Спасител в САЩ беше уволнен заради спасяване на давещ се

Мотивът е, че той не можело да напуска поста си
5 юли 2012 18:16, Елка Василева
49
Спасител в САЩ беше уволнен заради спасяване на давещ се
Спасител на американски плаж беше уволнен, защото напуснал поста си и отишъл да спасява давещ се човек. Снимка: архив, Reuters

Спасител в американския щат Флорида изгуби работата си, тъй като напуснал поверения му участък от плажа, за да спаси давещ се човек, съобщи Би Би Си.

21-годишният Томас Лопес бил дежурен на плаж северно от Маями, когато му било съобщено, че на „дивата“ част от морския бряг се дави човек.

„Не можех да откажа“, казва спасителят.

Ръководството на компанията, управляваща плажа, приело, че Лопес е нарушил правилата и потенциално е изложил на риск живота на други, влезли във водата, напускайки територията, за която отговаря.

Най-малко още двама други спасители са напуснали в знак на протест срещу уволнението на Лопес.

„Това е въпрос на материална отговорност – не можем да излизаме извън пределите на охраняваната територия“, заяви за местен вестник Сюзън Елис от спасителната компания Jeff Ellis and Associates.

Тя добави, че в участъка на Лопес са били дежурни още няколко спасители, които в момента, когато станал инцидента с давещия се човек, са се обадили на спасителните служби по телефона.

А Лопес, който работел в компанията от четири месеца, напуснал поста си, пробягал доста голямо разстояние и когато стигнал до мястото на инцидента, други хора вече изваждали давещия се от водата.

Заедно с медицинска сестра, която била на плажа в извънработно време, Лопес оказал на мъжа първа помощ. С пристигналия автомобил на Бърза помощ пострадалият е бил откаран в болница, където остава в реанимация.

Заплатата на уволнения спасител е била 8,25 долара на час. Той не съжалява, че е бил освободен от работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ясно. Като не си знае работното място така ще е ...
39
3
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 11 години
Глътка въздух, че и там било зле :):) Ти да не си българин :)
38
7
 
4
 
! Отговори
бай Шано преди 11 години
егати смешната заплата 1200? при условията на труд !? само лекарствата не може да си плати, какво ли се чудя що наши отиват всяко лято на бригади и за по-малко даже .......
37
3
 
0
 
! Отговори
Аз Роботът преди 11 години
както казва нашия човек в този филм 15% вероятност да оцелее е достатъчна , един човек би взел правилното решение ,но един робот не -и детето се удави ....м да
36
2
 
0
 
! Отговори
lu преди 11 години
haiden sega idvaite da rabotite v usa, kato si mislite 4e e lesno i kato zavizdate na bulgarite v amerika !!!!!
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трима...ми играйте белот тогава
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Саймъне,ти явно не познаваш нито един китаец...Блажени са вярващите...
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ситуацията не е абсурдна-имаш договор,който доброволно си подписал,в който пише,че не можеш да напускаш зоната,която охраняваш.Ако го направиш,те уволняват,защото си създал опасна ситуация за клиентите на хотела,като ги оставяш без надзор,както и хотела,който би платил милиони долари неустойки,ако негов клиент се удави.Въпросът е морален.От правна гледна точка е 100% ясен-нарушаваш договор,търпиш наказание.Браво на момчето,но няма ненаказани добри дела,нали знаете.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на човека, много правило е постъпил. А всичките тези "корпоративни" правила и порядки все едно слагат ярем на хората. Да не говорим, че в случая ситуацията с уволнението е повече от абсурдна, според обстоятелствата.
31
1
 
17
 
! Отговори
semper fi преди 11 години
До 33:Америка може и да е *** държава,особено за хора ,които никога не са живели там,но има нещо,което не се споменава в статията-всички колеги на спасителя НАПУСКАТ РАБОТА В ЗНАК НА СОЛИДАРНОСТ С НЕГО!Когато това стане у нас,тогава ще повярвам,че точно ние имаме право да съдим Америка или американците.Хайде със здраве и среща на Орлов мост,нали така?
30
0
 
11
 
! Отговори
Илина преди 11 години
Преди години един лекар на нощно дежурство в Пазарджик с личната си кола кара пациент в Пловдив .Пациентът е спасен, а пазарджишкия лекар беше уволнен и за наказание изпратен в здравната служба на едно село близо до Панагюрище.
29
2
 
5
 
! Отговори
Gen преди 11 години
Доколкото разбирам не са го уволнили за спасяването на давещия се, а дори не е ясно дали го е спасил той, а за това, че е напуснал зоната, за която отговаря.
28
12
 
25
 
! Отговори
Анализатор преди 11 години
Хамерландия е абсолютно *** държава със супер *** закони и управляващи.Няма такива *** и *** другаде по света , държат всички 1-ви места по глупост и идиотизъм.
27
0
 
19
 
! Отговори
РАДО ГОТИНОТО ВИ ПИТ преди 11 години
ПИТА-ТРЯБВАШЕ ЛИ МЪЖЪТ НА ГОДИНАТА СПАСИЛ ХОРАТА ОТ ГОРЯЩИЯТ АВТОБУС ДА ГИ ПИТА-КОЙ СИ Е ПРАТИЛ ДАНЪЦИТЕ-АМА АЗ НЕ СЪМ СПАСИТЕЛ-АМА МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ОБАДИМЕ НА 112-АМА,АКО ВИ СПАСЯ НЯМА ЛИ ДА МЕ УВОЛНЯТ ОТ РАБОТА,АКО ВИ СПАСЯ ДА НЕ МЕ ВКАРАТ В ЗАТВОРА!!! Г О С П О Д А ТОЙ НЕ СЕ Е ПИТАЛ, А Е ХУКНАЛ ДА СПАСЯВА, ЗАЩОТО В СВЕТА Е НАЙ-ВАЖЕН ЗАКОНА- С П А С И ЧОВЕК!!! ПО-ГЛУПАВИ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ СА САМО КАНАДЦИТЕ АМА НЕЙ"СЕ!!! БРАВО АМЕРИКА СТРАХОТНА СИ!!! НАШИТЕ ГЕРОИ НИЕ СИ ГИ ПАЗИМ И ТАКА ТРЯБВА!
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
29,е типичният представител на днешното време където вече няма морал а всичко опира до пари ,разбирай - правила
25
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да забравим за секунда морала. Какво стане, ако във времето, в което спасителят тича да спасява един тотално безотговорен, влязъл да плува там, където ИЗРИЧНО пише, че ВЛИЗАШ НА СОБСВЕНА ОТГОВОРНОСТ, човек се удави в охраняваната зона?! В Америка има правила! Цяла България реве за закони и правила. Пак казвам- моралната и ценностната гледна точка не коментираме.
24
0
 
28
 
! Отговори
Работодател преди 11 години
Що за тъпоъгълни колеги има бе... Правилата са написани ЗА хората. Майната им на правилата, ако хората не са добре!
23
4
 
18
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
Това е въпрос на материална отговорност не можем да излизаме извън пределите на охраняваната територия ------ Това е Америка'та майна! Миналата година някъде пак в този Краваристан изгоря къща до основи. Само няколко минути след избухването на пожара огнеборците бяха там с пълно обрудване, но не го изгасиха пожара! Защото собственикът не беше си платил 80 долара на общината! Седяха си там пожарникарите и вардеха огънят да не прескочи в съседната къща - докато къщата изгоря до основи!
22
0
 
13
 
! Отговори
22 преди 11 години
Щяхме да го коментираме като герой спасил човешки живот!
21
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да! Ценности! В Америка живота не е ценност! Браво на човека!