВУВАЛИ НЯКОГА,ТОВА СА НАЙ ПРОТИВНАТА *** НА ТОЗИ СВЯТ........... НЯМА ПО ПРОТИВНИ СГАНОВЕ ОТ ТЯХ!!!
104
2
 
4
 
! Отговори
расате преди 7 години
Съвременият черковнославянски език е създаден въз основа на старобългарският след църковната реформа в московската православна църква по време на Петър 1.До тогава се е използвал единственият признат свещен език -старобългарският.Важността на Българската църква и нейният език е реформата на Евтимии приета сред всички източноправославни църкви-Търновската,Печката,Охридската,Киевската.
Всички патриарси и архиепископи-до падането на България през 1423-25 г. са българи.
103
1
 
3
 
! Отговори
расате преди 7 години
Стефан Душан е коронясан по същият начин и ритуал както Самуил и Калоян преди това.За да може да е цар(император) трябва да е предводител на два народа едновременно и като Симеон се титулува-цар на сърби и гърци,не зависимо,че в Душановото царство "сърбите" и "гърците" са малцинство.
Има редица източници говорещи за българският характер на Душановото царство-напр. Душановият законник.
102
3
 
2
 
! Отговори
bozidar dimitrov uni преди 7 години
Samo che cherkovno slavqnski samo tuk se priema za Balgarski,pro4ete kadeto i da bilo v pravoslavno -slavqnski izto4nici i nikade ne e poso4en za Balgarski.A do kolkoto purvata slavqnska pismenost tq e pisana v Moraviq-dneshna Chehiq,i nikade ne sam pro4el-osven tuka che Sv.Kiril i Sv. Meodii sa ne6to drugo osven Grci
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА КОСОВО ПОЛЕ СА СЕ БИЛИ НЕ САМО СЪРБИ А И БЪЛГАРИ,АЛБАНЦИ,РУМЪНЦИ И ГЪРЦИ СРЕЩУ ОСМАНЦИТЕ..... САМО ТОГАВА ВСИЧКИ БАЛКАНСКИ НАРОДИ СА БИЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ОБЩАТА КАУЗА!!
100
1
 
0
 
! Отговори
NNN преди 7 години
Da Vladimir Cepenev se e kazval ... po prqkor "Влад Цепеш" :)
99
2
 
7
 
! Отговори
rasate преди 7 години
Влад Цепеш-е български благородник,както и по голямата част от Влашко,Молдова и Запланинска(лат.-Трансилвания).
До 18 век сърбите не са били народност.Творили са на старобългарски,както и всички източноевропейски православни църкви,поради това,че е единият от четирите свещени езика-Латински,Старогръцки,Еврейски и Български.
Стефан Душан е повече българин от колкото Рашец(Сърбин).Става цар на сърби и гърци чрез търновският патриарх Симеон и охридският архиепископ Никола .Дотогава сърби не е имало
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ООООООО СЪРБОМАНИТЕ СА СЕ СЪБУДИЛИ..................... КОСОВО Е АЛБАНИЯ!!!
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе, да, сигурно!Направо си е македонец.Просто македонците още не са го разбрали.
96
15
 
1
 
! Отговори
АЛЕКС НИКОС преди 7 години
серви-сервос-сервант=сервирам-сервитиор=служа-слугувам-слушам-изпълнявам

ОТ ГРЪЦКИ-----ПРЕЗ АНГЛИИСКИ=СЕРВАНТ,ФРЕНСКИ=СЕРВИТИОР, ВУЛГАРОСКИ=СЕРВИРАМ

ЕЛЛАДА Е НАИ ВЕЛИКАТА КУЛТУРА НА СВЕТА...ВСИЧКО НА СВЕТА ИДЕ ОТ ГЪРЦИТЕ И РОМАНИТЕ=ЛАТИНИТЕ
95
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 93:САМО ДЕТО БЪЛГАРИТЕ НЕ СА СЛАВЯНИ!!
94
0
 
7
 
! Отговори
старшина Ушевски преди 7 години
Чист мАкедонец си е.Името му е Граф Дракулски и е родом от Трансилвания -мАкедонско.